Τα 5 πιο δημοφιλή prints του φετινού καλοκαιριού

Για να ξέρεις τι θα βάλεις στην βαλίτσα των διακοπών σου

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Shutterstock
Shutterstock

Κάθε σεζόν, με... τα prints της! Αυτό θα λέγαμε χιουμοριστικά για τα μοτίβα που ξεχωρίζουν στις τάσεις. Ειδικά το καλοκαίρι τα "πλουμιστά" κομμάτια έχουν την τιμητική τους. Δεν είναι ασυνήθιστο να είμαστε πιο συνεσταλμένες τον χειμώνα όσον αφορά στα σχέδια και τα χρώματα. Αλλά μόλις ζεστάνει ο καιρός μάς πιάνει μια μανία να βάλουμε πάνω μας ό,τι πιο φωτεινό και εντυπωσιακό υπάρχει.

Έτσι αυτό το καλοκαίρι συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, αν και το minimal style κυριαρχεί. Πέρα, όμως, από τα ουδέτερα μπεζ, butter yellow, παλ ροζ και baby blue, βλέπουμε στο street style των it-girls διάφορα μοτίβα να ξεχωρίζουν, με τα 5 πιο δημοφιλή να φοριούνται non stop αυτήν τη σεζον.

Τα 5 πιο δημοφιλή prints του φετινού καλοκαιριού

Gingham


Αυτή η ρετρό εκτύπωση του καρό από τη δεκαετία του 1930 έγινε βασικό στοιχείο της γκαρνταρόμπας το 1939, όταν υιοθετήθηκε από την Judy Garland, στην ταινία του Victor Fleming, The Wizard of Oz.

Λίγο αργότερα η Brigitte Bardot του έδωσε τα διαπιστευτήρια, φορώντας ένα καρό φόρεμα κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον ηθοποιό Jacques Charrier το 1959. Ένα τυπικά γαλλικό print, έχει υιοθετηθεί από τότε από όλα τα κορίτσια και φέτος πρωταγωνιστεί στην τάση conquettcore.

Floral


Το floral print έχει εκσυγχρονιστεί φέτος μέσα από προτάσεις με μεγάλα λουλούδια αλλά και απλικέ εφαρμογές. Ιδανικό για μια καλοκαιρινή εμφάνιση, παραμένει διαχρονικό βασικό στοιχείο της γκαρνταρόμπας. Η προέλευσή του έχει τις ρίζες της σε διάφορους πολιτισμούς.

Στην Ασία, τα σχέδια λουλουδιών ήταν δημοφιλή στην Ιαπωνία και την Κίνα ήδη από τον 9ο αιώνα. Τον 18ο αιώνα, εκδημοκρατίστηκαν με την εκβιομηχάνιση και συνέχισαν να εξελίσσονται, επηρεασμένα από καλλιτεχνικά κινήματα όπως η Art Nouveau. Σήμερα, αυτό το ανοιξιάτικο print επανεφευρίσκεται συνεχώς, φέρνοντας φρεσκάδα στα καλοκαιρινά outfits. Είτε ρομαντικά τριαντάφυλλα είτε τροπικά λουλούδια, όλα παραμένουν σταθερή αξία στη μόδα.

Stripes


Οι ρίγες, κλασικές αλλά και μοντέρνες, επινοούνται εκ νέου από brands όπως ο Jean Paul Gaultier με τις εμβληματικές ριγέ μαρινιέρες του και η Prada χάρη στις πολύχρωμες προτάσεις της. Το 2024 συνδέονται με ένα αθλητικό ρούχο, το πολυαγαπημένο polo, αλλά και με κλασικές ναυτικές ρετρό μπλούζες.

Με ναυτική προέλευση, έγιναν επίσημη στολή στη Γαλλία τον 19ο αιώνα. Στη συνέχεια, οι ρίγες έγιναν δημοφιλείς από την Coco Chanel που τις έκανε σύμβολο κομψότητας.

Dots


Τα πουά, που συχνά θεωρούνται vintage, παραμένουν βασικό μοτίβο του καλοκαιρινού στυλ. Αυτό το παιχνιδιάρικο print απέκτησε φήμη στον κόσμο της μόδας τη δεκαετία του 1920 χάρη στους χορευτές φλαμένκο.

Στη δεκαετία του 1950 είδαμε το στυλ pin-up, που απογειώνει τη θηλυκότητα. Σήμερα, μετά την επιστροφή τους στο προσκήνιο χάρη στη Miu Miu, τα πουά βάζουν μια πινελιά φρεσκάδας, διαχρονικής γοητείας και ρετρό αίγλης στα looks μας.

Leopard


Τόσο τολμηρό όσο και εκλεπτυσμένο, το λεοπάρ μοτίβο προτιμάται από οίκους όπως ο Yves Saint Laurent και ο Roberto Cavalli.

Η προέλευσή του χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920, όταν το επέλεξαν οι σχεδιαστές για να προσθέσουν "άγρια" γοητεία στα looks τους. Αγαπημένο της Τζάκι Κένεντι, στη δεκαετία του 1960, το λεοπάρ έγινε συνώνυμο της τόλμης. Είτε φοριέται σε φορέματα, πανωφόρια ή αξεσουάρ, συνεχίζει να χαρίζει φινέτσα σε κάθε outfit.