Ψηλοτάκουνα στην εγκυμοσύνη: Πρέπει να τα αποφύγεις ή είναι απλώς μύθος;

Ναι ή όχι στα στιλέτο για τις μέλλουσες μαμάδες;

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Shutterstock
Shutterstock

Είναι σωστό να φοράς ψηλοτάκουνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Αν και τα ρούχα σίγουρα δεν είναι το κύριο μέλημα μιας μέλλουσας μανούλας, αφού μπορεί να φρεσκάρει την γκαρνταρόμπα της με κομμάτια που θα φορά και μετά τον τοκετό, είναι σίγουρο ότι αναρωτιέσαι τι παπούτσια πρέπει να φοράς όλη αυτή την περίοδο.

Η άνεση πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα, γιατί το βάρος που θα κουβαλάς για τους επόμενους 9 μήνες θα αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός, με αναπόφευκτο αντίκτυπο... στα πόδια σου. Κι αν μάλιστα είσαι από εκείνες τις γυναίκες που αγαπούν τα ψηλοτάκουνα, δες στη συνέχεια εάν πρέπει να τα αποφύγεις ή είναι απλώς μύθος!

Ψηλοτάκουνα στην εγκυμοσύνη: Πρέπει να τα αποφύγεις ή είναι απλώς μύθος;

Σίγουρα ως έγκυος δεν έχεις καμία υποχρέωση να φοράς μόνο φλατ παπούτσια, επειδή, όπως πολλές φαν των στιλέτο θα μπορούσαν να ισχυριστούν, υπάρχουν ψηλοτάκουνα που είναι απίστευτα άνετα, ενώ, από την άλλη πλευρά, flats που είναι κουραστικά.


Σε γενικές γραμμές, ας πούμε ότι η πεποίθηση ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να φοράνε ψηλοτάκουνα είναι ένας απόλυτα ψευδής μύθος. Ή μάλλον, είναι μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μπορείς να φοράς τα αγαπημένα σου high heels χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά όσο περνούν οι μήνες αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Κι αυτό γιατί τα ψηλοτάκουνα μπορεί να επιδεινώσουν κάποια συμπτώματα ή ενοχλήσεις που έτσι ή αλλιώς υπάρχουν κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ψηλοτάκουνα στην εγκυμοσύνη: 3 λόγοι για να τα αποφύγεις

Ποιες είναι όμως οι σωματικές ενοχλήσεις που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει η επιλογή ψηλοτάκουνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ας δούμε 3 βασικούς λόγους...

Προβλήματα στην πλάτη

Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, η μήτρα αρχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος, με αποτέλεσμα το κάτω μέρος της πλάτης να δημιουργεί καμάρα καθώς το μωρό μεγαλώνει. Αυτή η αλλαγή είναι φυσιολογική, αλλά αρκετά ενοχλητική, οδηγώντας σε πόνο στην πλάτη και ακόμα και σε ισχιαλγία, σε περιπτώσεις που το βάρος αυξάνεται πάρα πολύ.

Όταν φοράς ψηλοτάκουνα, αυτές οι ενοχλήσεις εντείνονται, καθώς η δομή των παπουτσιών αλλάζει τη στάση του σώματος και μπορεί να δημιουργήσει πόνο στην περιοχή της πλάτης. Γι' αυτό τον λόγο, αν πραγματικά δεν θέλεις να εγκαταλείψεις τα ψηλοτάκουνα, τουλάχιστον επίλεξε αυτά με φαρδιά ή τετράγωνα τακούνια, που προσφέρουν στο πόδι μεγαλύτερη επιφάνεια στήριξης , κάνοντας το περπάτημα πιο σταθερό και λιγότερο κουραστικό.


Έλλειψη ισορροπίας

Το σημείο βαρύτητας μιας γυναίκας που έχει μια νέα ζωή μέσα της μετατοπίζεται σταδιακά προς τα εμπρός και, από το δεύτερο τρίμηνο είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που περπατά, κάθεται και γενικά κινείται.

Η αύξηση του βάρους και η άνιση κατανομή του στο σώμα, χαρακτηριστικό της κύησης, δημιουργούν μια εξασθένηση της ισορροπίας, που εντείνεται αν φοράς ψηλοτάκουνα, γιατί, όταν σηκώνεται η φτέρνα, η περιοχή στήριξης γίνεται εξαιρετικά μικρή και είναι δύσκολο να ελεγχθεί λόγω της αύξησης του όγκου της κοιλιάς.

Αυτή η ανισορροπία μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει σωματική ενόχληση, αλλά αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να έχεις κάποιο ατύχημα, όπως μια πτώση, που αποτελεί φυσικά έναν ιδιαίτερα σοβαρό κίνδυνο κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης.

Οίδημα των κάτω άκρων

Όταν ξεκινά η περίοδος κύησης, οι γυναίκες βιώνουν μια ξαφνική αύξηση βάρους, που, κατά μέσο όρο, μπορεί να είναι 10-12 κιλά εάν έχεις ένα μωρό ή μέχρι και 25 σε περίπτωση πολύδυμης εγκυμοσύνης. Δεδομένου ότι αυτό συμβαίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν επιτρέπει την προοδευτική προσαρμογή και την ανάπτυξη πρόσθετων μυών, τα πόδια είναι αυτά που αναγκάζονται να αντέχουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που έχουν συνηθίσει, με αποτέλεσμα κάθε βήμα να απαιτεί περισσότερη προσπάθεια.

Αν προσθέσουμε σε αυτό τον παράγοντα των ψηλοτάκουνων, η πιθανότητα εμφάνισης οιδήματος στα κάτω άκρα (πρήξιμο που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρών στους ιστούς), μια διαταραχή που είναι ήδη πολύ συχνή από μόνη της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη, γιατί το βάρος του σώματος θα επιβαρύνει τα πόδια που ήδη "δυσκολεύονται" πάνω στα τακούνια.