Ηρώ Πεκτέση: Οι τρικλοποδιές, η ψυχοθεραπεία και η απώλεια του κολλητού της φίλου Πάνου Νάτση

Αποκλειστική συνέντευξη

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
Ηρώ Πεκτέση: Οι τρικλοποδιές, η ψυχοθεραπεία και η απώλεια του κολλητού της φίλου Πάνου Νάτση

Με εμφάνιση που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη και υποκριτικό ταλέντο που δεν σε αφήνει αδιάφορο, η Ηρώ Πεκτέση έχει στο βιογραφικό της πολλές συμμετοχές σε ελληνικές σειρές, με τελευταία αυτή στο σήριαλ “Πρώτος από εμάς” στον ANT1.

Η νεαρή ηθοποιός σε μια συνέντευξή της στο youweekly.gr (δείτε εδώ backstage βίντεο) ξεδιπλώνει τις άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα της, εξομολογείται άγνωστα περιστατικά που της έχουν συμβεί, ενώ θυμάται με νοσταλγία την κολλητή της φιλία και σχέση με τον αδικοχαμένο Πάνο Νάτση που τον είχε σαν αδερφό της.

Η εξομολόγηση της Ηρώ Πεκτέση στο Youweekly.gr

Special thanks στο ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis (Παρθενώνος 19, Αθήνα ) για την ευγενική φιλοξενία

Ηρώ Πεκτέση

Ποιες είναι οι ευχάριστες και ποιες οι δυσάρεστες αναμνήσεις που έχεις από την παιδική σου ηλικία;

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με πολύ ελευθερία και αγάπη. Και αυτές είναι οι κινητήριες δυνάμεις μου στο σήμερα. Έχω αναμνήσεις με πολύ παιχνίδι και χαίρομαι που το θέατρο κρατάει ζωντανή αυτή την παιδική μου διάθεση για ανακάλυψη.

Ποιος σε ενθάρρυνε να γίνεις ηθοποιός;

Η μητέρα μου ήταν εκείνη που με παρακίνησε. Σαν κάτι να έβλεπε σε μένα που εγώ δεν είχα καταλάβει μέχρι τότε. Μπήκα στη δραματική από περιέργεια και όχι με στόχο να γίνω ηθοποιός. Ήθελα να δω πως είναι αυτός ο κόσμος. Πολύ σταδιακά άρχισα να καταλαβαίνω πως αυτό είναι για μένα. Έβλεπα πως όλη αυτή η διαδικασία με συνεπαίρνει, με εξελίσσει ως άνθρωπο. Και πόσο υπέροχη είναι αυτή η μεταμόρφωση. Πόσο εντυπωσιακό είναι να μπαίνεις στα παπούτσια ενός άλλου και να τον ανακαλύπτεις.

Το μετάνιωσες ποτέ και είπες τώρα τα παρατάω;

Πολλές φορές το έχω σκεφτεί. Η δουλειά του ηθοποιού έχει πολλά δώρα αλλά για να τα λάβεις χρειάζεται πολύ υπομονή και δουλειά.

Τα πολύωρα κάστινγκ, η άδεια τσέπη και η παράσταση με τους 4 θεατές

Το δύσκολο επάγγελμα του ηθοποιού και η αναμονή... 7 ώρες για να περάσει από το κάστινγκ είναι τα δύσκολα που εκείνη όμως με πείσμα έχει μάθει να ξεπερνά εδώ και πολλά χρόνια. Η Ηρώ Πεκτέση μιλάει για τις φορές που βρέθηκε με άδεια τσέπη αλλά δεν το έβαλε κάτω όπως και για τους 4 θεατές που είδε μπροστά της όταν άνοιξε η αυλαία και πως ένιωσε...

Ηρώ Πεκτέση youweekly.gr

Ποιες ήταν οι περισσότερες ώρες που περίμενες σε κάστινγκ;

Επτά ώρες. Και τελικά πήρα τον ρόλο, ο οποίος ήταν η «Λιαλιά» στο «Αγαπητή Ελένα», για την οποία παράσταση πήραμε και βραβείο στο Αθηνόραμα. Οπότε, άξιζε ο κόπος και με το παραπάνω.

