Απίστευτες φωτογραφίες - Ανεμοστρόβιλος χτύπησε παραλία με λουόμενους στην Χαλκιδική

Τραυματίστηκε γυναίκα στο κεφάλι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Απίστευτες φωτογραφίες - Ανεμοστρόβιλος χτύπησε παραλία με λουόμενους στην Χαλκιδική

Κι ενώ η φωτιά στην Κύπρο συνεχίζει να καίει, όπως αναφέρεται στη σελίδα “Συμβαίνει τώρα στη Χαλκιδική” στο Facebook ανεμοστρόβιλος “χτύπησε” νωρίτερα σήμερα την παραλία Νέων Μουδανίων.

Από τον ανεμοστρόβιλο προκλήθηκαν υλικές ζημιές ζημιές σε κατασκευές και beach bars στην περιοχή του ναυαγοσώστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια γυναίκα τραυματίστηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών για να της παρασχεθούν πρώτες βοήθειες.

Οι ανεμοστρόβιλοι στη στη Χαλκιδική δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, σύμφωνα με το blog.moudaniwn.gr, αφού έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Πριν τέσσερα χρόνια υδροστρόβιλος χτύπησε τη Σίβηρη. Τον Αύγουστο του 2019 ένας εντυπωσιακός υδροστρόβιλος σχηματίστηκε στη Χαλκιδική, μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής της Αμμουλιανής και της Σιθωνίας. Επίσης τον Οκτώβριο του 2020 ανεμοστρόβιλος προκάλεσε μεγάλες ζημίες στον Νέο Μαρμαρά. Από το φαινόμενο που χτύπησε την περιοχή στις 6 το πρωί καταστράφηκαν σκέπες σπιτιών, αυτοκίνητα, ενώ οι δρόμοι γέμισαν μπάζα.

Φωτογραφίες από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου

Ανεμοστρόβιλος  Χαλκιδική

Ανεμοστρόβιλος

Τι είναι ο ανεμοστρόβιλος

Ο ανεμοστρόβιλος ή επίσημα αεροδίνη, είναι ένα μικρής έκτασης μετεωρολογικό φαινόμενο μικρής χρονικής διάρκειας. Όπως εξηγεί και το όνομά του πρόκειται για κατακόρυφο ή κεκλιμένο στροβιλισμό του αέρα που διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι λίγα λεπτά της ώρας. Στο βόρειο ημισφαίριο συνήθως η φορά του ανεμοστρόβιλου είναι δεξιόστροφη, σε αντίθεση με το νότιο ημισφαίριο όπου η φορά είναι αριστερόστροφη.

Το φαινόμενο αυτό προκαλείται λόγω του ιξώδους του ατμοσφαιρικού αέρα, ιδιαίτερα όταν θερμές μάζες του υψώνονται με ταχύτητα που υπερβαίνουν κάποιο σχετικό "κρίσιμο όριο", ή όταν συναντιούνται αντίθετα ρεύματα αέρος. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί σε κάποιο αιφνίδιο εμπόδιο κινούμενης μάζας αέρος, όπως συμβαίνει κυρίως σε κορυφές βουνών. Τυχόν συνδυασμός δύο παραπάνω παραγόντων αυξάνει πολύ την ένταση του φαινομένου. Στην αγγλική ορολογία οι ανεμοστρόβιλοι ονομάζονται whirlwinds. Άλλες ονομασίες είναι "δαίμονες κονιορτού" (dustdevils) ή "στήλες άμμου" (sandpillars).

Ο ανεμοστρόβιλος κάνει εμφανή την παρουσία του από τη σκόνη (κονιορτό) που παρασύρεται κατά την ανοδική φορά του. Γενικά η διάμετρος του ανεμοστρόβιλου είναι πολύ μικρή, το πολύ λίγα μέτρα, πλην όμως ο άνεμος που αναπτύσσεται σε αυτόν μπορεί να αποκτήσει ένταση στροβιλιζόμενης θύελλας, ενώ ο κονιορτός που αναρπάζεται από το έδαφος φθάνουν σε μεγάλο ύψος, με συνέπεια την ελάττωση της ορατότητας τοπικά. Πολλές φορές μπορεί να προκληθούν περιορισμένες καταστροφές, κυρίως από αρπαγή και πτώση επικαθήμενων μικρών αντικειμένων.

Στα μεγαλύτερα ύψη η παρουσία ανεμοστρόβιλου γίνεται αντιληπτή από τις απότομες παρενοχλήσεις που προκαλούνται στις πτήσεις των αεροσκαφών που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για μικρά αεροσκάφη όσο η ένταση αυτού είναι μεγαλύτερη, ειδικότερα στις απογειώσεις και τις προσγειώσεις.

Όταν ένας ανεμοστρόβιλος δημιουργηθεί ή περάσει πάνω από μία επιφάνεια νερού, θάλασσα ή λίμνη, αντί για σκόνη υψώνει ελεύθερα σταγονίδια, οπότε και λαμβάνει λευκό ή γκρίζο χρώμα.