Μακαρόνια με κιμά: 5 μυστικά για να σου βγουν όνειρο - Πως να μην λασπώσουν, το κόλπο με το κονιάκ που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί αν δεν βγει μελωμένη η σάλτσα είναι όλο για πέταμα...

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Μακαρόνια με κιμά: 5 μυστικά για να σου βγουν όνειρο - Πως να μην λασπώσουν, το κόλπο με το κονιάκ που λίγοι γνωρίζουν

Η μακαρονάδα με κιμά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Όμως, για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα, χρειάζονται μερικά μικρά μυστικά που κάνουν τη διαφορά.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε πέντε δοκιμασμένα κόλπα για να απογειώσεις τη γεύση και την υφή της μακαρονάδας σου. Από το πώς να αποφεύγεις τα λασπωμένα μακαρόνια, μέχρι το πώς να χρησιμοποιήσεις το κονιάκ για να δώσεις μια ξεχωριστή γευστική νότα στον κιμά σου – με αυτές τις συμβουλές, η μακαρονάδα σου θα βγει όνειρο!

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που εμπιστευόμαστε πάντα!

Τι θα χρειαστείς για τα μακαρόνια με κιμά

  • 1 kg κιμά μοσχαρίσιο
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια (ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες)
  • 2 καρότα μέτρια (ψιλοτριμμένα)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ φλ. κονιάκ
  • 2 συσκ. ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα στο χυμό τους
  • 2 ½ φλ. ζωμό κρέατος (ζεστό ή νερό)
  • 1-2 δαφνόφυλλα
  • ½ ξυλάκι κανέλας
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1-2 κλων. μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • ½ συσκ. μακαρόνια
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Μπόλικο κεφαλοτύρι (ψιλοτριμμένο)

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τον ροδίζουμε για 7 με 8 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  2. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια, γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του.
  3. Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του κιμά με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σπασμένα σκόρδα και το τριμμένο καρότο.
  4. Σοτάρουμε τα λαχανικά εκτός του μαϊντανού για περίπου 3 με 4 λεπτά να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε.
  5. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
  6. Αφήνουμε να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά μέχρι να βγάλει το έντονο άρωμά του.
  7. Συνεχίζοντας, πάντα σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε με το κονιάκ.
  8. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και έτσι φυλακίζουμε τα μαγικά αρώματά του.
  9. Λιώνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες είτε ζουλώντας με τα χέρια είτε ψιλοκόβοντάς τις και τις προσθέτουμε.
  10. Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Πρέπει να σφραγίσουν καλά στο χείλος της κατσαρόλας και μετά σκεπάζουμε με το καπάκι.
  11. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα.
  12. Στο τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα μπαχαρικά και τα κλωνάρια μαϊντανού.
  13. Προαιρετικά, αν θέλουμε προσθέτουμε 1 πρέζα ζάχαρη.
  14. Ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα, να δέσει σωστά και να γίνει πολύ τρυφερός και μαλακός.
  15. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και είναι έτοιμος.
  16. Βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε.
  17. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
  18. Σερβίρουμε με ψιλοτριμμένο κεφαλοτύρι.

Τα μυστικά της Αργυρώς

Δείτε επίσης: Τα 8 μυστικά για σπυρωτό ρύζι - Τι να κάνεις για να μη λασπώνει και κολλάει

Μακαρόνια με κιμά

  1. Βασική προϋπόθεση είναι να σιγοβράζει και να είναι καλά σκεπασμένη η κατσαρόλα, ώστε να ανακυκλώνονται τα υγρά και να μην εξατμίζονται. Τον χρειαζόμαστε με πλούσια σάλτσα και όχι στεγνό για κάποια γέμιση. Επιβάλλεται τακτικό ανακάτεμα κατά το ρόδισμα του, αλλά όχι συνεχές. Όλη αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 7 με 8 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα.
  2. Σβήνουμε με κονιάκ για πιο πολύ νοστιμιά.
  3. Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και δένει σωστά τα υλικά με τέλειο, γευστικά, αποτέλεσμα.
  4. Να ζητάτε από τον κρεοπώλη σας να κόβεται μια φορά στη μηχανή.
  5. Ποτέ δεν κρυώνουμε τα μακαρόνια σε νερό, γιατί έτσι γίνονται άγευστα.
Σωστό βράσιμο στα μακαρόνια
  1. Ο χρόνος και τρόπος βρασίματος, το αλάτι, το λάδι, η σάλτσα, η θερμοκρασία και κάποια άλλα, είναι αυτά που θα αποφασίσουν αν τα ζυμαρικά σας θα είναι πραγματικά al dente ή μια άγευστη μάζα από λασπωμένα μακαρόνια.
  2. Σταθερή θερμοκρασία κατά το βράσιμο. Κρατάμε σταθερή και δυνατή τη θερμοκρασία του νερού που βράζουμε τα μακαρόνια.
  3. Δεν ανακατεύω συνεχώς γιατί λιώνουν, σπάνε και στο τέλος γίνονται κολλώδη και λασπωμένα, αφού αποβάλουν το άμυλο τους.
  4. Δεν βάζουμε λάδι στο βράσιμο. Το λάδι στο βράσιμο των μακαρονιών δεν είναι απαραίτητο και σε καμία περίπτωση δεν βοηθά τα μακαρόνια να μην κολλήσουν, αφού όταν σουρώνονται το λάδι θα ξεπλυθεί.
  5. Βάζουμε πάντα αλάτι στο νερό πριν τα ρίξουμε μέσα . Το κόλπο και όπλο για να δώσει κανείς γεύση στα μακαρόνια είναι το αλάτι. Αυτό προστίθεται στο νερό, καθώς βράζει, πριν ακόμη προσθέσουμε τα μακαρόνια
  6. Τα ξεπλένουμε; Όχι, δεν ξεπλένουμε. Αν τα ξεπλύνουμε πρώτον χάνουμε τη μισή νοστιμιά τους και δεύτερον χάνουμε την πιθανότητα να κολλήσει η σάλτσα πάνω στο μακαρόνι αφού με το ξέπλυμα χάνεται το άμυλο τους. Επίσης, χάνουμε τη θερμοκρασία που έχουν αναπτύξει στο βράσιμο και μετά πρέπει να τα ξαναζεστάνουμε.
ΠΗΓΗ Argiro.gr