Ολυμπιακοί Αγώνες: Ξεσπά ο πατέρας της Αλγερινής μποξέρ, Ιμάνι Κελίφ - «Ευλογία να έχεις τέτοια κόρη»

«Τη μεγαλώσαμε σαν κορίτσι αλλά είναι πολύ δυνατή»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ολυμπιακοί Αγώνες: Ξεσπά ο πατέρας της Αλγερινής μποξέρ, Ιμάνι Κελίφ - «Ευλογία να έχεις τέτοια κόρη»

Τις τελευταίες ημέρες χαμός επικρατεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες για την Αλγερινή μποξέρ Ιμάνι Κελίφ που αναμετρήθηκε ενάντια στην Καρίνι με τον αγώνα να λήγει σε 46 δευτερόλεπτα, καθώς η Ιταλίδα δεν πόνεσε στην μπουνιά που της έσωσε και παραιτήθηκε. Στα social media προκλήθηκε σάλος με τους χρήστες να λένε πως δεν πρέπει τρανς γυναίκες να παίζουν σε αθλήματα με γυναίκες (δείτε τι γράφτηκε αναλυτικά).

Ο πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ ωστόσο ήταν κατηγορηματικός στη συνέντευξη Τύπου: «Μιλάμε για γυναικεία πυγμαχία. Έχουμε δύο πυγμάχους που γεννήθηκαν ως γυναίκες, μεγάλωσαν ως γυναίκες, που έχουν διαβατήρια ως γυναίκες και που αγωνίζονται για πολλά χρόνια ως γυναίκες και αυτός είναι ένας σαφής ορισμός της γυναίκας».

Ξεσπά και ο πατέρας της Ιμάνι Κελίφ

«Το παιδί μου είναι κορίτσι. Τη μεγαλώσαμε σαν κορίτσι αλλά είναι πολύ δυνατή. Τη μεγάλωσα μαθαίνοντας την να εργάζεται σκληρά και να είναι γενναία. Κι έχει πολύ μεγάλη θέληση για να δουλέψει και να προπονηθεί», είπε αρχικά ο πατέρας της Ομάρ Κελίφ.

«Η Ιταλίδα που αντιμετώπισε δεν μπορούσε να νικήσει την κόρη μου... Γιατί η κόρη μου είναι πιο δυνατή κι αυτή πιο μαλθακή. Η Ιμάνι είναι πρωταθλήτρια και είναι ευλογία να έχεις τέτοια κόρη.... Με τιμάει που είναι παιδί μου. Είναι πρωταθλήτρια στη χώρα της και με τη βοήθεια του Θεού θα πάρει και το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες», συμπλήρωσε.

Ποια είναι η Ιμάνι Κελίφ

Η 25χρονη ξεκίνησε να ασχολείται με την πυγμαχία ερασιτεχνικά, προτού αγωνιστεί στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην αρχή ωστόσο ξεκίνησε με άλλο άθλημα. Σε συνέντευξή της στη UNICEF, δήλωσε ότι ως έφηβη ασχολούταν με το ποδόσφαιρο και ήταν μάλιστα πολύ καλή σε αυτό, αλλά δεχόταν απειλές και πειράγματα από τα αγόρια του χωριού Τιαρέτ στη δυτική Αλγερία, όπου μεγάλωσε. «Το ποδόσφαιρο δεν ήταν άθλημα για κορίτσια», της έλεγαν.

Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 και διακρίθηκε το 2022, κερδίζοντας αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας το 2022.

Τον Μάρτιο του 2023 ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) την απέκλεισε από έναν αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, λέγοντας ότι έλεγχος έδειξε ότι "δεν πληρούσε τα απαιτούμενα απαραίτητα κριτήρια επιλεξιμότητας" και "διαπιστώθηκε ότι είχε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων αθλητριών", αναφέροντας τα υψηλά για τον θεσμό επίπεδα τεστοστερόνης που βρέθηκαν κατά τα τεστ φύλου, αναφέρει το CNN.