Αυτά είναι τα 10 πιο βρόμικα αντικείμενα που πιάνουμε καθημερινά στο σπίτι μας

Τα περισσότερα σίγουρα τα θεωρείς απόλυτα καθαρά!

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Shutterstock
Shutterstock

Ναι, οι μεγαλύτερες εστίες μικροβίων βρίσκονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι - και, πέρα από τα προφανή σημεία, μερικά δεν μπορείς καν να τα φανταστείς."Τι είναι πιο βρόμικο από το κάθισμα της τουαλέτας; Η κουζίνα σου"!

Όσο κι αν δεν μπορείς να το φανταστείς, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν καλά κρυμμένα... σημεία και αντικείμενα που όλοι μας πιάνουμε καθημερινά, τα οποία είναι φουλ στην βρομιά όσο κι αν με το μάτι δείχνουν πεντακάθαρα. Έχεις απορία; Δες στη συνέχεια τα 10 πιο βρόμικα πράγματα που πιάνεις καθημερινά στο σπίτι — και πώς μπορείς να περιορίσεις τα μικρόβια.

Τα 10 πιο βρόμια πράγματα στο σπίτι σου

Σφουγγάρια/πετσέτες πιάτων

Γιατί: Η σκόνη και η υγρασία ισοδυναμούν με μικρόβια
Αντιμετώπιση: Φρόντισε να αντικαθιστάς τα σφουγγάρια τακτικά ή να τα μουλιάζεις συχνά σε αραιωμένο λευκαντικό για πέντε λεπτά, για να εξαλείψεις τη μούχλα και τα κολοβακτηρίδια. Αυτό είναι αρκετό για να σκοτωθούν τα περισσότερα μικρόβια. Φυσικά, σκέψου να χρησιμοποιείς χαρτί κουζίνας για να σκουπίζεις τα πιάτα και όχι πετσέτες και πανιά.
Πόσο συχνά: Αντικατάστησε τα σφουγγάρια τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες, εάν δεν τα μουλιάζεις συχνά σε χλωρίνη.

Νεροχύτης κουζίνας

Γιατί: Αυτό είναι το σημείο αναπαραγωγής για το e.coli, τη σαλμονέλα και άλλα μικρόβια που οδηγούν σε γαστρεντερικές παθήσεις. Εκεί ξεπλένεις φρούτα και πιάτα, ετοιμάζεις ωμό κρέας και πετάς τα φλούδια των αυγών και άλλα υπολείμματα.
Αντιμετώπιση: Καθάρισε τον νεροχύτη πριν και μετά από κάθε χρήση — και στέγνωσέ τον, γιατί η υγρασία κάνει τα μικρόβια να αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Πόσο συχνά: Κάθε φορά.

γυναίκα καθαρίζει πάγκο κουζίνας
Shutterstock

Θήκες οδοντόβουρτσας

Γιατί: Συλλέγονται εδώ άσχημα μικρόβια. Γενικά βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την μέρα, και ενώ ξεπλένουμε τη βούρτσα, την αφήνουμε να στάξει. Το στόμα μας έχει πολλά βακτήρια, ανάμεσα στα ούλα μας και στις ρίζες των δοντιών μας. Οι θήκες οδοντόβουρτσας είναι οι τρίτες υψηλότερες στη σειρά για την ανάπτυξη μούχλας.
Αντιμετώπιση: Πλύνε καλά τη θήκη και μετά βάλ' την στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η θερμότητα και η πίεση σκοτώνουν τα βακτήρια
Πόσο συχνά: Μία φορά την εβδομάδα.

Μπολ κατοικιδίων

Γιατί: Συχνά ξαναγεμίζουμε τα μπολ τους χωρίς να τα πλένουμε. Φαντάσου να τρως από το ίδιο πιάτο κάθε μέρα χωρίς να το καθαρίζεις.
Αντιμετώπιση: Καθάρισε το μπολ από τα υπολείμματα τροφής και βάλ' το στο πλυντήριο πιάτων.
Πόσο συχνά: Αν όχι καθημερινά, τότε συχνά.

Καφετιέρα

Γιατί: Η δεξαμενή που περιέχει νερό σπάνια πλένεται, από φόβο μήπως δημιουργηθεί πρόβλημα με τα ηλεκτρικά εξαρτήματα. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η μούχλα και άλλοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται εδώ.
Αντιμετώπιση: Ιδανικά, αγοράστε καφετιέρα με αφαιρούμενο δοχείο που πλένεται.
Πόσο συχνά: Εάν είναι δυνατόν, άλλαξε το νερό καθημερινά και μία φορά την εβδομάδα καθάρισε τη συσκευή και στέγνωσε καλά. Εάν το δοχείο πλένεται στο πλυντήριο πιάτων, κάν' το.

