Ρένα Δούρου: Την καταδίκη της για τις πλημμύρες στη Μάνδρα ζητά η Εισαγγελέας

Η αγόρευση "καταπέλτης"

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Ρένα Δούρου: Την καταδίκη της για τις πλημμύρες στη Μάνδρα ζητά η Εισαγγελέας

Την ώρα που η κατάσταση στο Κίεβο πάει από το κακό στο χειρότερο, ραγδαίες είναι και οι εξελίξεις για την υπόθεση της Μάνδρας. Την καταδίκη της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την υπόθεση των φονικών πλημμυρών στην Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, που στοίχησε τη ζωή σε 25 ανθρώπους και άφησε πίσω αναρίθμητες καταστροφές για εκατοντάδες άλλους, οι οποίοι ακόμα και σήμερα προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους.

Η αγόρευση "καταπέλτης" της Εισαγγελέα για τη Ρένα Δούρου

Η εισαγγελέας στη δίκη για τις πλημμύρες στη Μάνδρα σε μία αναλυτική αγόρευση καταπέλτη ζήτησε να κηρυχθεί ενοχή η Ρένα Δούρου για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως.

Αντιθέτως ζήτησε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Η εισαγγελέας συνεχίζει την αγόρευση της για τους υπόλοιπους είκοσι κατηγορούμενους.

Τι είχε συμβεί στην Μάνδρα;

Κατά τις πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου του 2017, μετά από έντονη βροχόπτωση που οφειλόταν στο βαρομετρικό χαμηλό Ευρυδίκη, εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στη Δυτική Αττική και κυρίως στη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο, τη Μαγούλα και την Ελευσίνα. Από τις πλημμύρες 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και προκλήθηκαν μεγάλες υλικές καταστροφές. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική με βάση τον αριθμό των νεκρών.

Η Ευρυδίκη ήταν βαθύ μετεωρολογικό χαμηλό που έπληξε τη Δυτική και τη Νότια Ελλάδα καθώς και τα Δωδεκάνησα τον Νοέμβριο του 2017. Καταστροφές έγιναν σε Ναύπλιο, Σύμη, Κρήτη και Κέρκυρα. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος.

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και κατέληξαν στη θάλασσα ή σε ρέματα, και σε μερικά από αυτά οι επιβάτες πνίγηκαν. Η παλαιά εθνική οδός μετατράπηκε σε ποτάμι, το ίδιο και οι δρόμοι της Αθήνας. Υπήρξαν περιπτώσεις κλοπών σε σπίτια και μαγαζιά που είχαν πάθει ζημιές από τις πλημμύρες. Πολλές περιοχές έμειναν για ώρες χωρίς ρεύμα. Πληγέντες φιλοξενήθηκαν σε ένα κρουαζιερόπλοιο. Στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

Τελικά οι νεκροί από την πλημμύρα έφτασαν τους 24, εκ των οποίων 1 στην περιοχή της Νέας Περάμου (θέση Νεράκι) και οι υπόλοιποι στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας.

Στη Μάνδρα 1064 κτίρια, και ειδικότερα 794 κατοικίες, 126 επαγγελματικοί χώροι, 8 δημόσια κτίρια και 136 αποθήκες και υπόγεια, υπέστησαν ζημιές. Στις περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμο τουλάχιστον 448 κτίρια καταστράφηκαν, από τα οποία 228 ήταν κατοικίες, 38 επαγγελματικοί χώροι, 6 δημόσια κτίρια και 123 αποθήκες και υπόγεια. Οι θάνατοι και οι καταστροφές από τις πλημμύρες προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις.

Ο Δήμος Αθηναίων έστειλε στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής σημαντική υλική βοήθεια ενώ το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφάσισε διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές.