Πάσχα 2022: Όλα τα μυστικά για το σωστό ψήσιμο του αρνιού που λιώνει στο στόμα

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Πάσχα 2022: Όλα τα μυστικά για το σωστό ψήσιμο του αρνιού που λιώνει στο στόμα

Σε περίπτωση που έχετε κανονίσει να σουβλίσετε παραδοσιακά στο σπίτι σας με αφορμή το Πάσχα, τότε εμείς σας βρήκαμε το μυστικό αλλά και κάποιες συμβουλές οι οποίες αναμένεται να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Μπορείτε επίσης εδώ να δείτε επίσης πως μπορείτε να μαγειρέψετε εύκολη παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Αρνί με πατάτες στον φούνρο

Το μυστικό για το πιο νόστιμο Αρνί στην σούβλα

  • Περνάτε τη σούβλα από την ουρά και τη βγάζετε από το κεφάλι. Δένετε τα χεράκια και ύστερα τα στερεώνετε με τον σπάγκο πάνω στη σούβλα και γύρω από το σβέρκο του αρνιού. Ύστερα δένετε τα ποδαράκια μεταξύ τους και τα στερεώνετε με τον σπάγκο πάνω στη σούβλα.
  • Παίρνετε μια χοντρή σακοράφα και χοντρό (κερωμένο) σπάγκο. Κάνετε έναν κόμπο στην άκρη της κλωστής και την περνάτε με τη σακοράφα στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που τελειώνει ο ώμος του αρνιού και προς τα μέσα.
  • Πιάνετε με τον σπάγκο τη σούβλα και τη σπονδυλική στήλη και τρυπώντας ξανά το αρνί με τη σακοράφα βγάζετε την κλωστή πάλι έξω. Αφήνετε τον κόμπο χαλαρό και κάνετε μια χιαστί βελονιά περνώντας πάλι την κλωστή μέσα και ξαναβγάζοντάς την έξω.
  • Δένετε την κλωστή, κάνετε κόμπο και κόβετε την κλωστή στερεώνοντας το αρνί πάνω στη σούβλα. Επαναλαμβάνετε την ίδια βελονιά στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που αρχίζει το μπούτι του αρνιού. Αν είναι μεγάλο το αρνί κάνετε μια χιαστί βελονιά και στο κέντρο της σπονδυλικής στήλης. Το ράψιμο πρέπει να είναι καλό και προσεκτικό για να μην ανοίξει το αρνί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Ανακατεύετε σε ένα μπολ μπόλικο αλάτι και πιπέρι και αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα το εσωτερικό του αρνιού, μην το λυπηθείτε, με τις χούφτες θα το ρίξετε. Δεν το αλατίζετε εξωτερικά. Ράβετε με τον σπάγκο και τη χοντρή βελόνα την κοιλιά του αρνιού.
  • Το αρνάκι σας είναι έτοιμο πλέον για ψήσιμο. Το γυρίζετε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί και αφήνετε να στραγγίξει.7. Το ψήσιμο είναι θέμα εμπειρίας. Τα κάρβουνα και η φωτιά που θα ανάψετε πρέπει να είναι αρκετά για να μη σβήσει η φωτιά και, φυσικά, να φτάσει να ψηθεί σωστά το αρνί σας. Στο κέντρο να είναι λιγότερη η φωτιά γιατί εκεί είναι άδειο, μόνο παϊδάκια και κοιλιά. Πάνω και κάτω πρέπει να είναι περισσότερη η φωτιά γιατί εκεί είναι τα μπούτια και τα χεράκια κι υπάρχει το περισσότερο κρέας.
  • Στερεώνετε, λοιπόν, τη σούβλα πάνω από τη φωτιά, αρχικά πιο ψηλά και στην αρχή τη γυρίζετε γρήγορα, για να μην αρπάξει το αρνί. Σταδιακά μειώνετε την ταχύτητα περιστροφής και κατεβάζετε το αρνί πιο χαμηλά. Για το γύρισμα καλό είναι να πάρετε το ειδικό μοτεράκι που θα κάνει τη δουλειά μόνο του στην ταχύτητα που θα το ρυθμίσετε.
  • Το ψήσιμο για ένα μέτριο αρνί διαρκεί περίπου 3-4 ώρες σε εξωτερικό χώρο και 2-2,5 ώρες σε εσωτερικό.
  • Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν το κρέας αρχίσει να ξεχωρίζει από τα κόκαλα.

Πηγή: olivemagazine.gr

Για ένα κοκορέτσι λουκούμι: Το μυστικό για να βγει τραγανό και "μελωμένο" ταυτόχρονα

Μπορεί να σας έχουμε δείξει ήδη την πιο τέλεια συνταγή για την μαγειρίτσα αλλά... μετά το Μεγάλο Σάββατο τι ακολουθεί; Η πιο "δυνατή" μέρα: η Κυριακή του Πάσχα που για όσους νηστεύουν τόσο καιρό είναι σκέτη λύτρωση!

