Κάντε μια περιήγηση μέσα στο ιστορικό ατελιέ του Balenciaga στο Παρίσι

Εδώ έζησε ο ιδρυτής του Οίκου

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
shutterstock
shutterstock

Δημιουργημένο με τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης, ένα εντυπωσιακό βίντεο μας βάζει στα άδυτα του ιστορικού ατελιέ του Cristóbal Balenciaga, ιδρυτή του ομώνυμου Οίκου και μας χαρίζει μοναδικές εικόνες. Στη Λεωφόρο George V του Παρισιού, το κτήριο ανακαινίστηκε πρόσφατα υπό τον δημιουργικό διευθυντή Demna.

Ένα ατελιέ, μια ιστορία

Τι είναι μια κληρονομιά; Είναι ένα όραμα, φυσικά, και είναι επίσης και ένα μέρος», λέει ο αφηγητής του βίντεο, που μας προσφέρει μια άνευ προηγουμένου περιήγηση στα σαλόνια υψηλής ραπτικής του Balenciaga στη λεωφόρο George V 10-12 στο Παρίσι, όπου ο ιδρυτής του Oίκου Cristóbal Balenciaga έζησε και εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1968.

Η σημασία του ατελιέ, μεγάλη, για τον βασκικής καταγωγής couturier –που έφτασε στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του 1930 κατά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου–, που ονόμασε το πρώτο του άρωμα “Le Dix”, δηλαδή “Δέκα”, όπως ακριβώς και ο αριθμός της οδού που είναι το ατελιέ του.

balenciaga

shutterstock

Το 2021, ο σημερινός δημιουργικός διευθυντής της Balenciaga, Demna, επέστρεψε στο ίδιο σημείο, παρουσιάζοντας την πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής, η οποία είναι εμπνευσμένη από την πρώτη κολεξιόν του Οίκου από το 1968 (ακολουθώντας το τυπικό στυλ του σχεδιαστή, δημιούργησε κομμάτια haute couture από φούτερ και τζιν, παράλληλα με μια εξαιρετική σειρά από φορέματα εμπνευσμένα από τις πιο αξέχαστες σιλουέτες του Cristóbal Balenciaga).

40 χρόνια Moschino: Ένα εντυπωσιακό παιχνίδι μόδας στην S/S 2024 κολεξιόν

Ανακαίνιση με σεβασμό στον Οίκο

Το ατελιέ αρχικά σχεδιάστηκε από τον Albert Le Voisvenel το 1887, για να διακοσμηθεί αργότερα από τον Christos Bellos –έναν διακοσμητή εσωτερικών χώρων που εργάστηκε για την Balenciaga– αντικατοπτρίζοντας ξεκάθαρα τα διαμερίσματα της εποχής με καθαρούς λευκούς τοίχους, πόρτες με μεγάλες κουρτίνες και ψηλές εντυπωσιακές οροφές. Για την ανακαίνιση, ο Demna επέλεξε να μην αλλάξει δραματικά τον χώρο. Αντίθετα, ήθελε να δίνει την αίσθηση σε όσους έμπαιναν ότι είχαν μόλις ανοίξει την πόρτα σε έναν χώρο που είχε μείνει ανέγγιχτος για δεκαετίες.

Οι βασικές τάσεις F/W 2023-'24 για να ξέρεις τι θα βάλεις τη νέα σεζόν

Ως εκ τούτου, λευκές γυψοσανίδες και ανοιχτόχρωμα γκρι χαλιά «πατιναρίστηκαν», υποδηλώνοντας έξυπνα το πέρασμα του χρόνου - μια τεχνική που δεν διαφέρει από την ιδέα «Raw Architecture» του Demna στα καταστήματα του Οίκου, με την οποία δημιουργούνται σκόπιμα απογυμνωμένοι χώροι που θυμίζουν εγκαταλελειμμένες αποθηκες ή χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων (σκουριές, ίχνη υγρασίας και γκράφιτι δημιουργήθηκαν από μια ομάδα τεχνιτών). Τα πιο μοντέρνα στοιχεία στην Avenue George V περιλαμβάνουν χωρίσματα από καπνιστό γυαλί, καθώς και ένα «Couture shop» με σπάνια προϊόντα και συνεργασίες του Balenciaga.

balenciaga23

instagram@balenciaga

Το βίντεο, που κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες, μεταφέρει τον θεατή στο εσωτερικό του ατελιέ, χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης, που “γλιστράει” μέσα από διάφορα δωμάτια και σαλόνια, φτάνοντας μέχρι το γραφείο του Cristóbal Balenciaga, «στο οποίο δεν μπήκε ποτέ κανείς», όπως περιγράφει ο αφηγητής. «Όπως λέει η ιστορία, όλα τα μεγαλύτερα έργα ξεκινούν από τη σιωπή».