Αυτός είναι ο λόγος που δεν φουσκώνει το κέικ - Το λάθος που κάνουμε όλοι στο ψήσιμο

Πώς θα το αποφύγουμε

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Unsplash
Unsplash

Το κέικ είναι η εύκολη λύση για όσους θέλουν να έχουν ένα έτοιμο σνακ για το σπίτι, τη δουλειά και το σχολείο, όμως ακόμη κι αν δεν θέλει πολύ κόπο, πολλές φορές κάτι δεν πάει καλά και τελικά δεν φουσκώνει όσο θα έπρεπε, βούλιαξε ή «έκατσε», πριν προλάβει να ψηθεί σωστά. Έτσι μέσα γίνεται βαρύ το μείγμα, σαν κολλημένη μισοψημένη ζύμη. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ωστόσο, έρχεται για άλλη μία φορά να δώσει απαντήσεις και λύσεις.

Τα λάθη που κάνουμε και δεν φουσκώνει το κέικ

Το κέικ έκατσε, δεν φούσκωσε σωστά και μέσα η ζύμη του έγινε βαριά, χωρίς αέρινη υφή. Γιατί έγινε αυτό;
Όλα τα υλικά που μπαίνουν στο κέικ υγρά και στερεά συνθέτουν μια ζύμη που αφού μπει στην σωστή θερμοκρασία ψησίματος τότε με την ζέστη ο ατμός της υγρασίας των υλικών ψάχνει διέξοδο από κάτω προς τα πάνω.

Αυτή η διαδικασία στην σωστή θερμοκρασία φουσκώνει το κέικ του δίνει όγκο και απελευθερώνει την υγρασία του κέικ. Έτσι από μια βαριά και κολλώδη υφή που έχει το μείγμα, το κέικ αποκτά μία αέρινη και αφράτη υφή! Παίρνει όγκο φουσκώνει διογκώνεται δημιουργώντας κυψέλες και ψήνεται σωστά.

Δείτε επίσης: Η σπανακόπιτα της τεμπέλας - Με φέτα θρυμματισμένη χωρίς φύλλο

Πώς θα τα αποφύγουμε

Αν αντίθετα το υπέροχο κέικ που φτιάξατε μπει σε έναν φούρνο που έχει χαμηλή θερμοκρασία, που δεν έχει ζεσταθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, τότε αφού το βγάλετε από το φούρνο πρώτα θα δείτε ότι δεν έχει πάρει τον σωστό όγκο. Μετά αφού το κόψετε θα δείτε ότι στη βάση του έχει μια χοντρή κόρα 1-1/2 εκατοστού, με πολύ υγρασία, μοιάζει σαν άψητο δηλαδή. Αντίστοιχα στο κέντρο του, αντί για αφράτη ψύχα, θα έχει βαριά ζύμη κολλημένη, που απλά σταθεροποιήθηκε χωρίς να φουσκώσει. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό γι’ αυτό πρέπει να διαβάσετε τα μυστικά για γλυκά στο φούρνο.

Tips για κέικ
argiro.gr

ΠΗΓΗ argiro.gr