Η κορυφαία μαγείρισσα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται στο Argiro.gr τα μυστικά για το τέλειο κοκορέτσι και μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά παρακάτω:

Κοκορέτσι σκέτο "λουκούμι"

  • Όλα αρχίζουν τη στιγμή που προμηθευόμαστε τα υλικά από το χασάπη μας. Πρέπει να προσέξουμε η συκωταριά να είναι από μικρό ζώο και τα έντερα (ή αντεριά) από μικρό αρνί ή κατσικάκι γάλακτος. Όσο πιο μικρό είναι το ζώο τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το κοκορέτσι στη σούβλα.
  • Για το πιο νόστιμο κοκορέτσι στη σούβλα χρησιμοποιούμε εντεράκια ψιλά, όχι χοντρά. Επίσης χρησιμοποιούμε συκώτι, πνευμόνι, γλυκάδια, καρδιά και μπόλια ( που αλλιώς λέγεται πάνα ή μαντίλα). Δεν χρησιμοποιούμε τη σπλήνα. Συνήθως τη σπλήνα την κρατάμε για το παραδοσιακό σπληνάντερο.
  • Η συκωταριά πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα και όχι σκούρο, που είναι δείγμα φρεσκάδας, και να είναι γυαλιστερή και όχι θαμπή.
  • Τα εντεράκια πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά (δείγμα φρεσκάδας). Όταν είναι μπαγιάτικα, ζαρώνουν από τις άκρες προς τα μέσα.
  • Όλα πρέπει να φαίνονται νωπά και υγρά. Το συκώτι και το πνευμόνι να είναι πεντακάθαρα από στίγματα (δείγμα υγείας του ζώου).
  • Τα εντεράκια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο. Τραβάμε μια άκρη από το έντερο, ρίχνουμε μπόλικο νερό και πιέζοντας το προς τα κάτω (θα φουσκώσει σαν μπαλόνι, σωλήνας) περνάμε το νερό μέσα από το έντερο να καθαρίσει. Φανταστείτε έναν «μπαλονένιο» σωλήνα που τον γεμίζουμε από την μια άκρη και τον αδειάζουμε από την άλλη. Το επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές, μέχρι το νερό που βγαίνει να είναι πεντακάθαρο. Αν γυρίσουμε το έντερο μέσα έξω για να πλυθεί καλύτερα, θα πρέπει να το ξαναγυρίσουμε, γιατί ή μέσα πλευρά των εντέρων είναι πιο τραχιά και επίσης δεν θα κρατήσει το έντερο την υγρασία του στο ψήσιμο.
  • Κόβουμε τη συκωταριά σε μπουκιές. Ένα λεπτό και κρουστό κοκορέτσι που κρατάει την υγρασία του μέσα είναι το κάτι άλλο.
  • Σε μια λεκάνη, μαρινάρουμε για λίγες ώρες τα εντόσθια, με αλάτι, πιπέρι και τα διατηρούμε σκεπασμένα στο ψυγείο. Κρατήστε λίγους μεζέδες από το κοκορέτσι κι φτιάξτε στα γρήγορα λίγη συκωταριά στο τηγάνι.
  • Περνάμε στη σούβλα εναλλάξ συκώτι-πνευμόνι-γλυκάδια και μπόλια σε κομμάτια, έως ότου τα βάλουμε όλα. Η μπόλια ενδιάμεσα λαδώνει (δίνει λίπος και υγρασία) για να μην στεγνώσει στο ψήσιμο.
  • Αφού περάσουμε σε όλη τη σούβλα τα εντόσθια, καρφώνουμε την άκρη από το έντερο στη μύτη της σούβλας. Οι μεζέδες πρέπει να είναι σφιχτοπερασμένοι.
  • Κατεβάζουμε το έντερο οριζόντια, στρίβοντας αργά γύρω γύρω τη σούβλα και το ξανανεβάζουμε. Το τυλίγουμε, δηλαδή, σαν καλούμπα πάνω-κάτω, στρίβοντας τη σούβλα για να σφίξουμε με το έντερο τους μεζέδες.
  • Έπειτα αρχίζουμε να το τυλίγουμε γύρω γύρω σαν σπιράλ για να καλυφθεί καλά η συκωταριά.
  • Το κοκορέτσι στη σούβλα θέλει στην αρχή δυνατή φωτιά. Όταν φουντώσουν τα κάρβουνα και πέσει η φλόγα, έχουμε δυνατή θράκα. Στην αρχή το τοποθετούμε ψηλά, γύρω στα 30 εκ. από τη φωτιά, και το γυρίζουμε γρήγορα να κάνει κρούστα και να κρατήσει τους χυμούς του. Σιγά σιγά ζεσταίνεται και αρχίζει να στάζει λίπος. Τότε το κατεβάζουμε σε ύψος 15 εκ. από τη φωτιά και το γυρνάμε συνέχεια. Αρχίζει σιγά σιγά να ροδίζει και να μελώνει, δείγμα ότι ψήθηκε. Σκοπός είναι να μην το παραψήσουμε και στεγνώσει. Σ’ αυτό βοηθάει το έντερο που είναι σφιχτοδεμένο γύρω από τους μεζέδες.
  • Μόλις αρχίσει να αφρίζει και εμφανιστούν μικρές φυσαλίδες το κοκορέτσι στη σούβλα είναι έτοιμο. Τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά και το κόβουμε κομμάτια.