Εναλλακτικές διακοπές στην ανεξερεύνητη Κύθνο: Απαράμιλλη γοητεία με άρωμα καλοκαιριού

Η Κύθνος απευθύνεται σε όσους αναζητούν ξέγνοιαστες διακοπές που τα συνδυάζουν όλα!

Η χαρακτηριστική παραλία Κολώνα της Κύθνου | Shutterstock
Η χαρακτηριστική παραλία Κολώνα της Κύθνου | Shutterstock

Με αφετηρία το λιμάνι του Λαυρίου, σε μόλις μιάμιση ώρα, καταφθάνουμε στην αναπάντεχη έκπληξη των Κυκλάδων. Η Κύθνος έχει διατηρήσει ένα πιο χαλαρό προφίλ και για πολλούς παραμένει ένας ανεξερεύνητος προορισμός. Πρόκειται όμως για ένα μικρό διαμαντάκι, μιας και συνδυάζει όλα όσα θέλουμε να απολαύσουμε στις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Κολώνα Κύθνος παραλίες
Η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού, Κολώνα | Shutterstock

Η περιήγησή μας ξεκινά ήδη από την άφιξή μας στο λιμάνι του Μέριχα

Κατευθυνόμενοι από το λιμάνι προς τη χώρα του νησιού, ήδη αντιλαμβανόμαστε την ήρεμη αύρα του νησιού και την κυκλαδίτικη ομορφιά του.

"Πρωταγωνιστές" στη διαδρομή αλλά και σε όλη την έκταση του νησιού - για τους πιο παρατηρητικούς είναι οι ξερολιθιές, ένα σπουδαίο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής με πολιτισμική, ιστορική, κοινωνιολογική σημασία. Μάλιστα, αποτελούν μνημείο άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς προστατευόμενο από την UNESCO.

κύθνος
Θέα στην Κύθνο | Shutterstock

Η τεχνική τους ήδη από την περίοδο κατασκευής τους στόχευε στην προστασία των περιοχών από τις πλημμύρες, ενώ παράλληλα οριοθετούσε μονοπάτια του νησιού. Η διαχρονικότητά του και η μέθοδος κατασκευής του το καθιστούν ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο.

Φυσικά, προτού κατευθυνθούμε προς τη χώρα, μια βόλτα στο Μέριχα είναι απαραίτητη για να χαλαρώσουμε με τη συντροφιά της θάλασσας και να χαρούμε τη νησιώτικη αύρα. Πολλοί επισκέπτονται το λιμάνι την ώρα του ηλιοβασιλέματος μιας και τα χρώματα είναι μοναδικά για να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους.

Η κουκλίστικη χώρα του νησιού

Χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου, η Μεσαριά έχει μια ανεπιτήδευτη ομορφιά και αποτελεί το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, διακατέχεται από ζωντάνια αλλά χαλαρούς ρυθμούς, ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε στις διακοπές μας! Στη χώρα φυσικά δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, γεγονός που απογειώνει την ήρεμη διάθεσή της.

Κύθνος χώρα
Στα σοκάκια της Χώρας | Shutterstock

Τα σοκάκια της χώρας είναι γεμάτα πανέμορφες, ζωγραφισμένες γωνιές. Περπατώντας ανάμεσα στα γραφικά σπιτάκια θα γνωρίσετε έναν από τους ομορφότερους οικισμούς των Κυκλάδων. Το κοσμοπολίτικο στυλ της σε συνδυασμό με την απλότητα που την χαρακτηρίζει δημιουργούν την ιδανική επιλογή για τα ανέμελα απογεύματα και βράδια του καλοκαιριού.

Επόμενη στάση: Ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Κύθνου

Όπως θα παρατηρήσετε, στη Δρυοπίδα τα σπίτια έχουν κεραμοσκεπές, σε αντίθεση με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, και αυτό λόγω της καταγωγής των πρώτων κατοίκων του χωριού. Tip: Σύμφωνα με πηγές, οι Δρύοπες ήρθαν από την Εύβοια.

