Ηράκλειο: Καλοκαίρι γεμάτο εκπλήξεις στην καρδιά της Κρήτης

Διακοπές που συνδυάζουν φύση, πολιτισμό και γαστρονομία σε ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά της Ελλάδας

Το λιμάνι της πόλης
Το λιμάνι της πόλης

Η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν την εξερεύνηση. Η ιστορία της, ως γενέτειρα του Μινωικού πολιτισμού βρίσκεται διάχυτη στην πόλη, ενισχύοντας την ομορφιά της και δημιουργώντας ένα υπέροχο σκηνικό.

Το Ηράκλειο προσφέρει στους επισκέπτες του μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών, συνδυάζοντας φυσικά τοπία, αρχαιολογικούς χώρους και υπέροχες παραλίες.

Μια περιήγηση στη μακρά ιστορία και τα μοναδικά αξιοθέατα της πόλης

Ξεκινώντας από το παλιό λιμάνι, στη δυτική πλευρά του δεσπόζει το επιβλητικό φρούριο του Κούλε. Πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα ενετικά κάστρα και σε προϊδεάζει για την ιστορία που κρύβει η πόλη.

Κούλε Ηράκλειο
Το φρούριο του Κούλε

Βαδίζοντας προς την πόλη θα συναντήσετε σπουδαία μεσαιωνικά μνημεία από την περίοδο ακμής της πόλης. Επισκεφθείτε την Ενετική Λότζια, όπου στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο και την εκκλησία του Αγίου Τίτου - ένα εντυπωσιακό κτίριο. Επίσης, απαρατήρητη κατά την περιήγησή σας δε θα περάσει η Μητρόπολη του Αγίου Μηνά στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης. Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης λειτουργεί σήμερα ως μουσείο και αξίζει να το επισκεφθείτε.

Φυσικά, η ιστορία της πόλης συγκεντρώνεται στα σύγχρονα μουσεία της. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί εκθέματα και θησαυρούς του Μινωικού πολιτισμού. Εκεί βρίσκεται η τοιχογραφία των Ταυροκαθαψιών, ο δίσκος της Φαιστού και άλλα μοναδικά ευρήματα. Για περισσότερη εξερεύνηση, μπορείτε να επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ μια υπέροχη επιλογή για οικογένειες με παιδιά είναι το Ενυδρείο Cretaquarium. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία της Ελλάδας.

Φυσικά, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο του Ν. Καζαντζάκη. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στη ζωή και στο σπουδαίο έργο του 9 φορές υποψήφιου για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Χαρακτηριστικό του Ηρακλείου αποτελούν και οι κρήνες, που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Μια από τις πιο φημισμένες είναι η κρήνη Morozini ή αλλιώς Λιοντάρια.

η κρήνη Morozini ή αλλιώς Λιοντάρια.
Η κρήνη Morozini ή αλλιώς Λιοντάρια

Φυσικά, η περιήγηση συνεχίζεται και έξω από το κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας. Το ανάκτορο της Κνωσού και ο Αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας τη λαμπρή ιστορία της εποχής.

Το ανάκτορο της Κνωσού
Το ανάκτορο της Κνωσού

Οι εντυπωσιακές παραλίες που θα επισκεφθούμε

  • Αγία Πελαγία: Στη βόρεια ακτή της Κρήτης, σε απόσταση περίπου 20' οδικώς από την πόλη του Ηρακλείου, βρίσκεται η Αγία Πελαγία. Η παραλία και ο ομώνυμος οικισμός αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με τους λάτρεις των water sports και της διασκέδασης να απολαμβάνουν τη θάλασσα όλη μέρα.
  • Μάταλα: Από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Κρήτης, τα Μάταλα έχουν τη δική τους ιστορία να σου αφηγηθούν. Η παραλία έχει ψιλή άμμο, πεντακάθαρα νερά ενώ το τοπίο στολίζουν και οι ασβεστολιθικές σπηλιές που παλαιότερα χρησίμευαν ως καταλύματα για τους χίπις.
  • Ληστής: Φιγουράρει ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Η φυσική ομορφιά που διατηρεί και τα καταγάλανα νερά δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσετε τις βουτιές σας στη θάλασσα. Δεν είναι οργανωμένη και για να την προσεγγίσετε χρειάζεται να διασχίσετε ένα σύντομο μονοπάτι.
  • Αγιοφάραγγο: Εντυπωσιακή παραλία, στη σκιά μιας απόκρημνης πλαγιάς, με χρυσαφένια άμμο και κρυστάλλινα νερά. Στην παραλία θα φτάσετε είτε διά θαλάσσης, είτε διασχίζοντας το φαράγγι - μια διαδρομή περίπου 30'. Το τοπίο θα σας αποζημιώσει.

