Σάλο έχει προκαλέσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο βουλευτής του κόμματος Νίκη, Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα (10/3) βρέθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη και προκάλεσε φθορές σε έργα της έκθεσης «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», φωνάζοντας ότι προσβάλλουν τη θρησκεία μας (δείτε εδώ τι συνέβη).
Τα βίντεο από τη στιγμή που ο βουλευτής, βανδαλίζει τα έργα τέχνης
Σήμερα, Πέμπτη 13 Μαρτίου, η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου προσκάλεσε σε ξενάγηση δημοσιογράφους στην εν λόγω έκθεση, η οποία μπήκε στο στόχαστρο του βουλευτή.
Διαβάστε επίσης: Νίκος Οικονομόπουλος μετά τον βανδαλισμό στην Εθνική Πινακοθήκη: «Ας θυμηθούμε την πίστη μας με ευγένεια και ταπεινότητα»
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης, προβλήθηκε και το βίντεο με τη στιγμή που ο βουλευτής και ένας συνεργάτης μπαίνουν στην αίθουσα και κατεβάζουν δια της βίας έργα που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και όχι μόνο.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, η διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ και επιμελήτρια της έκθεσης, Συραγώ Τσιάρα, ανέφερε: «Η τέχνη βάζει ερωτήματα, δεν δίνει απαντήσεις. Καταθέσαμε αγωγή εναντίον του ανθρώπου που βανδάλισε τα έργα τέχνης».
Σε άλλο σημείο, η ίδια αποκάλυψε ότι τα έργα μετά τον βανδαλισμό έχουν παραμείνει στο πάτωμα «και δεν έχουν μετακινηθεί ούτε εκατοστό». «Δεν είναι στην πρόθεσή μου να προσβάλλω την εκκλησία. Ο Κατσαδιώτης δεν ζωγραφίζει την Παναγία και δεν κάνει λατρευτικές εικόνες», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Νίκου Παπαδόπουλου μετά το επεισόδιο
Ο Νίκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στις κάμερες μετά το περιστατικό, εξήγησε τον λόγο που προχώρησε σε αυτή την πράξη.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ξεκρέμασα τέσσερις εικόνες, βέβηλες εικόνες, δυο από αυτές μου ξέφυγαν μόλις πήγα να γυρίσω και έσπασε το τζαμάκι τους. […] Εδώ και ενάμιση μήνα έχω κάνει επίκαιρη ερώτηση προς την κυρία Μενδώνη, γιατί μέσα εδώ στην Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενείται μια βέβηλη έκθεση, που καταπροσβάλλει το πρόσωπο της Παναγίας, του Αγίου Γεωργίου, των Αρχαγγέλων που εμείς στα σπίτια μας μάθαμε να προσκυνούμε και να σεβόμαστε.
Και μάλιστα με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, συντηρούνται αυτά τα κτίρια και πληρώνονται αυτοί οι μισθοί, και έρχονται σχολεία, παρακαλώ, να βλέπουν την εικόνα της Παναγίας και του Χριστού σαν βαμπίρ αιμοβόρα και του Αγίου Γεωργίου που και μουσουλμάνοι τα σέβονται.
Έκανα το καθήκον μου σαν χριστιανός, απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτοί που είναι εκεί μέσα πρέπει να ντρέπονται. Μονό να παντρεύουν τους άνδρες με τους άνδρες και τις γυναίκες με τις γυναίκες είναι καλοί.
Αν γινόταν αυτή η προσβολή σε μια άλλη πίστη, αν γινόταν στους μουσουλμάνους τι θα έκαναν; Αν γινόταν για τους Ινδούς και τους Ιουδαίους τι θα κάνανε οι κρατούντες; Όταν υβρίζεται ο Χριστός και η Παναγία; Θα σας πω μόνο τα λόγια του Μακρυγιάννη. “Εμένα και να με βρίσουν, την οικογένειά μου και να τη βρίσουν, δεν θα κάνω τίποτα. Μόνο αν βρίσουν τον Χριστό μου, και την Ελλάδα θα αντιδράσω, θα ομιλήσω και ό,τι θέλουν ας μου κάνουν».


">
">
">
">
">
">
">