Ναύπλιο: Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο

Η πόλη του Ναυπλίου συνδυάζει μοναδικά πολιτισμό, ιστορία και απαράμιλλη ομορφιά. 

Το επιβλητικό Μπούρτζι με φόντο το Ναύπλιο | Shutterstock
Το επιβλητικό Μπούρτζι με φόντο το Ναύπλιο | Shutterstock

Το ιστορικό Ναύπλιο απολαμβάνει το θαυμασμό των επισκεπτών του κάθε εποχή του χρόνου, φλερτάροντας ανάμεσα στις ομορφότερες πόλεις της χώρας. Πράγματι, η πρώτη επίσημη πρωτεύουσα της Ελλάδας ξεχειλίζει από φυσική ομορφιά, ιστορία και αρχοντιά και αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε ταξιδιώτη.

Στο Ναύπλιο θα επιστρέφεις ξανά και ξανά

Η πόλη προτείνεται τόσο για πολυήμερες όσο και για ολιγοήμερες διακοπές, ακόμη και για μονοήμερη απόδραση, μιας και βρίσκεται μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα οδικώς! Η μικρή έκτασή της σε συνδυασμό με τις αμέτρητες επιλογές και γωνιές για εξερεύνηση προσφέρουν τις ιδανικές προδιαγραφές τόσο για οικογενειακές διακοπές, όσο και για μια ρομαντική εξόρμηση με το ταίρι σας.

Ναύπλιο πόλη
Η όμορφη πόλη του Ναυπλίου με τα νεοκλασικά και τα χρωματιστά σπίτια | Shutterstock

Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της, με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας οδηγεί στην πλατεία Συντάγματος από όπου ξεκινά η περιήγησή μας. Εδώ, εκτός από το ότι θα απολαύσετε τον καφέ σας με ατμοσφαιρική διάθεση υπό την σκιά των πλατάνων, αξίζει να κάνετε μια στάση σε μερικά από τα ιστορικά κτίρια που την περιβάλλουν, όπως το Βουλευτικόν, όπου λειτούργησε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Info: Η πλατεία λεγόταν παλαιότερα Πλατεία Πλατάνων, και αποτελούσε σημείο συνάντησης των ηγετικών προσώπων της ελληνικής επανάστασης.

ναύπλιο λιμάνι
Το λιμάνι του Ναυπλίου | Shutterstock

Οι απογευματινές και βραδινές ώρες είναι ιδανικές για μια ρομαντική περιήγηση στα δρομάκια, όπου κάθε ματιά σας θα είναι κι ένα φωτογραφικό κλικ, με πρωταγωνιστές τα επιβλητικά βενετσιάνικα κτίρια, της βουκαμβίλιες και τα κομψά νεοκλασσικά.

Αξίζει, επίσης, να περάσετε από την πλατεία των Τριών Ναυάρχων για να δείτε το 1ο γυμνάσιο της Ελλάδας, που σήμερα λειτουργεί ως το Δημαρχείο της πόλης.

Εκεί, θα συναντήσετε και το παλαιότερο κτίριο της πόλης, το Τριανόν, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Λίγο παρακάτω αξίζει να αναζητήσετε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, έξω από την οποία δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας.

Ναύπλιο πανοραμική θέα
Πανοραμική θέα στην πόλη του Ναυπλίου | Shutterstock

Εφόσον απολαύσουμε τη βόλτα μας στη μαγευτική πόλη, φύγαμε για ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατά της, το Παλαμήδι. Τα 999 σκαλιά που οδηγούν στο φρούριο ίσως σας ακούγονται πολλά αλλά το εντυπωσιακό κάστρο και η μαγευτική πανοραμική θέα σε όλο το Ναύπλιο θα σας αποζημιώσουν! Κατά την επίσκεψή σας, έχετε την ευκαιρία να μπείτε στο κελί του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και να κάνατε μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν σε ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα.

Ναύπλιο Μπούρτζι
Θέα στο Μπούρτζι | Shutterstock

Επόμενος προορισμός, το πολυφωτογραφημένο Μπούρτζι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, μιας και πάντα μας έρχεται η εικόνα του όταν σκεφτόμαστε το Ναύπλιο. Για να το επισκεφθείτε, θα πάρετε το βαρκάκι που θα σας πάει στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Το περίφημο κάστρο, που χτίστηκε το 1473, υπήρξε η πρώτη φυλακή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατοικία των δημίων του Παλαμηδίου, καθώς και ξενοδοχείο πολυτελείας από το 1930.

