Κατερίνα Στεφανίδη: Η καταγωγή και ο Αμερικανός σύζυγός της - Ποια είναι η Ολυμπιονίκης για την οποία μιλούσε όλη η Ελλάδα

Χθες 7/8 έδωσε μάχη για ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες αλλά έφτασε 9η

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η Κατερίνα Στεφανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα είναι θεωρείται ευρέως ως η καλύτερη αθλήτρια στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Οι γονείς της, Γεώργιος Στεφανίδης και Ζωή Βαρελή, διεθνώς στο άλμα εις τριπλούν και στο σπριντ αντίστοιχα, ενώ και η μικρότερη αδερφή της, Γεωργία, είναι επίσης αθλήτρια στο άλμα επί κοντώ.

Η μεγάλη καριέρα της Κατερίνας Στεφανίδη

Έσπασε τα Εθνικά σχολικά ρεκόρ κερδίζοντας το χρυσό στην Γυμνασιάδα του 2006. Μεγαλώνοντας έσπασε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ στην ηλικία της καθώς και το Παγκόσμιο ρεκόρ νέων (κάτω των 18) με άλμα στα 4,37 μ. Η πρώτη της διεθνής εμπειρία ήτανε στα 15 της όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2005 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Μαρακές όπου και κέρδισε με 4,30.

Το 2007 στο Παγκόσμιο Νέων που έγινε στην Οστράβα έφτασε την δεύτερη θέση με 4,25μ. Το 2008 κέρδισε το χάλκινο με 4,25μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Μπίντγκοστς της Πολωνίας. Την ίδια χρονιά κέρδισε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ξεκίνησε να αγωνίζεται με τους Στάνφορντ Κάρντιναλς.

Από το 2011 έως και σήμερα έχει επίσης κερδίσει πάρα πολλούς τίτλους σε αγώνες. Το πρώτο της ρεκόρ έγινε το 2012 στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια με 4,51μ που είναι και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για κάτω των 23 ετών.

Είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης ανοικτού στίβου (2018) και του Diamond League (2019), πρωταθλήτρια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, πρωταθλήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και έλαβε δυο φορές το χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου.

Κατερίνα Στεφανίδη
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ το 2016 (με 4,81 μ.), πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού το 2017 (με 4,85 μ.) και πρωταθλήτρια κόσμου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Λονδίνο το 2017 (με 4,91 μ.), γεγονός που την τοποθετεί στην πέμπτη θέση του άλματος επί κοντώ όλων των εποχών.

Έχει κερδίσει συνολικά 12 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, και πολλά ακόμα σε άλλες διοργανώσεις. Αναδείχθηκε αθλήτρια της χρονιάς στην Ευρώπη για το 2017 και αθλήτρια της χρονιάς στην Ελλάδα για το 2017 και το 2019.

Δείτε επίσης: Η πρώτη ανάρτηση της Κατερίνας Στεφανίδη μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες - «Θα ήθελα αρχικά να...»

Στις 4 Αυγούστου 2020 έλαβε την 4η θέση στους Θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο με άλμα στα 4,80.

Στις 17 Αυγούστου 2022, η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο. Εκανε ρεκόρ για το 2022 με 4,75μ. και κατάφερε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια (γυναίκα ή άνδρας) με τέσσερα μετάλλια στον στίβο σε μία διοργάνωση, αλλά και η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία του επί κοντώ γενικότερα με τέσσερα μετάλλια στην συγκεκριμένη διοργάνωση.

Στις 10 Ιουνίου 2024, η Στεφανίδη κατέκτησε και πάλι το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, που διεξήχθη στη Ρώμη, με επίδοση 4,73 μ. που της έδωσε και την πρόκριση στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Εκεί ωστόσο δεν τα κατάφερε και κατέκτησε την 9η θέση.

Ο σύζυγός της στήριγμα της σε όλα

Τον σύζυγό της Μίτσελ Κρίερ συνάντησε το 2008 στο Φοίνιξ της Αριζόνα το 2009, στα πλαίσια αγώνων. Τότε ήταν αθλητής του άλματος επί κοντώ. Σήμερα είναι ο προπονητής της. Όπως έχει αποκαλύψει, οι δυο τους έγιναν αμέσως πολύ καλοί φίλοι. Ύστερα από δύο χρόνια σχέσης παντρεύτηκαν το 2015.

«Από το 2015 ο Μίτσελ είναι ο προπονητής μου. Γνωριστήκαμε στο μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο, γίναμε κολλητοί, είχαμε διαφορετικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Ο Μίτσελ λέει πως δεν είμαι εύκολη αθλήτρια για έναν προπονητή. Τα περισσότερα χρόνια ζούμε 6 μήνες στην Ελλάδα και 6 μήνες στην Αμερική. Δεν μου αρέσουν οι αλλαγές και η ζωή μας είναι μονίμως αλλαγές», έχει εξομολογηθεί η Κατερίνα Στεφανίδη.