9 κανόνες στυλ που ακολουθούν οι Γαλλίδες για να είναι πάντα κομψές

Μάθε πώς θα δημιουργήσεις ένα ανεπιτήδευτα φινετσάτο ντύσιμο

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Unsplash
Unsplash

Πάντα αναρωτιόμουν πώς οι Γαλλίδες καταφέρνουν να είναι τόσο chic χωρίς την παραμικρή προσπάθεια. Το στυλ τους, τόσο ατημέλητο και "απρόσεκτο" στη λεπτομέρεια, δεν δείχνει να αποτελεί εμπόδιο στην εικόνα τους, που έχει τη φήμη ότι είναι τόσο πρωτότυπη και άψογη.

Και αυτό αντικατοπτρίζεται στα σπίτια τους: Σε αρκετές γαλλικές κωμωδίες, τα παριζιάνικα διαμερίσματα έχουν παρκέ δάπεδα που τρίζουν, "γρατζουνισμένη" ξύλινη επένδυση, πολυχρησιμοποιημένους βελούδινους καναπέδες και βιβλιοθήκες με βιβλία που στοιβάζονται τυχαία.

Ωστόσο, αυτό το περιβάλλον, γεμάτο προσωπικές ιστορίες, είναι τόσο συναρπαστικό. Την ίδια γοητεία εκφράζουν και μέσα από το ντύσιμό τους και το σώμα τους. Η ατέλεια δεν είναι μείον, αλλά συν. Για να το θέσω με τον γαλλικό τρόπο, αυτό το "je ne sais quoi" είναι που κάνει τις Γαλλίδες μοναδικές στο στυλ!


Γαλλικό στυλ χωρίς φίλτρο

Ο λογαριασμός στο Instagram @parisiensinparis παρατηρεί το γαλλικό στυλ χωρίς φίλτρο, έξω από τις γνωστές συνοικίες της μόδας: Γυναίκες που βιώνουν το Παρίσι στο σύνολό του, που περπατούν με σιγουριά στους δρόμους, που είναι φυσικές, πραγματικές γυναίκες με ατημέλητα μαλλιά, τσαλακωμένες καμπαρντίνες και τσάντες τόσο χρησιμοποιημένες που το δέρμα τους είναι ξεθωριασμένο.

Αυτή είναι η πραγματική παριζιάνικη street style μόδα, η αυθεντική που δεν απαιτεί ώρες προετοιμασίας και που ξέρει πώς να μεταμορφώσει τη βασική σου γκαρνταρόμπα σε μια όαση ευκαιριών και συνδυασμών. Ο αυθορμητισμός είναι ίσως το σύνθημα αυτού του λογαριασμού στο Instagram, που απέχει από τα "γυαλιστερά" ρούχα, αυτά που είναι σχεδιασμένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια για να τραβήξουν την προσοχή.


Η μαγική συνταγή για το κομψό παριζιάνικο ντύσιμο

Όχι πολύ περίτεχνο, όχι πολύ κομψό, όχι πολύ σχεδιασμένο: οι Παριζιάνες επιβεβαιώνουν τη γνήσια και μυστική συνταγή τους για το στυλ. Αποφεύγουν το στερεότυπο της Sylvie στο "Emily in Paris", γιατί οι Γαλλίδες δεν φιλοδοξούν να είναι τίποτε άλλο από τον εαυτό τους.

Δεν υπάρχει ανάγκη για πλεονασμό και χλιδή, δεν χρειάζεται καν να ταυτιστούν με ένα λογότυπο και να το δείξουν: γνωρίζουν ακριβώς τα δυνατά τους σημεία και κρύβουν εύκολα τις αδυναμίες τους. Οι Παριζιάνες λατρεύουν να γίνονται αντικείμενο θαυμασμού για τη φυσική τους ομορφιά, όχι για ένα πολυτελές αντικείμενο ή αξεσουάρ που κρατάνε.


Και γι' αυτό τον λόγο δεν είναι απαραίτητο να επενδύσεις κι εσύ 10 χρόνια μισθού για να δημιουργήσεις μια τέλεια γκαρνταρόμπα σε γαλλικό στυλ. Η επιτυχία για τις Γαλλίδες βρίσκεται σε αγορές και vintage μαγαζιά, σε ένα μπαούλο που άνοιξε η γιαγιά ή σε ένα αντικείμενο που "κλέβει" από την γκαρνταρόμπα του αδερφού, του πατέρα ή του φίλου.

Όλα βασίζονται στην ιδέα ότι ένα αντικείμενο που αγοράζεται πρέπει να είναι αριστοκρατικό και όχι επιδεικτικό, να σου ταιριάζει καλά και σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Κι ας είναι λίγο μακρύ και ξεφτισμένο το στρίφωμα ή λίγο ζαρωμένο το ύφασμα...


9 κανόνες στυλ που ακολουθούν οι Παριζιάνες

  1. Βρες το κατάλληλο τζιν για το σώμα σου και μείνε πιστή σε αυτό ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.
  2. Κλέψε από την ανδρική γκαρνταρόμπα: από ένα πουκάμισο μέχρι σακάκι και παλτό.
  3. Όταν είσαι αναποφάσιστη, φόρεσε μαρινιέρα.
  4. Επένδυσε σε όμορφα και καλοφτιαγμένα πανωφόρια, που δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα.
  5. Λίγα αλλά ποιοτικά αξεσουάρ: Δερμάτινα παπούτσια, εμβληματικά αθλητικά, κασκόλ ή μαντίλια στο κεφάλι, εκλεπτυσμένα κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένων ειδικά των vintage.

  6. Να έχεις οπωσδήποτε αυτά τα ρούχα: Μάξι καμπαρντίνα, απλό αλλά φαρδύ πουλόβερ, τεράστιο φουλάρι, φαρδύ πουκάμισο, βασικό τζιν και ένα minimal μπλουζάκι.
  7. Γίνε υπερβολική με τους συνδυασμούς, φορώντας "παράταιρα" μεταξύ τους στυλ και υφάσματα.
  8. Όχι στα συνθετικά υφάσματα και στο βινύλιο - δεν αφήνουν το σώμα να αναπνεύσει.
  9. Φόρεσε μαύρο με μπλε και κόκκινο με ροζ, όπως διδάσκει και ο Yves Saint Laurent.