5 έξυπνα κόλπα για να αρωματίσεις το σπίτι σου χωρίς χημικά

Χρησιμοποίησε τα αγαπημένα σου αιθέρια έλαια για να το πετύχεις

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Shutterstock
Shutterstock

Με την επιστροφή στη ρουτίνα και την επικείμενη αλλαγή εποχής, το σπίτι μας γίνεται και πάλι ένα καταφύγιο στο οποίο περνάμε περισσότερο χρόνο. Και, ως εκ τούτου, εστιάζουμε την προσοχή μας στο να κάνουμε τη διαμονή ευχάριστη. Με αυτή την έννοια, οι μυρωδιές και τα αρώματα που κυριαρχούν στον εσωτερικό χώρο παίζουν σημαντικό ρόλο.

Έχουμε ήδη δει πώς θα κάνουμε το σπίτι μας να μυρίζει πάντα καλοκαίρι και τώρα είναι η σειρά να αρωματίσουμε τους χώρους μας με τον πιο εύκολο τρόπο, χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα μας αιθέρια έλαια, χωρίς χημικά και αποσμητικά, εφαρμόζοντας 5 έξυπνα κόλπα.

5 έξυπνα κόλπα για να αρωματίσεις το σπίτι σου χωρίς χημικά

Τα αιθέρια έλαια είναι ένα φυσικό προϊόν που μπορεί να γίνει μεγάλος σύμμαχος. Δες στη συνέχεια 5 αλάνθαστα κόλπα που δεν απαιτούν σχεδόν καμία προσπάθεια προκειμένου να αρωματίσεις το σπίτι σου και να μυρίζει υπέροχα!

γυναίκα ακούει μουσική στο σπίτι
Shutterstock

Δίσκοι ντεμακιγιάζ μέσα στις μαξιλαροθήκες

Το καλύτερο με αυτή τη φόρμουλα είναι πόσο λίγο χρόνο απαιτεί. Τα πιο συνηθισμένα κόλπα για να αρωματίσεις το σαλόνι βασίζονται στον ψεκασμό των υφασμάτων (καναπές, μαξιλάρια και κουρτίνες) με ένα αποσμητικό χώρου ή στο άναμμα αρωματικών κεριών.

Και, παρόλο που είναι άμεσες και αποτελεσματικές μέθοδοι, πρέπει να γίνονται τακτικά ώστε να διατηρείται το άρωμα. Ωστόσο, εσύ βάλε μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο σε έναν δίσκο ντεμακιγιάζ και τοποθέτησέ τον μέσα στα καλύμματα των μαξιλαριών. Έτσι θα πετύχεις μια απαλή, φυσική μυρωδιά που διαρκεί στον χρόνο.

*Μπορείς να το κάνεις και στο παιδικό δωμάτιο, βάζοντας τους δίσκους μέσα στα μαξιλάρια του κρεβατιού.

παιδικό κρεβάτι cilek.gr

Παιδικό κρεβάτι για κορίτσι, €527, cilek.gr

Βαμβακερό ύφασμα στο κάτω μέρος των κάδων

Το βαμβάκι καταφέρνει να απορροφά τα αρώματα και να τα απελευθερώνει σταδιακά. Ως εκ τούτου, δεν είναι μόνο ένας μεγάλος σύμμαχος για να αρωματίσεις ένα δωμάτιο αλλά και για να εξαλείψεις τις άσχημες οσμές.

Το κόλπο, σε αυτή την περίπτωση είναι να ρίξεις μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα βαμβακερό ύφασμα –το καλύτερο είναι να επιλέξεις λεμόνι, καθώς έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες– και να το τοποθετήσεις στο κάτω μέρος του κάδου σκουπιδιών, κάτω από τη σακούλα.

Αλλάζοντάς το μια-δυο φορές την εβδομάδα θα μειώσεις τις άσχημες οσμές που προέρχονται από τα οργανικά υπολείμματα.

Σακουλάκια με ρύζι σε συρτάρια και ντουλάπια

Υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη μυρωδιά των φρεσκοπλυμένων ρούχων; Μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας που θέλουμε να διατηρήσουμε στο πέρασμα του χρόνου, αλλά εξαφανίζεται μετά την πρώτη χρήση. Επομένως, ο αρωματισμός των συρταριών είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για να διατηρήσεις μυρωδάτα τα ρούχα, χωρίς να χρειάζεται να τα πλύνεις ξανά.

Γέμισε, λοιπόν, ένα υφασμάτινο σακουλάκι με ρύζι και ψέκασε με λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων, κατά προτίμηση με αρώματα όπως βαμβάκι ή λινό, για έξτρα φρεσκάδα, ή εάν θέλεις αυτό να δράσει και κατά του σκόρου, προτίμησε ευκάλυπτο, μέντα ή λεβάντα.

*Βάλε και μέσα στις παπουτσοθήκες, για να τις αρωματίσεις με φυσικό τρόπο

παπουτσοθήκη ikea.gr

Παπουτσοθήκη, HEMNES, με δύο τμήματα, €139, ikea.gr

Ένας φελλός στο ψυγείο

Αν ο κάδος σκουπιδιών είναι η κύρια πηγή δυσοσμίας στο σπίτι, το ψυγείο είναι μάλλον η δεύτερη. Και, παρόλο που δεν είναι τόσο δυσάρεστη όσο αυτή που προέρχεται από βιολογικά υπολείμματα, είναι επίσης δυσάρεστη. Υπάρχουν όμως πολύ αποτελεσματικές λύσεις και τα αιθέρια έλαια κάνουν και εδώ καλή δουλειά.

Υπάρχει ένα κόλπο που έχει ως εξής: Μούσκεψε έναν φελλό σε αιθέριο έλαιο λεμονιού και τοποθέτησέ τον στο ψυγείο. Φυσικά, πρέπει να φροντίσεις να είναι 100% φυσικό το έλειαο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος με τα τρόφιμα που πρόκειται να καταναλώσεις.

γυναίκα μπροστά από ψυγείο
Shutterstock

Ενσωμάτωσε αιθέρια έλαια στον καθαρισμό του σπιτιού

Το τελευταίο κόλπο έχει να κάνει με τον καθαρισμό του σπιτιού. Χρησιμοποιώντας προϊόντα με άρωμα κατά την απολύμανση διαφορετικών επιφανειών, μπορείς να αρωματίσεις το σπίτι ενώ το καθαρίζεις. Η φόρμουλα βασίζεται στη δημιουργία ενός μείγματος νερού και ξιδιού με μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων – αν έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, ακόμα καλύτερα.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις τόσο για το σφουγγάρισμα του δαπέδου όσο και για τον καθαρισμό των πλακιδίων, αφήνοντας ένα ευχάριστο και φυσικό άρωμα.