Ξύλινες πλατφόρμες: Το πιο νοσταλγικό στυλ παπουτσιών επιστρέφει και πώς να το φορέσεις

Είναι το must-have της καλοκαιρινής σεζόν

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Shutterstock
Shutterstock

Aπό την παρουσίαση και μόνο της συλλογής Chloé's Fall/Winter 2024 καταλάβαμε αμέσως πως ένα παπούτσι θα κυριαρχήσει το καλοκαίρι αλλά και το επόμενο φθινόπωρο. Μια ογκώδη ξύλινη πλατφόρμα και σταυρωτά δερμάτινα λουράκια, η ιδιοφυής στιγμή των Chloé wedges ξεχώρισε με την παρουσία τους στα πόδια των μοντέλων αλλά και διασημοτήτων που παρακολούθησαν το σόου.

Χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα, όταν αυτά τα παπούτσια συμβόλιζαν το status, οι ξύλινες πλατφόρμες έγιναν πραγματικά σύμβολο μόδας τη δεκαετία του 1930. Καθώς οι υπαίθριες δραστηριότητες και οι διακοπές σε κρουαζιέρες αυξάνονταν σε δημοτικότητα, τα παπούτσια αυτά αγκαλιάστηκαν ως τα ιδανικά κομμάτια για παραλία. Οι ξύλινες πλατφόρμες είναι το πιο νοσταλγικό στυλ παπουτσιών επιτρέφει και πώς να το φορέσεις.



Ξύλινες πλατφόρμες: Το πιο νοσταλγικό στυλ παπουτσιών επιτρέφει και πώς να το φορέσεις

Ο Ιταλός σχεδιαστής Salvatore Ferragamo πιστεύεται ότι δημιούργησε ένα από τα πρώτα μοντέρνα παπούτσια με σφήνες, χρησιμοποιώντας φελλό και ξύλο αντί για τις κλασικές συνθέσεις δέρματος και καουτσούκ.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά επικρίθηκαν από την ελίτ πελατεία του και τους fashion experts, οι πλατφόρμες αυτές άρχισαν σιγά-σιγά να φοριούνται και σε άλλες κοινωνικές περιστάσεις εκτός της υπαίθριας αναψυχής μέχρι που έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή στυλ από τη δεκαετία του '40.


Αν και έχασαν τη δημοτικότητά τους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επανεμφανίστηκαν έντονα τη δεκαετία του '70. Διαθέτοντας εντυπωσιακά χρώματα και ογκώδη σχέδια, η τολμηρή εμφάνισή τους αγκαλιάστηκε από γυναίκες και άντρες. Ανακτώντας για λίγο ξανά δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, οι ξύλινες πλατφόρμες επέστρεψαν το καλοκαίρι του 2006, όταν πλατφόρμες από φελλό και σχοινί εντοπίστηκαν παντού.


Χαρακτηρίζονται από την ογκώδη εμφάνισή τους και την άνετη εφαρμογή τους, τα wedges είναι κατάλληλα για μια χαλαρωτική καλοκαιρινή βόλτα ή για μια μέρα στο γραφείο, ενώ υπάρχουν ατελείωτα στυλ για να διαλέξεις, φορώντας αυτό το νοσταλγικό στυλ το 2024.

Πώς θα φορέσεις τις ξύλινες πλατφόρμες

Με το σκεπτικό ότι είναι ένα βολικό και άνετο παπούτσι, παρά το ύψος τους, οι ξύλινες πλατφόρμες ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα. Απλώς έχε στο νου σου τον όγκο τους όταν θέλεις να τις συνδυάσεις, για να μη δείξουν τα πόδια σου χοντροκομμένα.

Φόρεσέ τες με φαρδιά λινά twin sets στις διακοπές, με λευκά oversized φορέματα αλλά και με μαύρα jumpsuit, ενώ με καμπάνα τζιν παντελόνια και ρετρό φλοράλ μπλουζάκια ή halter-neck θα δημιουργήσεις άκρως νοσταλγικά σύνολα.


Απόφυγε να βάλεις πολύ μίνι και στενά φορέματα αλλά και tailored κοστούμια, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι κολακευτικό. Κράτησε στα χέρια σου ψάθινα αξεσουάρ ή "δομημένες" τσάντες με vintage αναφορές, για στοχευμένες καλοκαιρινές εμφανίσεις.