7 tips για να προστατεύσεις τα κοσμήματά σου το καλοκαίρι

Ειδικά εάν αγαπάς το layering, δώσε βάση στο Νο5

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Shutterstock
Shutterstock

Η θερμοκρασία ήδη ανεβαίνει, ζεσταινόμαστε περισσότερο, ιδρώνουμε πιο πολύ, κάνουμε μπάνιο συχνότερα και φυσικά ξεκλέβουμε λίγο χρόνο για να κάνουμε τις πρώτες μας βουτιές. Φοράμε πιο ελαφριά ρούχα και ανοιχτά παπούτσια αλλά τι γίνεται με τα κοσμήματά μας, που υποφέρουν το καλοκαίρι;

Πώς θα διασφαλίσουμε ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν πάνω μας, θα παραμείνουν το ίδιο λαμπερά και αστραφτερά όπως την πρώτη μέρα που τα φορέσαμε; Για να μην αγχώνεσαι, λοιπόν, σου βρήκα 7 εύκολα tips για να τα διατηρήσεις σαν καινούργια όλο το καλοκαίρι.

7 tips για να προστατεύσεις τα κοσμήματα το καλοκαίρι

Προτίμησε πιο λεπτά κομμάτια

Το καλοκαίρι απαιτεί ελαφριά, αέρινα ρούχα και το ίδιο ισχύει και για τις επιλογές των κοσμημάτων. Προτίμησε λεπτά κομμάτια, όπως αλυσίδες, μικρά σκουλαρίκια και βραχιόλια ή διακριτικά δαχτυλίδια, που δεν θα σε βαραίνουν στη ζέστη.

Απόφυγε την άμεση έκθεση στον ήλιο

Καλό θα ήταν να μη φοράς κοσμήματα όταν κάθεσαι πολλή ώρα στον ήλιο ή κάνεις ηλιοθεραπεία. Αποθήκευσέ τα σε μια θήκη ή κουτί για να τα προστατεύσεις από τις ακτίνες UV. Επίσης, ποτέ μην αφήνεις τα κοσμήματά σου στο αυτοκίνητο όση ώρα είσαι στη θάλασσα. Θα ξεθωριάσουν ενώ οι πέτρες τους θα θαμπώσουν.

κοσμήματα γυναίκα παραλία
Shutterstock

Μακριά από χλώριο και θαλασσινό νερό

Το καλοκαίρι συχνά περιλαμβάνει κολύμπι σε πισίνες ή βουτιές στη θάλασσα, αλλά το χλώριο και το θαλασσινό νερό δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα κοσμήματά σου. Το χλώριο μπορεί να μαυρίσει τα μέταλλα, ενώ το αλμυρό νερό μπορεί να διαβρώσει ορισμένους πολύτιμους λίθους.

Πριν κάνεις, λοιπόν, την επόμενη βουτιά, θυμήσου να βγάλεις τα κοσμήματά σου. Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι, ότι μετά το κολύμπι πρέπει να τα ξεπλύνεις με καθαρό νερό και να τα στεγνώσεις καλά με ένα καθαρό πανί.

Πρόσεξε με το αντηλιακό & τις κρέμες

Το καλοκαίρι φοράμε περισσότερες κρέμες, γιατί το δέρμα αφυδατώνεται από τη ζέστη, ενώ το αντηλιακό είναι πρώτο στη σειρά της περιποίησής μας. Φρόντισε όταν φοράς κάτι από τα δύο να έχεις αφαιρέσει τα κοσμήματα και να αφήσεις να απορροφηθούν καλά πριν τα βάλεις ξανά.

Κάνε σωστά layering

Είναι η αγαπημένη συνήθεια του καλοκαιριού είτε μιλάμε για τις διακοπές είτε για τις εξόδους μας στην πόλη. Το layering με πολλά κομμάτια μαζί το αγαπάμε έτσι ή αλλιώς και το κάνουμε σωστά.

Σκέψου, όμως, το καλοκαίρι να επιλέγεις κοσμήματα με υλικά που ταιριάζουν μεταξύ τους, προκειμένου να αποφύγεις το μπέρδεμα των αλυσίδων και το "τρίψιμο" μεταξύ τους. Προτίμησε καλύτερα κολιέ με χάντρες ή δερμάτινα μενταγιόν, που είναι πιο ανθεκτικά στον ιδρώτα και τις κακουχίες και απόφυγε αλυσίδες που έχουν την τάση να μπλέκονται μεταξύ τους ή έχουν μενταγιόν με ιδιαίτερα σχέδια που μπερδεύονται.

κοσμήματα καθαριότητα σε ζεστό νερό
Shutterstock

Καθάρισέ τα πιο συχνά

Το καλοκαίρι τα κοσμήματα ταλαιπωρούνται περισσότερο και έχουν ανάγκη μεγαλύτερης φροντίδας. Όπως εσύ κάνεις πιο συχνά ντουζ μέσα στη μέρα, έτσι και αυτά πρέπει να τα καθαρίζεις πιο προσεκτικά, γιατί ταλαιπωρούνται περισσότερο με την σκόνη και τον ιδρώτα. Με ένα μαλακό πανί και ένα ήπιο καθαριστικό θα γίνει τέλεια η δουλειά σου!

Μην τα φοράς στον ύπνο

Καλοκαιράκι και σίγουρα ιδρώνεις περισσότερο οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα φοράς στον ύπνο. Όσο κι αν είναι μια βαρετή διαδικασία να τα βγάζεις και να τα ξαναβάζεις το πρωί και αυτό να το επαναλαμβάνεις καθημερινά, πρέπει να συμμορφωθείς - ειδικά τους θερμούς μήνες.