Δρυοπίδα Κύθνος
Η γραφική Δρυοπίδα | Shutterstock

Αν έρθετε στην Δρυοπίδα, εκτός από τη βόλτα σας στα όμορφα σοκάκια της, δε γίνεται να παραλείψετε μια επίσκεψη στο εντυπωσιακό Σπήλαιο Καταφύκι. Ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο τον οποίο σας δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσετε και να αποκομίσετε μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία!

σπήλαιο Καταφύκι Κύθνος
Το εντυπωσιακό σπήλαιο Καταφύκι | Shutterstock

Extra tip: Πριν το δρόμο σας προς τη Δρυοπίδα, μια μικρή στάση που προτείνουμε να προγραμματίσετε είναι και η εκκλησία της Παναγίας Κανάλας. Η εικόνα της Παναγιάς βρέθηκε από ντόπιους ψαράδες το 1850 μεταξύ της Κύθνου και της Σερίφου. Αν έχετε το χρόνο, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στον πευκόφυτο ομώνυμο οικισμό. Κάθε Δεκαπενταύγουστο οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι για τον εορτασμό της Παναγίας.

Κύθνος εκκλησία Παναγία Κανάλα
Η εκκλησία της Παναγίας Κανάλας | Shutterstock

Το νησί με τις 99 παραλίες προσφέρεται για ατελείωτες βουτιές

Καλοκαίρι χωρίς θάλασσα δε γίνεται! Οι δαντελωτές ακτές της Κύθνου είναι η must επιλογή για κολύμπι σε καταγάλανα νερά. Οι επιλογές όπως καταλάβατε είναι πολλές και ανάμεσά τους θα βρείτε παραλίες που ταιριάζουν στο δικό σας στύλ: Ερημικές για απόλυτη χαλάρωση, πιο κοσμοπολίτικες για να συνδυάσετε και διασκέδαση, αμμουδιές με ρηχά νερά ιδανικές για μικρά παιδιά.

 Κολώνα παραλία Κύθνος
Η "διπλή" παραλία, Κολώνα | Shutterstock

Μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες των Κυκλάδων, που αποσπά πάντα τα φωτογραφικά κλίκ των επισκεπτών της είναι η Κολώνα. Ουσιαστικά, είναι σαν "διπλή" παραλία, γεγονός που την καθιστά αρκετά ιδιαίτερη. Εντυπωσιακή είναι και η παραλία της Επισκοπής με άμμο και κρυστάλλινα νερά, ιδανική και για οικογένειές μιας και είναι οργανωμένη. Ιδανική για παιδιά είναι και η Μεγάλη Άμμος, κοντά στον οικισμό της Κανάλας.

Επισκοπή παραλίες Κύθνος
Η παραλία Επισκοπή | Shutterstock

    Αν πάλι θέλετε κάτι πιο ήσυχο και απομονωμένο προτιμήστε την Αλυκή που έχει μαγευτικά νερά και βυθό για κολύμπι, τη Νάουσα με χαρακτηριστικό τη χρυσαφένια αμμουδιά της και για τους πιο περιπετειώδεις προτείνουμε τη Γαϊδουρομάντρα ή την Απόκρουση. Φροντίστε βέβαια να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

    παραλίες Κύθνος
    Η παραλία Απόκρουση | Shutterstock

    Δύο μοναδικές εμπειρίες που αξίζει να βιώσετε στην Κύθνο

    Το παρθένο φυσικό τοπίο της Κύθνου είναι και το χαρακτηριστικό που την καθιστά τόσο μοναδική. Τα σπήλαια, τα αξιοθέατα, οι ακτές, τα ξωκλήσια, οι ιαματικές πηγές προσφέρονται για ατελείωτη εξερεύνηση και δίνουν στις διακοπές μας μια άλλη πνοή.

    Ορειβασία στο κάστρο της Ωριάς για θέα που κόβει την ανάσα

    Για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας, το κάστρο της Ωριάς στέκει αγέρωχο, αγναντεύοντας το Αιγαίο. Φυσικά, το νησί έχει διάφορες διαδρομές για να ανακαλύψετε, αλλά το κάστρο είναι ένα αξιοθέατο που αξίζει να δείτε. Η διαδρομή σας θα ξεκινήσει από το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη, όπου θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Αν και η πορεία είναι σύντομη, την καλοκαιρινή περίοδο επιλέξετε τις πρωινές ώρες για να αποφύγετε τη ζέστη και μην παραλείψετε να έχετε νερό μαζί σας.

