Μερομήνια: Ο Αύγουστος ο πιο καυτός μήνας - Πως θα είναι ο καιρός του καλοκαιριού 2024

Αναλυτικά οι τρεις μήνες

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Φωτογραφία αρχείου - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού μπήκε με θετικό πρόσημο, καθώς ο καιρός είναι ζεστός σε πολύ καλά επίπεδα για την εποχή. Ο κόσμος έχει ξεκινήσει τις βουτιές στη θάλασσα και ήδη πολλές παραλίες έχουν γεμίσει. Οι μετεωρολόγοι ωστόσο, προειδοποιούν για ένα πολύ καυτό καλοκαίρι με ακραίες και επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Τι λένε όμως τα μερομήνια και για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού; Τις υψηλότερες θερμοκρασίες σύμφωνα με τα όσα λένε, θα τις έχει τον Αύγουστο, ωστόσο, δεν θα λείψουν και οι βροχές (δείτε επίσης πως θα είναι ο καιρός σήμερα).

Τι λένε τα μερομήνια για φέτος το καλοκαίρι;

Ιούνιος

Γλυκό το πρώτο βήμα του Θεριστή και (τοπικά) κάπως βροχερό. Γρήγορα όμως μας δίνει να καταλάβουμε ότι έπεται καλοκαιράκι. Στη βδομάδα πάνω βοριαδίζει, ξηραίνεται η ατμόσφαιρα και ανεβαίνει (όχι υπερβολικά) η θερμοκρασία. Η κατάσταση αυτή διατηρείται ως τη μέση περίπου, οπότε ξαναμουχρώνει η ατμόσφαιρα και η πιθανότητα βροχής επανέρχεται, κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Μετά την Τρίτη εβδομάδα επικρατεί ξηρό και θερμό βοριαδάκι, κάτι σαν πρώιμο μελτεμάκι. Κατά τον αποχαιρετισμό χαμηλώνουν οι εντάσεις και επικρατεί υποφερτή ζεστούλα.

Καλοκαίρι Μερομήνια
Φωτογραφία αρχείου - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ιούλιος

Χαλαρό και ήρεμο το ξεκίνημα του τελευταίου μήνα των ημερομηνιακών παρατηρήσεων. Οι θερμοκρασίες τσιμπάνε λιγάκι ακόμα προς τα πάνω και πάνω στην εβδομάδα εντείνεται ο βοριοανατολικός αγέρας, για να δηλωθεί η παρουσία των πραγματικών ετήσιων μελτεμιών. Λίγο πριν το εικοσάρισμα φαίνεται να συννεφιάζει λιγάκι και να δροσίζει η ατμόσφαιρα, αλλά η εικόνα αυτή δεν κρατάει πολύ. Ίσως σημειωθούν κάποιες βροχοπτώσεις σε άλλες, πιο βόρειες και πιο δυτικές περιοχές. Καθώς ξετυλίγονται τα τελευταία μέτρα στο κουβάρι των ημερών αρχίζουν να ανεβαίνουν αργά αργά οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Αύγουστος

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.