Το "σεμνό στυλ" είναι η τάση του φθινοπώρου - 5 τρόποι για να το υιοθετήσεις σωστά

Aπαιτεί ακραία πρότυπα ευγένειας και τυπικότητας στις εμφανίσεις μας

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Shutterstock
Shutterstock

H έκφραση "Very mindful, very deure" (aka "πολύ προσεκτικός, πολύ σεμνός") έχει γίνει το βασικό στυλιστικό σύνθημα τις τελευταίες εβδομάδες. Έχει διαδοθεί αστραπιαία μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, με το νόημα της λέξης "demure" να διχάζει τις fashionistas.

Σημαίνει “συγκρατημένος, σεμνός και ντροπαλός” και προσαρμόζεται σε έναν “ήσυχο” πολυτελή τρόπο ζωής και σε μια έντονη προσωπική αισθητική που τραβάει την προσοχή χωρίς να "φωνάζει". Και κάπως έτσι από το περίφημο "Brat Summer", με τις διαφάνειες και τα μεγάλα ντεκολτέ, τα προκλητικά μίνι και τα "καυτά" φορέματα, περνάμε στο "Demure Fall" υπόσχεται να κάνει ακριβώς το αντίθετο με τις ντουλάπες μας τους κρύους μήνες. Πώς όμως μεταφράζεται σε στυλ αυτή η κοινωνική τάση;

Η αλήθεια είναι ότι, ως συνήθως, οι πασαρέλες έχουν ήδη προβλέψει το φαινόμενο και η σεζόν φθινόπωρο/χειμώνας 2024-2025 υπόσχεται να αναδείξει την πιο "ταπεινή και σεμνή" εκδοχή μας χωρίς να προσπαθήσουμε σχεδόν καθόλου, μέσα από κομμάτια που περνούν σχεδόν... απαρατήρητα.


Μηδενική επίδειξη ή στυλιστικός θόρυβος είναι η ιδέα, ποντάροντας σε μια 100% λιτή (και σεμνή) γκαρνταρόμπα, που θα πετύχεις εύκολα (εάν είσαι ακόμα μπερδεμένη) μέσα από 5 βασικούς τρόπους.

Το "σεμνό στυλ" είναι η τάση του φθινοπώρου - 5 τρόποι για να το υιοθετήσεις σωστά

Μίντι φούστα


Η μίντι φούστα είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα βασικά ρούχα αυτής της τάσης. Το μήκος της, η λιτή γραμμή της την καθιστούν τέλεια επιλογή για να δείξεις... σεμνή. Φόρεσέ την με επίσης minimal tops και απόφυγε τα έντονα χρώματα για να πετύχεις το σεμνό στυλ του φθινοπώρου.

Αντίο λογότυπα


Η ήσυχη πολυτέλεια βρίσκει τον καλύτερο σύμμαχό της στο λιτό στυλ. Εδώ αποχαιρετούμε όχι μόνο τις παγιέτες, τα γκλίτερ, τα έντονα χρώματα ή τις υπερβολικά στενές σιλουέτες, αλλά αφήνουμε πίσω μας και κάθε logomania! Μια "σεμνή" κυρία δεν χρειάζεται να "φωνάζει" - και ούτε τα ρούχα της. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε κανέναν με την εμφάνισή μας ή με τις μάρκες.

Καθαρή εμφάνιση


Δεν μιλάμε μόνο για προσεγμένα updos, φυσικό μακιγιάζ και "γαλλικά" νύχια, αλλά και από πλευράς μόδας αυτή η φιλοσοφία της "καθαρής εμφάνισης" μεταφέρεται σε τέλεια σιδερωμένα ρούχα, με clean γραμμές και άψογη εφαρμογή. Το να είσαι σεμνός σημαίνει να είσαι σοφιστικέ με διακριτικό αλλά και περιποιημένο τρόπο.

Κομψά παπούτσια


Κολακευτικά και διαχρονικά παπούτσια, από μπαλαρίνες μέχρι kitten heels, sling-backs, mules και loafers, εν ολίγοις, αυτά που δεν γίνονται το επίκεντρο της προσοχής και που μας κάνουν να κινούμαστε με χάρη και άνεση, χωρίς να χρειάζεται να προκαλέσουμε στο πέρασμά μας, χωρίς, ωστόσο, καμία έκπτωση στο στυλ.

"Ευγενή" υλικά


Υφάσματα που προσθέτουν αξία στα ντυσίματά μας: από μετάξι, μέχρι κασμίρι και βιολογικό βαμβάκι, αλλά και το σουέντ, τόσο στη μόδα αυτήν τη σεζόν, είναι μια τέλεια επιλογή για να αναδείξεις την εμφάνισή σου. Όπως μετά την καταιγίδα έρχεται ηρεμία, το ίδιο και στη μόδα, ύστερα από ένα bold καλοκαίρι, μπαίνουμε σιγά-σιγά στην "ήσυχη πολυτέλεια" και την αβίαστη κομψότητα της νέας εποχής.