Ναύπλιο Αρβανιτιά Ακροναυπλιά
Ο γύρος της Αρβανιτιάς και η ομώνυμη παραλία | Shutterstock

Οι λάτρεις της πεζοπορίας και της φύσης πρέπει οπωσδήποτε να αφιερώσουν λίγο χρόνο στο γύρο της Αρβανιτιάς. Με αφετηρία την Ακροναυπλιά θα περπατήσετε στο υπέροχο μονοπάτι με τη θάλασσα από τη μια και το βράχο της Ακροναυπλίας από την άλλη. Στο τέλος του θα συναντήσετε την ομώνυμη παραλία, που είναι και από τις γνωστότερες της πόλης. Άλλωστε αυτή είναι η μαγεία του Ναυπλίου, είναι όλα κοντά και τα ιστορικά αξιοθέατα συνυπάρχουν με τις φυσικές ομορφιές σε απόλυτη αρμονία. Tip: Η ώρα του ηλιοβασιλέματος το τοπίο είναι μαγευτικό, ενώ μπορείτε να κάνετε τη διαδρομή και με το ποδήλατό σας!

Ο γύρος της Αρβανιτιάς Ναύπλιο
Ο γύρος της Αρβανιτιάς | Shutterstock

Η ομορφιά του Ναυπλίου προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, με ζωντανό παράδειγμα τη διάσημη ηθοποιό του Χόλιγουντ, Κέιτ Χάντσον, η οποία απόλαυσε τις διακοπές της στην πόλη και τις μοιράστηκε με τους 13,6 εκατ. followers της σε ένα καρουζέλ από φωτογραφίες και βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η ηθοποιός έκανε βόλτα στα σοκάκια του Ναυπλίου με το σύντροφό της και επισκέφθηκε και το Παλαμήδι με άκρως καλοκαιρινή διάθεση.

Ναύπλιο Kate Hudson celebrities
Η χολιγουντιανή ηθοποιός στα σοκάκια του Ναυπλίου

Bonus Tip:

Το Ναύπλιο φημίζεται σίγουρα για το παγωτό αλλά και το φαγητό του! Κι εμείς σας έχουμε τις καλύτερες προτάσεις και για τα δύο!

Στην οδό Μπουμπουλίνας, μετά την υπέροχη περιήγησή σας στην πόλη, η δημοφιλής ψαροταβέρνα Μπούνος Ψαροσαβούρας μας προσφέρει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά με θέα τη θάλασσα! Το εστιατόριο έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς μεγάλα ονόματα Ελλήνων διασήμων αλλά και παγκοσίου φήμης. Η εμπειρία των 25 χρόνων και η διατήρηση της ποιότητας και της συνέπειας είναι αυτά που κάνουν την ψαροταβέρνα του Μπούνου ασυναγώνιστη.

Μπούνος
Απόλαυση στο Μπούνο Ψαροσαβούρας

Εξαιρετική επιλογή αποτελεί και το 3Sixty Grill Dining Wine Bar, αν θέλετε μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία σε ένα εντυπωσιακό αρχοντικό. Με έμφαση στη διεθνή κουζίνα, το εστιατόριο προσφέρει δημιουργικά και ποιοτικά πιάτα καθώς και μια πλούσια λίστα κρασιών.

Στο ανακαινισμένο αρχοντικό, πάνω από το εστιατόριο, στεγάζεται και το ξενοδοχείο 3Sixty Hotel and Suites, το οποίο προφέρεται για μια μοναδική διαμονή στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου, δίπλα το λιμάνι της πόλης. Το boutique ξενοδοχείο παντρεύει αρμονικά το μοντέρνο με το κλασικό στοιχεία και σας παρέχει υπερσύγχρονες ανέσεις για μια πολυτελή διαμονή.

3 sixty hotel Ναύπλιο
Το 3Sixty Hotel στο Ναύπλιο

Φυσικά, δε γίνεται να έρθετε στο Ναύπλιο και να μην απολαύσετε το περίφημο παγωτό του! Κορυφαία επιλογή είναι το Gelarto, ένα από τα παλαιότερα παγωτατζίδικα του Ναυπλίου. Εδώ θα βρείτε εξαιρετικό, ολόφρεσκο gelato και φυσικά μεγάλη ποικιλία γεύσεων για να επιλέξετε το αγαπημένο σας!

Δείτε παρακάτω και την αξέχαστη εμπειρία που είχε ο Τάσος Δούσης με τις Εικόνες στο υπέροχο Ναύπλιο.