Πότε απογοητεύτηκες από ρόλο που σου πήραν;

Δεν έχει τύχει να απογοητευτώ, δεν το παίρνω ως απόρριψη, αλλά ως κινητήρια δύναμη για εξέλιξη. Αυτό που με στενοχωρεί συνήθως είναι όταν δεν με καλούν σε κάστινγκ για ρόλους πιο ιδιαίτερους. Με ενδιαφέρουν πολύ οι χαρακτήρες που είναι κόντρα στην εικόνα μου. Όπως για παράδειγμα η Δημητρα Ματσούκα ερμηνεύει εκπληκτικά το ρόλο της «Νέλλας» στις «Ψυχοκόρες». Για μένα αυτές οι αντιφάσεις είναι ο στόχος. Οι χαρακτήρες οι περιθωριακοί, οι πιο εύθραυστοι, που έχουν ρωγμές στον πυρήνα τους. Αυτά αναζητώ πιο πολύ από το να παίξω τη μοιραία γυναίκα.

Έβαλες ποτέ τα κλάματα σε γύρισμα από φωνές σκηνοθέτη;

Δεν μου έχει τύχει. Γενικά πεισμώνω πολύ στην δουλειά και προσπαθώ να χαρίσω στον σκηνοθέτη το καλύτερο δυνατό μου αποτέλεσμα. Πάντα βέβαια υπάρχουν και οι κακές μέρες, όπου ο σκηνοθέτης θα σε πιέσει, αλλά δεν μου έχει τύχει κάτι που να ξεπερνάει τα όριά μου.

Ποια σκηνή από σήριαλ που έκανες δεν πρόκειται να ξεχάσεις και γιατί;

Γενικά δεν θα ξεχάσω τα γυρίσματα στον «Αστέρα Ραχούλας», γιατί το κλίμα των γυρισμάτων ήταν υπέροχο και ήρθα κοντά με πολλούς ανθρώπους.. Και βασικότερο για εμένα ήταν ότι από εκεί δημιούργησα δυνατές φιλίες. Όπως με τη Νίκη Βακάλη και τον Πάνο Νάτση.

Υπάρχει πρωταγωνίστρια που να σου έβαζε τρικλοποδιές και το κατάλαβες αργότερα;

Δεν έχω μάθει κάτι συγκεκριμένο. Γενικά δεν ασχολούμαι με κουτσομπολιά, ασχολούμαι μόνο με ανθρώπους που με αντιμετωπίζουν κατάματα είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Έμεινες απλήρωτη από δουλειά που έκανες;

Ευτυχώς όχι είμαι από τους τυχερούς. Περισσότερο αυτό συνέβαινε την περίοδο που η χώρα αντιμετώπιζε κρίση. Ωστόσο, έχει τύχει να κοπεί κάποια σειρά που έπαιζα ή να ακυρωθεί κάποια προγραμματισμένη παράσταση και να μείνω χωρίς δουλειά στα μισά της σεζόν.

Έχεις μείνει με άδεια τσέπη;

Αρκετές φορές. Αλλά αυτό με έκανε δυναμική, ξέρω πως μπορώ να επιβιώσω σε οποιαδήποτε συνθήκη. Αλλά επειδή η ζωή μου έχει περάσει από πολλά στάδια, ξέρω να ζω και με τα πολλά αλλά και με τα λίγα. Ωστόσο κυνηγάω όλες τις ευκαιρίες γιατί θέλω να βιοπορίζομαι όσο το δυνατόν καλύτερα.

Έχεις παίξει σε παράσταση με ελάχιστους θεατές;

Ναι μια φορά παίξαμε με 4 θεατές και ήταν πραγματικά από τα πιο αμήχανα πράγματα που μου έχουν συμβεί στο θέατρο.

Ηρώ Πεκτέση συνέντευξη

Αναγκάστηκες να κάνεις ρόλο που δεν ήθελες για τα χρήματα;

Φυσικά! Έχω πει ναι σε πράγματα που δεν ταίριαζαν με την αισθητική μου, αλλά τα έκανα για βιοποριστικούς λόγους και είμαι οκ με αυτό και θα το ξαναέκανα ενδεχομένως. Επίσης ακόμα και σε αυτούς τους ρόλους, εγώ δίνω το καλύτερο που έχω ακόμη και με αυτά που θεωρώ ότι δεν μου ταιριαζουν. Πιστεύω στον εαυτό μου και στην εργατικότητά μου.

Δέχτηκες ποτέ ανήθικες προτάσεις ή σεξουαλική παρενόχληση προκειμένου να πάρεις μια δουλειά;

Όχι και νιώθω τυχερή γι’αυτό. Δεν βρέθηκα στο λάθος σημείο με τους λάθος ανθρώπους. Νομίζω αυτό είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει σε όλους τους κλάδους και εύχομαι αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή να βρίσκουν την τιμωρία που τους αναλογεί, γιατί από την ελληνική δικαιοσύνη δεν περιμένω πολλά, δυστυχώς με απαγοητεύει όλο και περισσότερο.

Η αδερφική της φιλία με τον αδικοχαμένο Πάνο Νάτση

Δεν ήταν απλά συνάδελφοι, ήταν κολητοί, σαν αδέρφια με τον αδικοχαμένο ηθοποιό Πάνο Νάτση. Η Ηρώ Πεκτέση θυμάται συγκινητικές στιγμές που έζησε όταν γνώρισε έναν από τους σημαντικούς ανθρώπους στην ζωή της

Εάν δεν ήσουνα ηθοποιός τι άλλο επάγγελμα θα έκανες;

Θα γινόμουν ψυχολόγος. Πάντα με γοήτευε να μαθαίνω τι υπάρχει στο βάθος των ανθρώπων. Βέβαια, όσο γοητεύει ταυτόχρονα με τρομάζει. Έχω κάνει και η ίδια ψυχοθεραπεία. Και πιστεύω πως όλα αυτά με έχουν βοηθήσει να γίνω καλύτερη στη δουλειά μου.

Εάν σου έλεγαν “κουρέψου γουλί” για να πάρεις έναν ρόλο θα το έκανες;

Υπό συνθήκες, ναι! Αν με αφορούσε το σενάριο και με ιντριγκάρε ο ρόλος θα έκανα οποιαδήποτε αλλαγή πάνω μου. Με αφορά το να τσαλακώνομαι.

Ήσουνα το τηλεοπτικό ταίρι του Πάνου Νάτση στον “Αστέρα Ραχούλας”. Ποια είναι η τελευταία εικόνα που θυμάσαι από τον Πάνο;

Δεν υπάρχει κάτι να μη θυμάμαι. Ο Πάνος ήταν για μένα ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου και ήμουν και εγώ για εκείνον. Είχαμε αναπτύξει μια βαθιά και αληθινή φιλια. Δεν νιώθω άνετα ακόμα να μιλάω γι αυτόν, γιατί ακόμη μέσα μου δεν έχω αποδεχτεί αυτή την απουσία.

Τι έχεις φοβηθεί περισσότερο στη ζωή σου;

Νομίζω με τρομάζει η απώλεια. Ο φόβος μην πάθουν κάτι οι δικοί μου άνθρωποι.

Πότε είπες δεν θα τα καταφέρω;

Αρκετές φορές! Αλλά ο χαρακτήρας μου δεν επιτρέπει στην ανασφάλεια μου να λειτουργήσει σαν ανασταλτικός παράγοντας. Και τις φορές που αισθάνομαι ότι δεν θα τα καταφέρω, σφίγγω τα δόντια και κάνω αυτό που ξέρω πολύ καλά. Να προχωράω!

Ηρώ Πεκτέση Ο πρώτος από εμάς

Ο χωρισμός με γέλια και με κλάματα και η τελευταία ερωτική εξομολόγηση

Έχει ποτέ της ψάξει κινητό και εάν ναι τι βρήκε; Η Ηρώ Πεκτέση στην συνέντευξή της στο youweekly.gr μιλάει για την δική της... περιπέτεια, πότε έγινε το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση, πως ξεπερνάει έναν χωρισμό και πότε της έκαναν και ποιος την τελευταία φορά την πιο ωραία ερωτική εξομολόγηση.

Πότε έψαξες τελευταία φορά κινητό συντρόφου σου;

Αν πω ότι δεν έχω ψάξει κινητό, θα είναι ψέματα. Όταν όμως το έκανα, την ίδια στιγμή τελείωσε και η σχέση. «Οποίος ψάχνει… βρίσκει», έτσι λένε. Απλώς πλέον που έχω ωριμάσει από τις επιλογές μου προσπαθώ να έχω δίπλα μου κάποιον σύντροφο που να μην μου παρακινεί αυτή την περίεργεια. Το να νιώθεις ασφάλεια σε μια σχέση είναι αρετή.

Ήσουνα ποτέ το τρίτο πρόσωπο σε σχέση χωρίς να το ξέρεις;

Δυστυχώς ναι και τελείωσε επιτόπου αυτή η σχέση. Και αισθανόμουν απαίσια και για εμένα και για την άλλη κοπέλα. Γενικά αγαπώ και σέβομαι τις γυναίκες και ποτε δεν θα έκανα κάτι, που δεν θα ήθελα να μου κάνουν.

Ο έρωτας με έρωτα περνάει... Το τραγούδησες ποτέ;

Όχι γιατί δεν το πιστεύω. Τα πράγματα και οι άνθρωποι περνάνε όταν είναι να περάσουν. Δε πα να χτυπιέσαι. Θα περάσει από μόνο του και θα πας στον επόμενο έρωτα όταν είσαι όντως έτοιμος γι’ αυτόν.

Έναν χωρισμό πως τον ξεπερνάς; Με κλάματα ή με γλέντια;

Με κλάματα κάποιες μέρες, με γλέντια άλλες και με κλάματα και γλέντια ταυτόχρονα κάποιες άλλες. Οι χωρισμοί έχουν στάδια όλα χρειάζονται.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που σου έκαναν ερωτική εξομολόγηση;

Δεν θα σου πω την τελευταία θα σου πω την πιο ωραία.

Ήμουν διακοπές σε ένα νησί στην παραλία και ήρθε ένα αγοράκι 11 χρόνων και μου είπε: « κοίταξε να δεις εγώ σε λίγα χρόνια θα μεγαλώσω, μην παντρευτείς ακόμα».

Ε και εκεί ελπίζεις πως η νέα γενιά θα τα πάει καλύτερα από την τωρινή.

Έχει υπάρξει εμμονικός θαυμαστής στην πόρτα σου;

Στο θέατρο είχα κάποιον που είχε έρθει να δει την παράσταση που έπαιζα, δεκατέσσερις φορές και μου έφερνε δώρα.

Σε τι φάση σε βρίσκω τώρα επαγγελματικά και προσωπικά;

Είμαι πολύ καλά. Επαγγελματικά έχω κλείσει θέατρο για του χρόνου, αλλά ακόμη δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι δυστυχώς και αναμένω τα υπόλοιπα. Προσωπικά, είμαι ελεύθερη προς το παρόν, αλλά πολύ ήρεμη και κατασταλαγμένη.

Υποθετικά εάν σε έπαιρνε τηλέφωνο ο Φιλιππίδης ή ο Κιμούλης για να παίξεις μαζί τους, θα έλεγες ναι ή όχι;

Δεν νομίζω να μπορούσα να δουλέψω με ανθρώπους που πλέον δεν θαυμάζω. Για εμένα το σπουδαίος καλλιτέχνης και σπουδαίος άνθρωπος κάπως πάνε μαζί. Αλλιώς δεν μπορώ να εκτιμήσω τίποτα από τα δυο.

Εσύ ήσουνα μάρτυρας ποτέ τέτοιων συμπεριφορών στο θέατρο ή στην τηλεόραση;

Όχι, ποτέ. Αλλά από αυτά που έχω ακούσει και έχω μάθει, θα προτιμούσα και να μην γίνω κιόλας.

Ηρώ Πεκτέση ΑΝΤ1

Ηθοποιός σημαίνει φως ή φως νερό, τηλέφωνο;

Ηθοποιός σημαίνει σκοτάδι, βαθύ και μέσα απο εκεί αναδύεται το φως.

Έχεις νιώσει αμήχανα σε ερωτικές σκηνές;

Έχω κάνει, αλλά μου έτυχε με συναδέλφους που είχαμε συναναστραφεί πολύ και κάπως δεν με άγχωνε. Πρώτη μου φορά στην ουσία ήταν φέτος στο «Ο πρώτος από εμάς» με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη και μέχρι να νιώσω άνετα μου πήρε πολύ χρόνο. Σε όλα αυτά όμως βοηθάει πολύ το χιούμορ που πάλι καλά ο Γιάννης, το έχει.