Ηράκλειο Κρήτης παραλίες
Η παραλία Κομμός

  • Κομμός: Η τεράστια χρυσαφένια αμμουδιά σας καλεί για να απολαύσετε τη μαγεία της φύσης. Παρόλο που είναι οργανωμένη, το μέγεθός της σας επιτρέπει να κάνετε τις βουτιές σας και να χαλαρώσετε. Στην παραλία αφήνουν τα αυγά τους οι χελώνες καρέτα - καρέτα, οπότε να είστε προσεκτικοί. Από εδώ θα δείτε και φανταστικό ηλιοβασίλεμα.
  • Ποταμός: Υπέροχη παραλία με καταγάλανα νερά και άγρια φυσική ομορφιά.
  • Μάλατα Κρήτης
    Η διάσημη παραλία Μάλατα

Το Ηράκλειο αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της εξερεύνησης. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ανακαλύψουν τα εντυπωσιακά φαράγγια της περιοχής.

Η ηθοποιός Βάσω Λασκαράκη φαίνεται να απολαμβάνει τις ομορφιές του Ηρακλείου. Όπως βλέπουμε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτεται το Ηράκλειο περνώντας χρόνο στη θάλασσα και ανακαλύπτοντας τις ομορφιές του τόπου.

Βάσω Λασκαράκη
Η Βάσω Λασκαράκη στο Ηράκλειο Κρήτης

Η Κρητική κουζίνα στα καλύτερά της

Το μαγευτικό νησί της Κρήτης φημίζεται ιδιαίτερα για την πλούσια γαστρονομία του και το Ηράκλειο την τιμά και με το παραπάνω. Στην πόλη αλλά και στους γύρω οικισμούς θα απολαύσετε πεντανόστιμο φαγητό, παραδοσιακές γεύσεις και φυσικά τα πλούσια γεύματά σας θα συνοδεύσει η ντόπια ρακή.

Ηράκλειο Κρήτης
Κρητική γαστρονομία

Μεταξύ άλλων θα δοκιμάσετε σκιουφιχτά μακαρόνια, απάκι, παραδοσιακό ντάκο με εξαιρετικό τυρί, αντικριστό, γαμοπίλαφο, καλτσούνια και μια πολλούς ακόμη από ντόπιους μεζέδες που έχουν αναδείξει την κρητική κουζίνα σε έναν γαστρονομικό προορισμό.

Bonus Tip!

Για την απόλυτη παραδοσιακή γευστική εμπειρία επισκεφθείτε την ταβέρνα Ξυλούρης. Η υπέροχη τοποθεσία της ταβέρνας - με θέα το απέραντο γαλάζιο -, η οικογενειακή ατμόσφαιρα και το φιλόξενο περιβάλλον, σε συνδυασμό με τα ποιοτικά, πεντανόστιμα πιάτα θα ολοκληρώσουν μοναδικά την εμπειρία σας στο Ηράκλειο. Το μενού είναι πλούσιο σε επιλογές βασισμένες στην κρητική κουζίνα, με κύριο μέλημα το ποιοτικό και νόστιμο φαγητό.

ταβέρνα Ξυλούρης
Ταβέρνα Ξυλούρης: Μια απολαυστική εμπειρία

Δείτε παρακάτω και την αξέχαστη εμπειρία που είχε ο Τάσος Δούσης με τις Εικόνες στο ιστορικό Ηράκλειο.

Δείτε τα υπόλοιπα part της εκπομπής στο κανάλι του Τάσου Δούση στο Youtube!