Βιώσιμη μόδα: 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν αγοράσεις κάτι καινούργιο

Είναι σημαντικό να ψωνίζεις έξυπνα και οικολογικά

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Shutterstock
Shutterstock

Τη μόδα την αγαπάμε όλες. Τα ρούχα μάς αρέσουν και διαρκώς θέλουμε να ανανεώνουμε την γκαρνταρόμπα μας. Σκέφτηκες, όμως, ποτέ ότι με αυτό τον τρόπο επιβαρύνεις το περιβάλλον και καταστρέφεις τον πλανήτη; Και δεν σου λέω, φυσικά, μην αγοράσεις, μην ανανεώσεις, μην ντυθείς, αλλά κάν' το σωστά.

Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nature υποδηλώνει ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της γρήγορης μόδας (aka fast fashion) καταδεικνύει πως η βιομηχανία μόδας παράγει το 8%-10% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, δηλαδή έως και 5 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη μικροπλαστική ρύπανση στους ωκεανούς μας.

Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές στατιστικές, η αλλαγή μπορεί να φαίνεται αδύνατη. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, προκειμένου να αλλάξει τις fashion συνηθειές του και να στραφεί πιο σοβαρά σε αυτό που ονομάζεται "βιώσιμη μόδα", προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τον πλανήτη και φυσικά χωρίς να αλλάξει το look του. Η αρχή θα γίνει, κάνοντας 4 βασικές ερωτήσεις στον εαυτό σου πριν αγοράσεις κάτι καινούργιο.


Βιώσιμη μόδα: 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν αγοράσεις κάτι καινούργιο

Ταιριάζει αυτό το κομμάτι με το προσωπικό μου στυλ και αισθητική;

Πριν ξεκινήσεις το... ατελείωτο shopping, είναι ζωτικής σημασίας να σκεφτείς εάν μια πιθανή αγορά ταιριάζει στο προσωπικό σου στυλ. Σκέψου τα χρώματα, τα σχέδια και τις σιλουέτες που προτιμάς και φαντάσου πώς αυτό το συγκεκριμένο ρούχο θα ενσωματωθεί στην υπάρχουσα γκαρνταρόμπα σου. Παραμένοντας πιστή στη δική σου προσωπική αισθητική, θα διασφαλίσεις ότι η νέα σου αγορά θα ενσωματωθεί χωρίς δυσκολία στα υπόλοιπα κομμάτια που έχεις στην ντουλάπα σου.

Είναι καλή η ποιότητα του ρούχου;

Η επένδυση σε ποιοτικά ρούχα όχι μόνο βελτιώνει τη συνολική σου εμφάνιση, αλλά εξασφαλίζει μακροζωία, η οποία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για να κάνεις πιο προσεκτικές αγορές. Πριν ψωνίσεις κάτι, εξέτασε εξονυχιστικά την ποιότητα του ρούχου.

Βεβαιώσου ότι έχεις "ψάξει" το ύφασμα λεπτομερώς, τις ραφές και τα φινιρίσματα, καθώς αυτά τα στοιχεία μπορούν να αποκαλύψουν εάν είναι κατασκευασμένο για να αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου. Η επιλογή της ποιότητας αντί της ποσότητας θα αναβαθμίσει την γκαρνταρόμπα σου και θα μειώσει την ανάγκη σου για συχνές αγορές.


Είναι αυτό το κομμάτι πρακτικό για την καθημερινότητά μου;

Ενώ η μόδα μπορεί να είναι "ιδιότροπη και φιλόδοξη", είναι ζωτικής σημασίας να λάβεις υπόψη σου την πρακτικότητα ενός ρούχου στην καθημερινή σου ζωή. Αναρωτήσου, λοιπόν, εάν αυτό το αντικείμενο καλύπτει ένα κενό στην γκαρνταρόμπα σου ή μια συγκεκριμένη ανάγκη.

Είτε πρόκειται για ένα ευέλικτο μπλέιζερ για τη δουλειά είτε για άνετα ρούχα για γυμναστική, διασφαλίζοντας ότι το κομμάτι που θα αγοράσεις ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο ζωής σου, θα μεγιστοποιήσεις αυτόματα την χρησιμότητά του και θα το κάνεις μια αξιόλογη επένδυση, ανεξάρτητα από το κόστος.

Είναι αυτή η αγορά βιώσιμη και παράγεται ηθικά;

Τελευταίο, αλλά σε καμία περίπτωση ασήμαντο, πρέπει να αναρωτηθείς για το ποιος έφτιαξε τα ρούχα σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ερευνήσεις τις αξίες της επωνυμίας που έχεις επιλέξει, τις πρακτικές παραγωγής και την προμήθεια των υλικών.


Αναζήτησε πιστοποιήσεις όπως δίκαιο εμπόριο ή φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγές, για να διασφαλίσεις ότι η αγορά σου ευθυγραμμίζεται με τα ηθικά σου πρότυπα. Βρισκόμαστε σε μια εποχή αυξανόμενης περιβαλλοντικής συνείδησης, όπου η βιωσιμότητα και η ηθική παραγωγή ρούχων είναι πρωταρχικής σημασίας. Και με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρύνεις τις επωνυμίες να κάνουν τη στροφή σε πιο ηθικές πρακτικές.