Πως να αντιμετωπίσεις αλλά και να διαχειριστείς σωστά τον «δύσκολο» έφηβο χωρίς να αντιδράσει; Τι λέει ο ειδικός;

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly σε συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Ο γιος σου περνάει δύσκολη εφηβεία βγαίνοντας και ξενυχτώντας διαρκώς ακόμη και σε ημέρες που έχει σχολείο την επόμενη ημέρα, ενώ οι φίλοι του τον πιέζουν διαρκώς ακόμη και να αρχίσει το αλκοόλ; Εάν κάτι από αυτά σου ακούγεται γνώριμο και αισθάνεσαι ότι το παιδί σου πιέζεται ο ειδικός θα σου δώσει τη λύση μέσα από όλα όσα πρέπει να κάνεις για να τον βοηθήσεις μέσα σε όλη αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος, ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής, MSc του YOU Weekly μας εξηγεί περισσότερα δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις σε ότι αφορά τη στάση που πρέπει να κρατήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει μόνος του τις δυσκολίες που βιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς να κάνει σπασμωδικές κινήσεις. (δες και 5 επώνυμους γονείς της TV που περηφανεύονται για τα κορίτσια τους)

Μάθε γιατί το παιδί σου λειτουργεί κατά αυτόν τρόπο & πως να το διαχειριστείς με συμβουλές από τον ειδικό

Είναι αναμενόμενο και πολύ φυσιολογικό για ένα γονιό να νιώθεις ανησυχία και προβληματισμό για το πώς θα διαχειριστείς αυτή τη δυσκολία. Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι ο γιος σου θέλησε να μοιραστεί μαζί σου αυτό το περιστατικό.

Αυτό προφανώς δείχνει ότι έχεις καταφέρει να καλλιεργήσεις μια σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με το γιο σου. Ίσως το να παρέμβεις άμεσα εσύ και να μιλήσεις στους φίλους του δεν είναι η καλύτερη ιδέα γιατί δε θα μάθει ο ίδιος να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του.

teenagers
Unsplash

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και θα πρέπει να τον ενισχύσεις συναισθηματικά και ψυχολογικά για να βάλει κάποια όρια μέσα σε αυτήν την παρέα αλλά παράλληλα και να μην νιώσει «εκτός» αν πει και κάποια όχι.

Σε όλο αυτό το σημαντικότερο είναι να αντιμετωπίζεις το γιο σου σαν έναν μελλοντικό ενήλικο και όχι σαν ένα παιδί. Έτσι θα διατηρήσεις την καλή σχέση που έχεις ήδη μαζί του και θα νιώθει άνετα να ζητάει τις συμβουλές σου χωρίς να φοβάται ότι θα τον κρίνεις ή θα τον βλέπεις ως ανώριμο άτομο.