Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Στη φυλακή ο μεσίτης για έξι χρόνια – Σε κατ’ οίκον έκτιση ποινής για πέντε έτη ο κοσμηματοπώλης

Μειώθηκαν οι ποινές τους – Αντιδράσεις έξω από τα δικαστήρια

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Στη φυλακή ο μεσίτης για έξι χρόνια – Σε κατ’ οίκον έκτιση ποινής για πέντε έτη ο κοσμηματοπώλης

Με ομόφωνη απόφασή του, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε σε πέντε έτη κάθειρξης τον κοσμηματοπώλη και σε έξι έτη τον μεσίτη για θανατηφόρα σωματική βλάβη, που προκάλεσε τον θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε, με την ανακοίνωση να συνοδεύεται από έντονες αντιδράσεις ωστόσο, καθώς και στις δύο περιπτώσεις μειώθηκαν οι ποινές των καταδικασθέντων.

Μάλιστα οι τρεις τακτικοί δικαστές αποφάσισαν πως ο κοσμηματοπώλης θα εκτίσει την ποινή του σε κατ' οίκον κράτηση, καθώς έχει συμπληρώσει τα 80 έτη της ηλικίας του, ενώ ο μεσίτης οδηγείται στις φυλακές. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στον κοσμηματοπώλη και στον μεσίτη, ενώ στον πρώτο αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς θύματος.

Η πρόεδρος ενημέρωσε τους καταδικασθέντες πως έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από τον Άρειο Πάγο την αναίρεση της απόφασης. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι οι ανώτατες, με δεδομένα και τα ελαφρυντικά που τους αναγνωρίστηκαν. Θυμίζουμε, επίσης, πως η αρχή ποινή κάθειρξης ήταν δέκα έτη, χωρίς ελαφρυντικά.

Εντάσεις στη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί, πλήθος συγκεντρωμένο έξω από τα δικαστήρια έλεγε το σύνθημα: «Η Jackie ζει, τσακίστε τους ναζί», ενώ εντός της αίθουσας υπήρχαν επίσης έντονες αντιδράσεις με κόσμο να φωνάζει στους δύο καταδικασθέντες: «Φονιάδες, στην κόλαση να πάτε». Οι συγγενείς των καταδικασθέντων φυγαδεύτηκαν, ενώ η μητέρα και ο αδελφός του Ζακ έμειναν αγκαλιασμένοι στη μέση της αίθουσας.

Δείτε το βίντεο από το ΕΡΤ News