Ολυμπιακοί Αγώνες: 7 κομμάτια από τον αθλητισμό που πλέον είναι must-have της γκαρνταρόμπας μας

Μια αναδρομή σε basic fashion items που κάποτε προορίζονταν μόνο για αθλητές

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Shutterstock
Shutterstock

Μια πρόσφατη έκθεση με τίτλο "Μόδα και Αθλητισμός" στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι, κατέδειξε ότι η μόδα και ο αθλητισμός είναι δύο οντότητες που, αν και φαινομενικά πολύ διακριτές, είναι έντονα συνυφασμένες μεταξύ τους.

Και αυτό συμβαίνει εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, αφού σχεδιαστές όπως οι Gabrielle Chanel , Jean Patou , Elsa Schiaparelli και Jeanne Lanvin ήταν οι πρώτοι που εμπνεύστηκαν ελεύθερα από τον κόσμο των αθλητικών ειδών στο σχεδιασμό των αντίστοιχων συλλογών τους.

Ο λόγος αυτής της τρέλας για τα αθλητικά ρούχα είναι αρκετά εύκολο να εξηγηθεί: Η αναζήτηση της άνεσης. Έτσι δεν είναι καθόλου παράξενο που σήμερα έχουν γίνει πραγματικά βασικά στην γκαρνταρόμπα μας, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και εκείνων που δεν ενδιαφέρονται ούτε για τη μόδα ούτε για τις τάσεις.

Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με το μπλουζάκι polo ή την αθλητική φόρμα, που έχουμε όλοι και φοράμε τακτικά, τόσο στο σπίτι όσο και έξω. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι άλλα κομμάτια ταιριάζουν περισσότερο με τις εποχικές τάσεις.


Η μίνι φούστα του τένις βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και αρκετούς μήνες, δημιουργώντας, μάλιστα, την τάση "tenniscore", που οφείλει την επιτυχία της εν μέρει στη Zendaya, πρωταγωνίστρια στην ταινία Challengers . Αλλά και τα ποδηλατικά σορτς, που έχουν ξαναβρεί την αρχοντιά τους χάρη στην Emily Ratajkowski ή τις μπαλαρίνες, που φαίνονται κυριολεκτικά υπέροχες στα πόδια όλων των γυνακών που ξέρουν από στυλ!

Τέλος, η πιο προφανής απόδειξη αυτής της στενής σχέσης που συνδέει τη μόδα με τον αθλητισμό είναι η τρέλα με τα αθλητικά παπούτσια. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Statista, η αγορά των sneakers έχει εκπληκτική ανάπτυξη: αν το 2023 αντιπροσώπευε 86 εκατομμύρια δολάρια (στις Ηνωμένες Πολιτείες), θα πρέπει να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια σε 3 χρόνια.

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, εύκολα σε ποιο βαθμό αυτή η τρέλα για τα αθλητικά ρούχα ξεπερνά κατά πολύ τα γήπεδα και τα τερέν. Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, ας θυμηθούμε 7 κομμάτια από τον αθλητισμό που έχουν γίνει τα βασικά της γκαρνταρόμπας σήμερα.

7 κομμάτια από τον αθλητισμό που έχουν γίνει τα βασικά της γκαρνταρόμπας σήμερα

Η φούστα του τένις


Όταν το τένις έγινε πραγματικό άθλημα στα τέλη του 1800, οι γυναίκες αναγκάζονταν να παίζουν με μακριές φούστες, που εμπόδιζαν τις κινήσεις τους. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αυτές οι φούστες σταδιακά κόντυναν για να γεννήσουν τα πλισέ μοντέλα που γνωρίζουμε σήμερα.

Κομψή και ευκολοφόρετη, η φούστα του τένις εντάσσεται εύκολα στην καθημερινή μας γκαρνταρόμπα. Κατά τη διάρκεια της προώθησης της ταινίας Challengers , η Zendaya ξεκίνησε ακόμη και την τάση του "tenniscore". Σε όλη αυτή την περίοδο, η πλισέ φούστα του τένις είδε τις αναζητήσεις της στο Google να αυξάνονται κατά 128%!

