Κοτόπουλο στον φούρνο με λεμόνι και λαχανικά - Το μυστικό για να μην σου μαυρίσει η πέτσα μέχρι να ψηθεί και εσωτερικά

Η νοστιμιά αυτού του κοτόπουλου απογειώνεται από τα μελωμένα λαχανικά αλλά και το όξινο στοιχείο του λεμονιού

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Το κοτόπουλο στον φούρνο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Με τη δυνατότητα να προσαρμόζεται εύκολα στις προτιμήσεις του καθενός, αυτό το πιάτο μπορεί να είναι εξίσου απλό ή πολύπλοκο όσο εσείς επιθυμείτε.

Ανακαλύψτε μαζί μας τα μυστικά για να πετύχετε το τέλειο κοτόπουλο στον φούρνο, ζουμερό εσωτερικά και τραγανό εξωτερικά, καθώς και μερικές δημιουργικές παραλλαγές που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας. Ετοιμαστείτε να μπείτε στην κουζίνα και να απολαύσετε αυτή τη μοναδική γευστική εμπειρία!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε κοτόπουλο στον φούρνο

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο, ελευθέρας βοσκής (1,3-1,5 κιλό)
  • 2 λεμόνια, το ένα κομμένο σε φέτες, το δεύτερο κομμένο στη μέση
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα στα 4
  • ½ κιλό πατάτες, κομμένες στη μέση •
  • 1/4 κιλού ντοματίνια τσέρι
  • 7-10 φυλλαράκια θυμαριού, φρέσκου
  • 1 κ.σ. μαραθόσπορους
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Cheesecake βύσσινο: Το κόλπο στην τεχνική κοπής για να μην διαλυθεί το κομμάτι - 7 μυστικά για να μοιάζει με αυτά των ζαχαροπλαστείων

Κοτόπουλο στον φούρνο
Unsplash.com

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C, στον αέρα. Κόψτε το ένα λεμόνι στη μέση και τοποθετήστε το μέσα στην κοιλιά του κοτόπουλου. Αλείψτε την επιφάνειά του με 1 κουταλιά της σούπας από το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε.
  2. Απλώστε σε ένα μικρό πυρέξ τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις πατάτες, τα ντοματίνια, τις φέτες λεμονιού ραντίστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίστε με το θυμάρι και τέλος τους μαραθόσπορους. Αλατοπιπερώστε και τοποθετήστε στο κέντρο το κοτόπουλο. Ψήστε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 20΄. Κατόπιν χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 170 °C και συνεχίστε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί καλά μέχρι μέσα. Κατόπιν βγάλτε το κοτόπουλο από το πυρέξ σε μια πιατέλα. Ανακατέψτε τα λαχανικά στο ταψί και αφήστε να ψηθούν για άλλα 10΄ να πάρουν χρώμα. Αποσύρετε από το φούρνο.
  3. Κόψτε το κοτόπουλο σε μερίδες, μεταφέρετε σε πιάτα και σερβίρετε μαζί με τα λαχανικά.

Το μυστικό

Ψήστε το κοτόπουλο στη μεσαία σχάρα του φούρνου για να μην αρπάξει, ενώ αν δείτε οτι έχει πάρει χρώμα γρήγορα σκέπάστε το με αλουμινόχαρτο, ώστε να ψηθεί καλά και μέχρι μέσα. Μπορείτε επίσης εκτός από τα λαχανικά να συνοδεύσετε το κοτόπουλο και με πιλάφι που ταιριάζει ιδανικά.