Τα 8 μυστικά για σπυρωτό ρύζι - Τι να κάνεις για να μη λασπώνει και κολλάει

Τα βήματα είναι απλά

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Unsplash
Unsplash

Το ρύζι είναι από τα πιο εύκολα συνοδευτικά, ωστόσο αν δεν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να λασπώσει και έτσι χάνεται όλη η γεύση. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, λοιπόν, αποκαλύπτει όλα της τα μυστικά για να βγαίνει το πιλάφι, συγκεκριμένα, σπυρωτό.

Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για σπυρωτό ρύζι

Χρησιμοποιήστε καρολίνα ή νυχάκι, αλλά πριν το βράσιμο, μουλιάστε το σε κρύο νερό για 30′ με 1 ώρα. Ξεπλύνετε το πολύ καλά μέσα σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι να μη βγαίνει το νερό λευκό από άμυλο. Για πιο σπυρωτό, στύψτε χυμό λεμονιού πάνω στο πλυμένο και κάντε το ακόμα πιο σπυρωτό. Μπορείτε επίσης να το σοτάρετε σε λάδι ή βούτυρο κι έτσι να αδιαβροχοποιηθεί ο κόκκος και να μείνει σπυρωτό. Μετά, προσθέτετε νερό ή ζωμό στη σωστή αναλογία.

Πόσο νερό θέλει;

Η αναλογία ρυζιού/νερού ή ζωμού, είναι μία και αυτή είναι 1 προς 2. Δηλαδή για κάθε 1 φλιτζάνι ρύζι, χρειάζονται 2 φλιτζάνια νερό. Όμως, θέλει πολύ προσοχή στο βρασμό. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλά και η κατσαρόλα σκεπασμένη. Βράζει σε λίγο νερό, αλλά γίνεται πολύ νόστιμο και δεν λασπώνει ποτέ. Αγαπημένη ιδέα για ατζέμ πιλάφι, μιλανέζα, ή με αποξηραμένα φρούτα.

Δείτε επίσης: Αυτός είναι ο λόγος που δεν φουσκώνει το κέικ - Το λάθος που κάνουμε όλοι στο ψήσιμο

Πόσο συχνά να ανακατεύω;

Αν θέλετε το πιλάφι σας να γίνει σπυρωτό, ανακατέψτε μόνο μια-δυο φορές στην αρχή. Όχι παραπάνω. Όσο το ανακατεύετε, τόσο σπάνε οι κόκκοι ρυζιού και αποβάλουν το άμυλό τους και τόσο χυλώνει και γίνεται κολλώδες, με αποτέλεσμα στο τέλος να κολλάει.

Σπυρωτό ρύζι
Unsplash

Πόσο χρόνο πρέπει να βράζω το ρύζι για να γίνει σπυρωτό;

Αυτό έχει να κάνει καθαρά με την ένταση της φωτιάς και με την ποικιλία που θα χρησιμοποιήσετε. Σε γενικές γραμμές, ο χρόνος βρασμού ποικίλει και κυμαίνεται γύρω στα 15′. Προσοχή η φωτιά να είναι χαμηλή, τα υγρά μετρημένα και η κατσαρόλα σκεπασμένη.

Πότε καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμο;

Όταν στην επιφάνεια του έχουν σχηματιστεί τρυπούλες και δεν φαίνεται πλέον νερό, είναι σχεδόν έτοιμο. Τότε, σβήνετε τη φωτιά, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και καλύπτετε με καθαρή διπλωμένη πετσέτα. Σκεπάζετε με το καπάκι κι αφήνετε για 5′, για να τραβήξει τα υγρά του. Τότε, το αφρατεύετε με ένα πιρούνι και σερβίρετε όσο ακόμα είναι ζεστό. Έτσι μόνο, θα ξεχωρίζουν οι κόκκοι και δεν θα κολλάνε μεταξύ τους.

Πως το βράζω;

Όλα έχουν να κάνουν, για ποια χρήση προορίζεται. Αν είναι για σαλάτα, τότε το βράζετε σε μπόλικο νερό και το σουρώνετε. Αν πρόκειται για πιλάφι, καλύτερα να μετράτε τα υγρά και να ακολουθείτε όλα τα παραπάνω.

Πώς θα δώσω γεύση και άρωμα;

  • Αρωματίστε το ρύζι με μπαχαρικά και ειδικά με σπόρους κακουλέ, αστεροειδή γλυκάνισο, ξύσμα από λεμόνι με φούντα και διαφορά βότανα.
  • Χρησιμοποιήστε λίγο αγνό βούτυρο και απογειώστε τη γεύση του, ακόμα και αν πρόκειται για ρύζι στον ατμό.
ΠΗΓΗ argiro.gr