Τα κολάν


Αρχικά δημοφιλή στις πίστες στίβου, τα κολάν εκτιμώνται ιδιαίτερα για την άνεσή τους και τον τρόπο που κολλάνε στο δέρμα, επιτρέποντας να κινούμαστε εύκολα και να βελτιώνουμε τις αθλητικές μας επιδόσεις. Κατά τη δεκαετία του '60, μια εποχή που οι γυναίκες απαιτούσαν περισσότερη ελευθερία, τα κολάν εγκατέλειψαν το γυμναστήριο για να γίνουν τα αγαπημένα κομμάτια προσωπικοτήτων όπως η Audrey Hepburn ή η Twiggy. Σήμερα, ειδικά η Victoria Beckham είναι αυτή που αποδεικνύει ότι τα κολάν μπορούν να είναι εξίσου σικάτα με τα κλασικά tailored παντελόνια.

Οι φόρμες


Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι φόρμες είναι μόλις 100 ετών, καθώς έχουν γίνει τόσο δημοφιλή στην γκαρνταρόμπα μας! Ωστόσο, η πρώτη τους εμφάνιση έγινε κατά τη δεκαετία του 1930: Τότε ήταν όταν η μάρκα Le Coq Sportif σχεδίασε αυτά τα παντελόνια, που θαζέσταιναν τους αθλητές.

Λίγα χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου, αυτό το ρούχο έγινε πιο δημοφιλές και άρχισε να φοριέται από το ευρύ κοινό. Από τη δεκαετία του '80 και την άνοδο της ραπ μουσικής, φοριέται non stop.

Οι μπαλαρίνες


Πολλοί θα πουν ότι ενημερώθηκαν πριν από δύο και πλέον χρόνια! Οι γνωστες της μόδας θα ισχυριστούν ότι δεν σταμάτησαν ποτέ να τις φοράνε: οι μπαλαρίνες διχάζουν όσο κυριαρχούν στις τάσεις. Και εδώ η δημιουργία της πρώτης μπαλαρίνας μαρτυρά την επιθυμία να απαλλαγούμε από τα περιττά για να επικεντρωθούμε στην άνεση: ήταν η Marie Camargo, μια διάσημη χορεύτρια του 18ου αιώνα, που τις δημιούργησε, αφαιρώντας τα τακούνια από τα παπούτσια του μπαλέτου της.

Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε: Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Brigitte Bardot παρήγγειλε ένα ζευγάρι από το Repetto, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας And God Created Woman, που μιμήθηκαν γρήγορα χιλιάδες γυναίκες.

Το polo


Εφευρέθηκε από τον René Lacoste κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, με σκοπό να γίνει το αγαπημένο για παίκτες του τένις. Οι τελευταίοι έπαιζαν αγώνες ντυμένοι με μακρυμάνικα πουκάμισα που περιόριζαν τις κινήσεις τους.

Ο Γάλλος σχεδιαστής αποφάσισε να κόψει αυτά τα μανίκια και να προτιμήσει τη φανέλα και όχι το βαμβακερό. Λίγες δεκαετίες αργότερα, το μπλουζάκι polo έγινε ένα από τα σήματα μόδας της αμερικανικής μάρκας Ralph Lauren και έκτοτε παραμένει αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένο με το preppy στυλ .

To ποδηλατικό σορτς


Πριν γίνει το βασικό στοιχείο της μόδας επωνύμων όπως η Emily Ratajkowski ή η Bella Hadid , τα σορτς αυτά, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, ήταν κάποτε για τους λάτρεις της ποδηλασίας. Μια "κοντή" εκδοχή του κολάν, γνώρισε επίσης πραγματική άνθηση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, την χρυσή εποχή του fitness, όπου κυκλοφόρησαν σε πολύχρωμες εκδόσεις. Έγινε επίσης το αγαπημένο κομμάτι της Lady Diana.

Τα αθλητικά παπούτσια


Το Samba από την Αdidas, το All Star από την Converse, το 530 από τη New Balance, το Mostro από την Puma, το Cortez από τη Nike… Όλα αυτά τα μοντέλα sneakers, πριν κατακτήσουν την σφαίρα της μόδας, πρωτοεμφανίστηκαν στους αθλητικούς κύκλους, είτε σε γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Προέλευση που τείνουμε να ξεχνάμε σήμερα, αφού έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.