Καιρός: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας από την Ιταλία - Ποιες περιοχές θα "χτυπήσει" και πόσο θα κρατήσει

«Με βροχές, καταιγίδες, έντονη κεραυνική δραστηριότητα, ακόμη και χαλαζοπτώσεις...»

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Eurokinissi
Eurokinissi

Μπήκε ο Σεπτέμβρης και σιγά σιγά αποχαιρετούμε το καλοκαίρι και υποδεχόμαστε το φθινόπωρο. Σε αυτό βοηθάει σίγουρα και ο καιρός, ο οποίος έχει ξεκινήσει να χαλάει, αφού ήδη τις τελευταίες ημέρες βρέχει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, μάλιστα, σήμερα, Παρασκευή 6/9, θα πέσουν καταιγίδες στο Ιόνιο και στα βόρεια ηπειρωτικά και η κακοκαιρία αυτή αναμένεται να κρατήσει μέχρι και την Κυριακή 8/9. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, συγκεκριμένα, μέσα από το κεντρικό δελτίο του OPEN προειδοποίησε για διαταραχές από την ερχόμενη Δευτέρα.

Πού θα "χτυπήσει" η νέα κακοκαιρία

Από σήμερα έρχεται η διαταραχή αυτή, από τα βόρεια-βορειοδυτικά Βαλκάνια και η επιδείνωση του καιρού θα παρατηρηθεί τις επόμενες ώρες σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Μακεδονία, με βροχές και καταιγίδες να πλήττουν τις περιοχές αυτές. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες και για έντονα κεραυνικά φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις.

Μετά την βορειοδυτική Ελλάδα, η συγκεκριμένη διαταραχή θα κατευθυνθεί προς τα νοτιοανατολικά και κατά τις απογευματινές ώρες αυτά τα φαινόμενα με μικρότερη ένταση θα επεκταθούν και στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα. Οι θερμοκρασίες, ωστόσο, θα παραμείνουν υψηλές, αφού θα φτάσουν τους 34-36 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα σε κλειστές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού.

Στην Αττική, βέβαια, η ηλιοφάνεια αναμένεται να επικρατήσει σε όλη την διάρκεια της ημέρας, με μονάχα κάποιες τοπικές συννεφιές να συμβούν τις απογευματινές ώρες χωρίς να αλλάξει κάτι. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στα 3-4 μποφόρ, με την θερμοκρασία να ανέρχεται στους 34-35 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι.

Στην Θεσσαλονίκη, η οποία ξεκίνησε επίσης με ήλιο σήμερα, προς το απόγευμα θα παρουσιάσει συννεφιά και στα δυτικά τμήματα του νομού ενδέχεται να συναντήσουμε βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στα 4-5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο, Σάββατο 7/9, θα υπάρχει μια γενικευμένη αστάθεια στην κεντρική, ανατολική και βόρεια Ελλάδα, με βροχές, καταιγίδες, έντονη κεραυνική δραστηριότητα, ακόμη και χαλαζοπτώσεις. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, αυτή η διαταραχή θα περάσει γρήγορα, αλλά επειδή συναντά υψηλές θερμοκρασίες στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά και στην θάλασσα, θα την κάνει να αποκτήσει περισσότερη ένταση. Προς το βράδυ της ίδιας ημέρας, δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιες μπόρες να περνούν από τα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα του νομού Αττικής, ακόμη και από την Πελοπόννησο.

Την Κυριακή 8/9 οι συνθήκες θα είναι επίσης ασταθείς, με πιο ήπια φαινόμενα παρόλα αυτά. Ο άστατος καιρός θα ξεκινήσει από το δυτικό-βορειοδυτικό Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τα φαινόμενα θα κατευθυνθούν προς το απόγευμα προς τα δυτικά και θα απασχολήσουν ορεινές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού. Αυτή την ημέρα είναι που θα αρχίσουν σιγά σιγά να πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Την Δευτέρα έρχεται μια νέα πιο οργανωμένη διαταραχή από την κεντρική Μεσόγειο, την Ιταλία συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, και θα απασχολήσει τμήματα της δυτικής χώρας, δηλαδή το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία. Αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα κατευθυνθεί σταδιακά προς τα ανατολικά και "χτυπήσει" έντονα τη χώρα μας μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Δείτε επίσης: Ο Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για βροχές και καταιγίδες τις επόμενες μέρες (5-9/9)