Τα 10 λάθη που κάνουμε στην σχέση μας και πως θα τα διορθώσουμε

Είτε είσαι έμπειρη είτε όχι, πάντα κάτι ξεφεύγει...

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Shutterstock
Shutterstock

Οι σχέσεις είναι δύσκολες, αλλά με τη σωστή καθοδήγηση, μπορείτε να αποφύγετε κοινά λάθη και να ξεκινήσετε την σχέση σας με τους καλύτερους οιωνούς ή να τη διατηρήσετε... επ' αόριστον. Τα λάθη στον έρωτα δεν είναι μια νέα έννοια στις σχέσεις.

Κανείς δεν είναι τέλειος, και παρεξηγήσεις, κακές επικοινωνίες και διαφωνίες είναι βέβαιο ότι θα συμβούν σε οποιαδήποτε σχέση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πώς εσείς και ο σύντροφός σας χειρίζεστε αυτά τα λάθη για να μάθετε από αυτά.

Είναι απαραίτητο να επικοινωνείτε αποτελεσματικά, να είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε και να εργαστείτε για την επίλυση τυχόν ζητημάτων που προκύπτουν. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο δυνατή, πιο υγιή και πιο ικανοποιητική σχέση.

Μπορεί να ακούγεται σκληρό και βαρύ, αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα υπάρξει τέλεια σχέση σε ένα ζευγάρι. Θα χρειαστεί να περάσετε από πολλές προκλήσεις, και τότε είναι που θα φανείς εάν η σχέση αυτή αντέχει. Τέλεια σχέση είναι όταν ο καθένας από εσάς θα φροντίσει τον εαυτό του. Αν δεν το κάνει, τότε η σχέση είναι καταδικασμένη να έχει σκαμπανεβάσματα. Γι' αυτό πρέπει να γνωρίζετε τα 10 λάθη που κάνουμε σε μια σχέση και πως θα τα διορθώσουμε.

Τα 10 πιο σημαντικά λάθη σε μια σχέση

Ρίχνετε όλο το βάρος στον σύντροφό σας

Είστε δυο αυτόνομες προσωπικότητες, με ξεχωριστές ανάγκες και ενδιαφέροντα και οφείλετε να στηρίζετε ο ένας τον άλλον στην κοινή σας πορεία. Το να έχετε τον σύντροφό σας ως τη μόνη σας προτεραιότητα δύο τινά θα συμβούν: Θα κουραστείτε από το βάρος ή εκείνος θα νιώσει ότι τον πνίγετε με τόσο πολύ ενδιαφέρον.

Διόρθωση: Φροντίστε τον διακριτικά και δώστε του χώρο να αναπνεύσει. Δείξτε του πώς θα κάνει κάποια πράγματα και δεχτείτε το λάθος του. Θα μάθει σιγά-σιγά και μόνος του.

ζευγάρι μιλάει έντονα
Shutterstock

Προσπαθείτε να τον αλλάξετε

Κανείς δεν αλλάζει αν δεν το επιθυμήσει ο ίδιος, και μάλιστα μετά από πολύ σκληρή δουλειά με τον εαυτό του. Μάλιστα, αυτό το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι πιστεύουν πως ο σύντροφος θα αλλάξει μετά τον γάμο ή με τον ερχομό ενός παιδιού. Συνήθως τα πράγματα γίνονται χειρότερα, καθώς βγαίνουν στην επιφάνεια άλυτα προβλήματα.

Διόρθωση: Δεχτείτε τον σύντροφό σας με τα καλά και τα κακά του, αφού κανείς (ούτε και εσείς0 δεν είναι τέλειος.

Βιάζεστε να συγκατοικήσετε

Γνωρίζεστε μόλις μερικούς μήνες και τα πάτε τέλεια, ενώ ο έρωτας σάς κάνει να θέλετε να είστε συνέχεια μαζί. Έτσι έρχεται η λάθος απόφαση μιας γρήγορης συγκατοίκησης.

Διόρθωση: Αφήστε να περάσει τουλάχιστον 1 χρόνος πριν προχωρήσετε σε ένα τόσο μεγάλο βήμα. Δυστυχώς, η χημεία δεν εγγυάται πως η σχέση θα αντέξει στο χρόνο.

Συμβιβάζεστε διαρκώς

Πάντα κάνουμε υπομονή και συμβιβασμούς σε μια υγιή σχέση. Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνονται μόνο από τη μία πλευρά, καθώς κάποια στιγμή... θα γεμίσει το ποτήρι και θα σπάσει. Η αδικία θα μπει στη μέση και τότε ακόμα και η πιο δυνατή σχέση θα λυγίσει.

