Αυτό το ρομαντικό φόρεμα θα κυριαρχήσει το καλοκαίρι του 2024

Θυμίζει χειροποίητη και πολυτελή δημιουργία

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Unsplash+
Unsplash+

Ανάμεσα στα φορέματα που ξεχωρίζουν για το καλοκαίρι του 2024, ένα κομμάτι μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια και μας γεμίζει νοσταλγία όχι μόνο για το στυλ εκείνης της εποχής αλλά και για τη χειροποίητη δημιουργία.

Σε λευκό χρώμα κατά προτίμηση, που αντικατοπτρίζει την αγνότητα και την καθαρότητα σε μια εμφάνιση, αυτό το φόρεμα όχι μόνο θα αναβαθμίσει το στυλ σου, αλλά θα τονίσει την εκλεπτυσμένη σου αισθητική και τη φινέτσα σου.

Σε μάξι και αέρινη γραμμή, είναι απαραίτητο φόρεμα των καλοκαιρινών διακοπών, αφού με την ευελιξία του θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις πολλούς συνδυασμούς, αλλάζοντας μόνο αξεσουάρ και παπούτσια. Μάλιστα, θα το φορέσεις εύκολα και στην παραλία, για μια ξεχωριστή εμφάνιση.

Αυτό το νοσταλγικό φόρεμα θα κυριαρχήσει το καλοκαίρι του 2024

Το δαντελένιο φόρεμα με broderie anglaise, γίνεται φέτος πρωταγωνιστής των καλοκαιρινών διακοπών. Το ύφασμα αυτό πρόκειται στην ουσία για μια χειροποίητη και αρχαία κατασκευή, που γεννήθηκε στην Ελβετία τον 18ο αιώνα (συγκεκριμένα στην πόλη St. Gallen).


Εκλεπτυσμένο και πολύ κομψό, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα κεντήματα στον κόσμο της μόδας, που χρησιμοποιείται από την υψηλή ραπτική μέχρι τα πιο casual σύνολα.

Τα πρώτα χρόνια, η broderie anglaise ήταν κεντημένη στο χέρι σε λινό, το οποίο στη συνέχεια αντικαταστάθηκε σταδιακά από βαμβάκι. Από το 1850, αν και εμφανίστηκαν οι μηχανές κεντήματος, μια ακμάζουσα χειροποίητη παραγωγή παρέμεινε παράλληλα, γοητεύοντας ακόμα και μέχρι σήμερα τους σχεδιαστές που αναζητούν broderie anglaise για τις δημιουργίες τους:


Στη δεκαετία του '40 και του '50, ήταν οι Cristobal Balenciaga και Christian Dior και αργότερα ο Karl Lagerfeld, στα χρόνια του ως δημιουργικός διευθυντής της Chloé. Σύμβολο αγνότητας και φινέτσας, το νοσταλγικό αυτό φόρεμα σημάδεψε τη ρομαντική εποχή του πανκ τη δεκαετία του '70 και στη συνέχεια το γοτθικό κύμα της των 80s.


Ένας πραγματικός ύμνος στη ρομαντική θηλυκότητα, αυτό το φόρεμα κατακτά τις πασαρέλες και τα social media, καθώς και τις καλοκαιρινές μας ντουλάπες. Μια τάση που είδαμε στην Cruise Chanel 2025, με εντυπωσιακά λευκά φορέματα με ανοιχτόχρωμο κέντημα, σε συνδυασμό με σαγιονάρες, ενώ και οι επώνυμες δεν σταματούν να το φοράνε.