Γιατί το παιδί σου είναι προσκολλημένο πάνω σου; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για το ίδιο αλλά και για εσένα;

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Ανησυχείς γιατί βλέπεις ότι το παιδί σου θέλει να είναι μαζί σου όλη τη μέρα και δεν του αρέσει να πηγαίνει στο νηπιαγωγείο για να παίξει με άλλα παιδιά; Όλο αυτό σε προβληματίζει και σκέφτεσαι πως μπορεί να αλλάξει;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά ο ειδικός προτείνοντάς σου τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις για να αντιμετωπίσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρακάτω, ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος, ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής, MSc, εξηγεί στο youweekly.gr περισσότερα για τo θέμα. (δες και για την αγχώδης διαταραχή, τι είναι, Ποια είναι τα συμπτώματά της & πώς αντιμετωπίζεται)

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι όταν ένα παιδί προσκολλάται στους γονείς του; Ακολούθησε τις συμβουλές τους ειδικού

Όταν το παιδί αναπτύσσει ένα είδους εξάρτησης προς τους γονείς του αυτό αυτομάτως είναι μια συμπεριφορά η οποία πρέπει να τους προβληματίζει καθώς δεν είναι ωφέλιμη ούτε για τον ίδιο αλλά ούτε και για εκείνους Και αυτό γιατί όσο μεγαλώνει ένα παιδί και επιδιώκει να είναι προσκολλημένος στους γονείς του αυτό δημιουργεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα. Συγκεκριμένα, δεν θα θέλει να επικοινωνεί, να συναναστρέφεται με συμμαθητές και φίλους και θα προτιμά να παραμένει σπίτι. Και ως συνέπεια θα αρχίσει να αποκτά ανασφάλειες και να αμφιβάλει για τον εαυτό του, δηλαδή για το αν αξίζει, αν είναι σημαντικός και πώς τον βλέπουν τα άλλα παιδιά.

woman_child
Unsplash

Πολλοί γονείς «προτιμούν» να βλέπουν το παιδί τους να μένει κοντά τους καθώς σκέφτονται ότι τους χρειάζεται και τους αγαπά. Όμως αυτό κρύβει μια μεγάλη παγίδα επειδή το παιδί γίνεται σιγά σιγά εσωστρεφές και με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Γι 'αυτό το λόγο είναι σημαντικό καταρχάς να αναγνωρίσεις με ποιον τρόπο εσύ του καλλιεργείς να είναι κολλημένος πάνω σου. Μήπως δεν τον παροτρύνεις να λειτουργεί μόνος του, δεν τον ενισχύεις να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες; Μήπως εσύ προτρέχεις να του ικανοποιήσεις κάποιες ανάγκες του πριν εκείνος στο ζητήσει;

Τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό...

Ξεκίνησε σε αυτήν την ηλικία που βρίσκεται να κάνεις κάποιες αλλαγές ώστε να σταματήσει αυτήν την εξάρτηση. Καθημερινά, δώσε του αρμοδιότητες, όπως π.χ. να μαζεύει τα παιχνίδια του, να τρώει μόνος του, να μην λειτουργεί σαν να είναι μωρό. Ενίσχυσέ τον να διεκδικεί, και να κάνει παρέα με άλλα παιδιά αλλά και να καταλαβαίνει ότι αυτό θα του δώσει περισσότερη χαρά από το να είναι μαζί σου.