Τέλος η "νια νια" πατάτες τηγανιστές: Αυτό είναι το απόλυτο κόλπο με το κρύο νερό για να σου βγαίνουν τραγανές

Τι έκανες λάθος μέχρι σήμερα

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Οι πατάτες τηγανιτές αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή εδέσματα σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που φαίνεται απλό να τηγανίσουμε πατάτες, η τέλεια τραγανή υφή που συναντάμε σε εστιατόρια και fast-food δεν είναι πάντα εύκολη να επιτευχθεί στο σπίτι. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν την ιδανική τραγανή πατάτα χωρίς επιτυχία, καταλήγοντας με πατάτες που είναι είτε υπερβολικά λιπαρές είτε μαλακές και υδαρείς.

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να πετύχουμε την τέλεια τραγανή πατάτα τηγανιτή; Η απάντηση κρύβεται στις λεπτομέρειες της προετοιμασίας και του τηγανίσματος. Από την επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας πατάτας μέχρι τη σωστή διαδικασία τηγανίσματος, υπάρχουν πολλά μυστικά και τεχνικές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε αναλυτικά τα μυστικά για να πετύχετε τις τέλειες τραγανές πατάτες τηγανιτές. Θα αναλύσουμε κάθε βήμα της διαδικασίας, από την επιλογή και το κόψιμο των πατατών, μέχρι το μούλιασμα, το στέγνωμα και το τηγάνισμα. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα μπορέσετε να απολαύσετε πατάτες τηγανιτές με την ιδανική υφή και γεύση, που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Οι μυστικές τεχνικές για τραγανές πατάτες τηγανιτές

Πατάτες τηγανιτές
Unsplash.com

  1. Επιλογή Πατάτας: Η επιλογή της σωστής ποικιλίας πατάτας είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχία. Προτιμήστε πατάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, όπως οι ποικιλίες Russet ή King Edward. Αυτές οι πατάτες είναι ιδανικές για τηγάνισμα καθώς γίνονται πιο τραγανές και δεν απορροφούν πολύ λάδι.
  2. Κόψιμο: Το κόψιμο των πατατών σε ομοιόμορφα κομμάτια είναι εξίσου σημαντικό. Κόψτε τις πατάτες σε πάχος 0,5 - 1 εκατοστό για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να αποκτήσουν την επιθυμητή υφή.
  3. Μούλιασμα: Βάλτε τις κομμένες πατάτες σε ένα μπολ με κρύο νερό και αφήστε τις να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά, αλλά ιδανικά για 1-2 ώρες. Το μούλιασμα βοηθά στην απομάκρυνση του υπερβολικού αμύλου, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την τραγανή υφή.
  4. Στέγνωμα: Πριν τηγανίσετε τις πατάτες, στεγνώστε τις πολύ καλά με χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα. Η υγρασία είναι εχθρός της τραγανής υφής, και οποιοδήποτε υπολειπόμενο νερό μπορεί να προκαλέσει πιτσιλίσματα κατά το τηγάνισμα.
  5. Διπλό Τηγάνισμα: Το διπλό τηγάνισμα είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από πολλούς επαγγελματίες σεφ για να πετύχουν τραγανές πατάτες. Αρχικά, τηγανίστε τις πατάτες σε χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 140°C) για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια, αφήστε τις να κρυώσουν και μετά τηγανίστε τις σε υψηλή θερμοκρασία (περίπου 190°C) μέχρι να γίνουν χρυσές και τραγανές.
  6. Κατάλληλο Λάδι: Χρησιμοποιήστε λάδι με υψηλό σημείο καπνού, όπως ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο ή φιστικέλαιο. Αυτά τα λάδια μπορούν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος χωρίς να καίγονται και να αλλοιώνουν τη γεύση.
  7. Σωστή Ποσότητα: Μην υπερφορτώνετε το τηγάνι. Τηγανίστε τις πατάτες σε μικρές ποσότητες κάθε φορά για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και να τηγανίζονται ομοιόμορφα.
  8. Αλάτισμα: Τέλος, προσθέστε το αλάτι αμέσως μόλις βγουν από το τηγάνι, ενώ είναι ακόμα ζεστές. Το αλάτι θα κολλήσει καλύτερα και θα προσθέσει την τελική πινελιά στη γεύση.