Λαβή βρύσης μπάνιου

Γιατί: Είναι πιο μολυσμένη από το κάθισμα τουαλέτας; Ναί. Χρησιμοποιούμε την τουαλέτα πολλές φορές την ημέρα και μετά ανοίγουμε την βρύση με βρόμικα χέρια, τα πλένουμε και μετά... επαναμολυνόμαστε κλείνοντας το νερό.
Αντιμετώπιση: Χρησιμοποίησε τον αγκώνα σου για να κλείσεις το νερό. Επιπλέον, μπορείς να σκουπίσεις τα χέρια σου και μετά με λίγο χαρτί να κλείσεις την βρύση.
Πόσο συχνά: Κάθε φορά. Και τρίψε το μπάνιο τουλάχιστον κάθε εβδομάδα.

καθαριστικά
Shutterstock

Πάγκος κουζίνας

Γιατί: Μαγειρεύουμε και καθαρίζουμε το φαγητό μας εκεί. Τα πράγματα πιτσιλίζουν!
Αντιμετώπιση: Καθάρισε τους πάγκους πριν και μετά από κάθε γεύμα με απολυμαντικά μαντιλάκια.
Πόσο συχνά: Κάθε φορά.

Σανίδες κοπής

Γιατί: Τα μικρόβια στα τρόφιμα μεταφέρονται στις σανίδες, ακόμα χειρότερα στις ξύλινες σανίδες.
Αντιμετώπιση: Χρησιμοποίησε διαφορετικές σανίδες για το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε να μη μολύνονται.
Πόσο συχνά: Πλύνε τις σανίδες κοπής στο πλυντήριο πιάτων τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Κάθισμα τουαλέτας

Γιατί: Αυτό που πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι είναι ο μεγαλύτερος ένοχος δεν είναι! Οι περισσότεροι καθαρίζουν τις τουαλέτες μία φορά την εβδομάδα, που είναι αρκετό.
Αντιμετώπιση: Κλείνε το καπάκι της τουαλέτας πριν πλύνεις τα χέρια σου στην βρύση, γιατί διαφορετικά, αόρατα μικρόβια μπορεί να εξαπλωθούν σε μικρή απόσταση.
Πόσο συχνά: Κάθε φορά.

Κινητά τηλέφωνα

Γιατί: Πόσες φορές το έχεις αγγίξει χωρίς να καθαρίσεις τα χέρια σου; Και πότε ήταν η τελευταία φορά που καθάρισες το τηλέφωνό σου;
Αντιμετώπιση: Καθάρισε με απολυμαντικά μαντιλάκια.
Πόσο συχνά: Τουλάχιστον καθημερινά.

γυναίκα σφουγγαρίζει
Shutterstock

Και 3... εκπλήξεις

Σεντόνια

Γιατί: Περνάμε πολύ χρόνο στα κρεβάτια μας. Ωστόσο, αν και κάνεις ντους και πλένεις τα ρούχα σου σχεδόν καθημερινά, ξεχνάς τα κλινοσκεπάσματα, τα οποία υγραίνονται όταν ιδρώνεις.
Αντιμετώπιση: Άλλζε συχνά σεντόνια.
Πόσο συχνά: Τουλάχιστον εβδομαδιαία.

Τούρτα γενεθλίων

Γιατί: Διαθέτουν μια... φάρμα μικροβίων! Όταν σβήνουμε κεριά φυσάμε και όλα αυτά πέφτουν στο γλυκό.
Αντιμετώπιση: Είτε θα παραλείψεις τα κεριά - είτε θα αποδεχτείς τον κίνδυνο.
Πόσο συχνά: Κάθε μέρα είναι τα γενέθλια κάποιου και αξίζει να γιορτάσουμε!

Χώροι εργασίας

Να έχεις επίσης υπόψη σου στη δουλειά τα πληκτρολόγια, τον φούρνο μικροκυμάτων, την πόρτα του ψυγείου και φυσικά τα κουμπιά του ανελκυστήρα.

Προστατεύσου όσο μπορείς

Να πλένεις τα χέρια σχολαστικά — και σωστά: Πρώτα κάτω από καθαρό νερό. Βάλε σαπούνι στις παλάμες σου και κάνε αφρό. Τρίψε δυνατά τα χέρια σου, ειδικά όταν δεν έχεις σαπούνι. Τρίψε το μπροστινό και το πίσω μέρος, καθώς και ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια. Ξέπλυνε καλά και στέγνωσε τελείως με χαρτί. Η διαδικασία θα πρέπει να διαρκέσει 20 δευτερόλεπτα. Εάν δεν μπορείς να πλύνεις τα χέρια σου χρησιμοποίησε οινόπνευμα ή απολυμαντικά χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ.