"Γκρίζες απιστίες": Γιατί οι γυναίκες απατούν περισσότερο μετά τα 55;

Και μάλιστα νιώθουν λιγότερες ενοχές γι' αυτό από ό,τι θα περίμενες!

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Shutterstock
Shutterstock

Oι γυναίκες είναι πιο σεξουαλικά απελευθερωμένες από ποτέ - και παραδόξως, οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες ηγούνται αυτής της... επανάστασης. Οι εξωσυζυγικές σχέσεις δεν περιορίζονται μόνο στο πρώτο μισό της ζωής και είναι πλέον πολύ πιο συχνές σε γυναίκες άνω των 55 ετών.

Οι λεγόμενες "γκρίζες απιστίες" τείνουν να συμβαίνουν μετά την εμμηνόπαυση και δεν φαίνεται να υπάρχει όριο ηλικίας. Έτσι ανεξάρτητα από την ηλικία, το κοινωνικό υπόβαθρο, τη φυλή ή το θρήσκευμα, γυναίκες στην 5η δεκαετία της ζωής τους απιστούν στον γάμο τους και μάλιστα δεν έχουν ενοχές ή τύψεις για τις πράξεις τους, σύμφωνα με έρευνα.

Τέσσερα είδη απιστίας σε γυναίκες άνω των 55 ετών

Γυναίκες πάνω από 50 ετών, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναπληρώνουν τον χαμένο χρόνο και απατούν τους συντρόφους τους για έναν από τους παρακάτω τέσσερις λόγους, που είναι παρόμοιοι με αυτούς των νεότερων γυναικών.

Απιστία ενδυνάμωσης, που ανατρέπει το κλισέ των αντρών που έχουν σχέσεις με τις γραμματείς ή τους υφισταμένους τους, χρησιμοποιώντας τη θέση ισχύος στην οποία βρίσκονται. Κάποιες γυναίκες κάνουν τώρα το ίδιο - συνάπτουν σεξουαλική σχέση με έναν νεότερο άντρα, συχνά για να καταπολεμήσουν τον φόβο της γήρανσης αλλά και για να λάβουν επιβεβαίωση.

Απιστία αυτοεκτίμησης για γυναίκες που αισθάνονται κουρασμένες από τη δουλειά, την φροντίδα των παιδιών και τα οικιακά και αναφέρουν ότι επιλέγουν άντρες που τις κάνουν να νιώθουν ξεχωριστές με τέτοιο τρόπο που δεν το κάνουν οι σύντροφοί τους.

γυναίκα σε υπολογιστή μπροστά
Shutterstock

Απιστία σεξουαλικής απόλαυσης για γυναίκες που οι σύντροφοί τους αδιαφορούν για το σεξ, έχουν εγκαταλείψει τη μάχη και λειτουργούν παθητικά. Ειδικά μετά τα 50 οι γυναίκες νιώθουν περισσότερο απελευθερωμένες, δεν φοβούνται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και απολαμβάνουν περισσότερο τη σεξουαλική επαφή.

Απιστία λόγω... έρωτος, για γυναίκες που βρίσκουν την αγάπη στο πρόσωπο ενός άλλου άντρα, βρίσκουν ενδιαφέρον και έναν άνθρωπο που δεν βαριέται να τις ακούει όπως ο ήδη υπάρχων σύντροφός τους. Γιατί ο έρωτας μετά από χρόνια γάμου μπορεί να τελείωσε και δεν έγιναν από το ζευγάρι οι απαραίτητες ενέργειες στην σχέση, έτσι ώστε η αγάπη που πήρε τη θέση του να είναι ισχυρή.

Γιατί οι γυναίκες άνω των 55 που απιστούν δεν νιώθουν τύψεις

Αξίζει να σημειώσουμε τον λόγο που οι γυναίκες, σε μεγάλο ποσοστό, δεν νιώθουν τύψεις και ενοχές όταν απιστούν στην ηλικία των 50 plus. Οι γυναίκες περιγράφουν τους εραστές τους ως το αντίθετο από τους συζύγους τους.

Έτσι, βλέπουν τη νέα σχέση (την απιστία) ως μια μορφή αυτοταξιδιού και αναφέρουν μια εντυπωσιακή απουσία ενοχής ως αποτέλεσμα. Μάλιστα, πολλές αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι δικαιούνται αυτή την... εξερεύνηση.

Οι γυναίκες άνω των 50 ή 55 αισθάνονται πολύ ζωτικές. Είναι με τους συντρόφους τους για δεκαετίες και τώρα θέλουν κι αυτές περισσότερα στη ζωή τους όσον αφορά στο πάθος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που αυτές οι γυναίκες όταν ξεκινούν μια εξωσυζυγική σχέση, αναφέρουν με μεγάλη σιγουριά την επιλογή που έχουν κάνει.