ΕΦΕΤ: Μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα λοίμωξη σε έμβρυα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης - Ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας

Η ανακοίνωση

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Unsplash
Unsplash

Σε μία σημαντική ανακοίνωση προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Μετά την ανάκληση σε συγκεκριμένες φτερούγες κοτόπουλου όπου βρέθηκε σαλμονέλα (δείτε εδώ), προχώρησε στην ανάκληση παρτίδας καπνιστής πέστροφας, καθώς βρέθηκε παθογόνος μικροοργανισμός, άκρως επικίνδυνος για όλους, αλλά ειδικότερα για τα έμβρυα και τα νεογέννητα.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για την ανάκληση καπνιστής πέστροφας

«Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια Eλέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την παρακολούθηση Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2024, προέβη σε δειγματοληψία καπνιστής πέστροφας, με την εμπορική ονομασία “ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗ DODONI” με αριθμό παρτίδας 01280524 και ημερομηνία λήξεως 07/10/2024, η οποία παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την Επιχείρηση TSIALIOS FARM ΤΣΙΑΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ & ΚΩΝ/ΝΟΣ Ο.Ε. που εδρεύει στην Σινώπη Πρέβεζας. Μετά την εξέταση από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε στο ανωτέρω δείγμα η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν».

Ανάκληση καπνιστής πέστροφας
Πηγή: ΕΦΕΤ

Τι είναι ο μικροοργανισμός Listeria monocytogenes

Η Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος (επιστ. ονομ.: Listeria monocytogenes) είναι θετικό κατά Γκραμ βακτήριο, το οποίο ανήκει στο γένος της Λιστέριας. Υπάρχουν 13 ορότυποι, οι οποίοι καθορίζονται απο 2 τοιχωματικά αντιγόνα. Μεταδίδεται στον άνθρωπο από τροφές (τυρί, φρούτα και λαχανικά). Μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα λοίμωξη για το έμβρυο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή κατα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής. Σε υγιείς ενήλικες, η κατανάλωση μολυσμένων τροφών μπορεί να προκαλέσει ήπια γαστρεντερίτιδα – σε ανοσοκοατασταλμένους ασθενείς όμως, μπορεί να προκληθεί μηνιγγίτιδα

Πηγή: Βικιπαίδεια

TAGS