Μπορείς να παραμείνεις φίλη με τον πρώην σύντροφό σου ή μήπως τελικά δεν είναι και τόσο καλή ιδέα;

Τι ισχύει & τι είναι πιο υγιές για εσένα;

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η απόφαση να παραμείνεις φίλη με τον πρώην σύντροφό σου είναι ένα θέμα που διχάζει χρόνια τώρα πολλές γυναίκες. (δες και για τα ζευγάρια που αντέχουν στο χρόνο κα ποιο είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας τους)

Και αυτό γιατί κάποιοι θεωρούν ότι μια τέτοια φιλία ανάμεσα σε ένα πρώην ζευγάρι, είναι εφικτή και έχει θετικό πρόσημο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη. Τι ισχύει όμως και τι όχι;

Μπορείς να παραμείνεις φίλη με τον πρώην σύντροφό σου ή μήπως τελικά δεν είναι και τόσο καλή ιδέα;

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η φιλία με τον πρώην σύντροφο είναι εφικτή, ειδικά εφόσον η ερωτική τους σχέση βασιζόταν σε αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση. Αυτή η φιλία μπορεί να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και κατανόηση, καθώς οι δύο άνθρωποι γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλο και μπορούν να προσφέρουν συμβουλές και στήριξη σε δύσκολες στιγμές. Επιπλέον, μια τέτοια φιλία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της κοινής παρέας, αποφεύγοντας έτσι την αμηχανία και τις εντάσεις στις κοινωνικές συναναστροφές.

άνδρας και γυναίκα κάθονται σε ένα παγκάκι
Unsplash

Από την άλλη πλευρά, η φιλία με έναν πρώην σύντροφο ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα και να εμποδίσει την διαδικασία της θεραπείας και της προόδου μετά από έναν χωρισμό. Οι συναισθηματικοί δεσμοί που υπήρχαν μπορεί να αναζωπυρωθούν, προκαλώντας πόνο και σύγχυση, ειδικά εάν ένας από τους δυο δεν έχει ξεπεράσει το χωρισμό. Επιπλέον, η παρουσία του πρώην συντρόφου στη ζωή σου μπορεί να δυσκολέψει τη δημιουργία νέων σχέσεων, καθώς μπορεί να προκαλέσει ζήλια και ανασφάλειες στους νέους συντρόφους.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση να παραμείνεις φίλη με τον πρώην σύντροφό σου εξαρτάται από τις ιδιαίτερες συνθήκες και την προσωπική σου ψυχική κατάσταση. Είναι σημαντικό να αξιολογήσεις αν αυτή η φιλία θα σου προσφέρει πραγματικά οφέλη ή αν θα επιβαρύνει την συναισθηματική σου ισορροπία. Αν αισθάνεσαι ότι μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση με ωριμότητα και χωρίς να επηρεάζεσαι αρνητικά, τότε ίσως αξίζει να διατηρήσεις αυτήν τη φιλία. Αν όμως νιώθεις ότι θα δυσκολευτείς ή θα επηρεαστείς αρνητικά, ίσως είναι καλύτερο να κρατήσεις αποστάσεις και να προχωρήσεις μπροστά στη ζωή σου.