Καταναλωτές προσοχή: Ο λόγος που το καρπούζι σας έχει πολλά καφέ σημάδια - Τι σημαίνουν

Πρέπει να το παρατηρήσετε πριν το αγοράσετε

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
unsplash.com
unsplash.com

Η επιλογή του καρπουζιού είναι δύσκολη για τους περισσότερους, τυπική εικόνα από λαϊκή αγορά στην Ελλάδα είναι η «διαφήμιση» του πωλητή των καρπουζιών με δυνατή φωνή: «Καρπούζι με το μαχαίρι», «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω», ή «με τη βούλα», εννοώντας την εγγυημένη ποιότητα του φρούτου.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ή η διάθεση για να κοπεί το καρπούζι, πολλοί καταφεύγουν σε έλεγχο που γίνεται χτυπώντας το ελαφρά περίπου στη μέση -υποτίθεται ότι αν το καρπούζι κάνει έναν κούφιο, «καμπανιστό» ήχο είναι καλής ποιότητας, ενώ αν ο ήχος είναι συμπαγής, δεν θεωρείται ώριμο και η αγορά αποφεύγεται. Καθώς ο τρόπος αυτός είναι επισφαλής, μερικές φορές όταν το φρούτο δεν αποδειχτεί ικανοποιητικής ποιότητας ακούγεται η φράση «μάπα το καρπούζι», δηλαδή ότι είναι εσωτερικά άσπρο (άγουρο) ή άγλυκο σαν λάχανο (μάπα).

Δείτε επίσης: Μην τυλίγετε το καρπούζι με μεμβράνη και μετά το βάζετε στο ψυγείο - Μπορεί να...

Τι σημαίνει να έχει καφέ σημάδια το καρπούζι;

καρπούζι
Unsplash.com

Ένας ακόμα τρόπος να καταλάβεις αν το καρπούζι σου είναι καλό, είναι τα... καφέ σημάδια που μπορεί να έχει στο εξωτερικό του. Αυτά τα σημάδια επάνω στα καρπούζια, αποκαλύπτουν ότι οι μέλισσες ακούμπησαν επάνω στα σημεία επικονίασης του άνθους πολλές φορές. Όσο περισσότερο το κάνουν αυτό οι μέλισσες, τόσο πιο γλυκό είναι το καρπούζι. Άρα είναι τέλειο για αγορά.

Ακόμα ένας τρόπος να δεις αν το καρπούζι είναι καλό, είναι να το σηκώσεις. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να σηκώσετε μερικά καρπούζια για να αισθανθείτε το βάρος τους και στη συνέχεια να επιλέξετε αυτό που αισθάνεστε πιο βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του, όπως συνιστούν οι ειδικοί του Εθνικού Συμβουλίου Προώθησης Καρπουζιών.