    Εκεί εκτός από τα ερείπια του κάστρου βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας, όπου μάλιστα κάθε χρόνο γίνεται και πανηγύρι. Ωστόσο ιδιαίτερη ιστορική αξία έχει η ερειπωμένη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, από όπου διακρίνεται και το νησί της Τζιας.

    Λουτρά Κύθνος
    Τα Λουτρά της Κύθνου | Shutterstock

    Ευεξία και φυσικό σπα στα Λουτρά

    Βέβαια, επειδή καλοκαίρι και αναζωογόνηση πάνε μαζί, μια από τις κορυφαίες εμπειρίες που θα απολαύσετε στο νησί είναι η επίσκεψη στα Λουτρά και το μπάνιο στις ιαματικές πηγές της. Άλλωστε, ίσως ήδη γνωρίζετε ότι το δεύτερο όνομα του νησιού Θερμιά, ακριβώς λόγω αυτού. Στο βόρειο τμήμα του νησιού, λοιπόν, απολαμβάνουμε και φυσικό σπα! Κατά την άφιξή σας στην περιοχή θα δείτε τα Λουτρά και συγκεκριμένα το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που χτίστηκε επί Βασιλείας Όθωνα και Αμαλίας. Μπροστά από το ξενοδοχείο είναι και η γνωστή παραλία Λουτρά, όπου σχηματίζεται η φυσική πισίνα με ιαματικό νερό. Εδώ θα απολαύσετε τον ορισμό της ευεξίας και η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

    Την αγνή ομορφιά της Κύθνου φαίνεται να επιλέγει η παρουσιάστρια Ζέτα Μακρυπούλια, η οποία επισκέφθηκε τις μαγευτικές παραλίες του νησιού και απόλαυσε δροσιστικές στιγμές, επισημαίνοντας την αδυναμία της για την παραλία της Γαϊδουρομάντρας και της Κολώνας.

    Η Ζέτα Μακρυπούλια στην Κύθνο
    Η Ζέτα Μακρυπούλια στην Κύθνο

    Ζέτα Μακρυπούλια Κύθνος
    Η Ζέτα Μακρυπούλια στην παραλία της Κολώνας

    Bonus Tip

    Η Κύθνος διαθέτει πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν αρχιτεκτονική και διακόσμηση εναρμονισμένη πλήρως στο τοπίο του νησιού και δημιουργούν μια αρμονία με τη γοητεία του.

    Εξαιρετική πρόταση για διαμονή, σε απόσταση αναπνοή από τη χώρα της Κύθνου, αποτελεί το Chora Kythnos Suites. Ένα καταφύγιο με μοναδικό design, φιλόξενη διάθεση και πολυτελής αισθητική για ονειρεμένες διακοπές. Η ανεπιτήδευτη πολυτέλεια που το χαρακτηρίζει ταιριάζει απόλυτα με τον χαρακτήρα του νησιού.

    Chora Kythnos Suites
    Chrora Kythnos Suites

    Για φαγητό στη Χώρα, το στέκι του Ντέτζη είναι μια εγγυημένη επιλογή! Πέρα από τις απίστευτες γεύσεις που θα απολαύσετε, αποτελεί και ένα αξιοθέατο του νησιού μιας και η ιστορία του τότε καφενείου ξεκινά το 1957. Εδώ οι γεύσεις είναι μοναδικές, με έμφαση στην ποιοτική πρώτη ύλη.

    Για τον αγαπημένο επίλογο της ημέρας, το γλυκό, το Τραταμέντο, στη Χώρα, θα σας προσφέρει φοβερά γλυκά και πίτες, φτιαγμένα με μεράκι και ποιοτικά υλικά! Δοκιμάστε οπωσδήποτε το κορυφαίο πουγκί γαλακτομπούρεκο.

    Δείτε παρακάτω και την αξέχαστη εμπειρία που είχε ο Τάσος Δούσης με τις Εικόνες στην Κύθνο.