Διόρθωση: Πείτε ανοιχτά την γνώμη σας για κάθε πρόβλημα που προκύπτει και κάντε έναν δημοκρατικό διάλογο βρίσκοντας από κοινού λύση.

ζευγάρι γυναίκα άντρας στην εξοχή
Shutterstock

Πιστεύετε ότι είναι τέλειος

Κανείς δεν είναι τέλειος σε αυτήν τη ζωή, ούτε εσείς ακόμα! Βέβαια σε κάθε... πρώτη του έρωτα όλοι νομίζουμε πως βρήκαμε τον τέλειο σύντροφο. Και μετά, στο πρώτο του λάθος έρχεται η απομυθοποίηση, που οδηγεί συχνά στον χωρισμό.

Διόρθωση: Φροντίστε από την αρχή της σχέσης να κρατάτε... μια πισινή, που έλεγαν και οι παλιοί. Έτσι δεν θα σας πέσει ο ουρανός κατακουτελα και θα έχετε την ευκαιρία να δώσετε μια δεύτερη... ευκαιρία!

Λύνετε τις διαφορές θυμωμένοι

Ο θυμός δεν είναι ποτέ σύμμαχος! Στα νεύρα μας θα πούμε και μια κουβέντα παραπάνω που δεν την εννοούμε και μπορεί να τα καταστρέψουμε όλα χωρίς λόγο.

Διόρθωση: Ηρεμήστε, κάντε μια βόλτα, σκεφτείτε μόνος σας και συζητήστε στη συνέχεια πιο ήρεμοι και κατασταλαγμένοι.

Αρνείστε την απιστία

Ήταν η κακιά στιγμή και έγινε το λάθος. Εκείνος το ανακάλυψε κι εσείς το αρνείστε πεισματικά. Η εμπιστοσύνη του θα κλονιστεί ακόμα περισσότερο. Καλύτερα παραδεχτείτε ό,τι έγινε μήπως και το εκτιμήσει.

Διόθρωση: Μιλήστε με ειλικρίνεια για το τι σας οδήγησε εκεί και δώστε του το περιθώριο της σκέψης αλλά και της "σκληρής" αντίδρασης. Το δικαιούται.

Μένετε από λύπηση

Πώς να πάει μπροστά μια σχέση ότα τη θέση της αγάπης παίρνει ο οίκτος; Μην λυπάστε αυτό το πρόσωπο που θα έπρεπε να νοιάζεστε και να αγαπάτε. Αργά ή γρήγορα θα έρθει το τέλος.

Διόρθωση: Φύγετε από την σχέση. Ο καθένας θα βρει τον δρόμο του και αυτό που του αξίζει. Εάν πιστεύετε ότι είστε αναντικατάστατη αυτό λέγεται από τη μία εγωισμός και από την άλλη υποτίμηση για τον σύντροφο.

ζευγάρι στο ηλιοβασίλεμα
Shutterstock

Αλληλοκατηγορείστε μπροστά σε τρίτους

Οι παλιοί έλεγαν "τα εν οίκω ουκ εν δήμω" και είχαν δίκιο. Όταν κατηγορείτε κάποιον αναπόφευκτα μπαίνει σε μια θέση άμυνας ή επίθεσης που εντείνει την ένταση μεταξύ σας.

Διόρθωση: Μιλήσετε για το πώς νιώθετε γι' αυτό και αποφύγετε να βάλετε "ταμπέλα", λέγοντας "πάντα έτσι είσαι!".

Νιώθετε υπεύθυνη για την ευτυχία του

Φυσικά και θέλετε να είναι ευτυχισμένος αλλά μεγάλος άνθρωπος είναι και μπορεί να σκεφτεί και να πράξει για τον εαυτό του. Δεν χρειάζεται να τον αντιμετωπίζετε σαν μωρό, γιατί το καταλαβαίνει και αυτό σταδιακά θα καταστρέψει την ευτυχία σας.

Διόρθωση: Δώστε του τη συμβουλή σας για ένα θέμα που τον απασχολεί και μην προσπαθείτε να τον πείσετε ότι είναι σωστή. Αφήστε τον να κρίνει με την ωριμότητα που έχει.

Βonus extra...

Αποφεύγετε το σεξ

Είναι κάτι σαν τιμωρία προς τον σύντροφο, που έκανε κάτι και σας πείραξε. Ωστόσο, έχει αντίθετα αποτελέσματα, αφού αποξενώνεστε ακόμα περισσότερο.

Διόρθωση: Βρείτε άλλον τρόπο για να δείξετε στο ταίρι σας ότι είστε στενοχωρημένοι, μακριά από το... κρεβάτι!