Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες - Τα 8 μυστικά tips της Αργυρώς για να βγει ζουμερό με τραγανή πέτσα

Ακολούθησε τα βήματα ένα προς ένα για να γλύφουν όλοι τα δάχτυλα τους στο τέλος

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες - Τα 8 μυστικά tips της Αργυρώς για να βγει ζουμερό με τραγανή πέτσα

Ένα από τα κλασικά παραδοσιακά φαγητά είναι το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, το οποίο μάλιστα είναι και πολύ οικονομικό. Πρόκειται για ένα πιάτο που αρέσει σε όλους. Για να βγει όμως πετυχημένο με ζουμερό κρέας και τραγανή πέτσα, υπάρχουν πολλά μυστικά, τα οποία έχει μοιραστεί η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Τα μυστικά για το κοτόπουλο στο φούρνο

  • Κοτόπουλο και θερμοκρασίες - Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρευτεί σωστά, να ψηθεί μέχρι μέσα και η ελάχιστη ασφαλής θερμοκρασία που πρέπει να έχει το πιο χοντρό σημείο του κοτόπουλου είναι 75 °C, όταν μετρήσουμε με ένα θερμόμετρο ψησίματος.

Εάν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο πρέπει να το βάλετε στο πιο χοντρό σημείο του κοτόπουλου ανάμεσα στο μπούτι και πάντα να παίρνετε τη σωστή θερμοκρασία του κοτόπουλου χωρίς η βελόνα του θερμομέτρου να ακουμπάει επάνω στο κόκκαλο. Πρέπει δηλαδή να πάρουμε την θερμοκρασία ψησίματος από το ψαχνό του κοτόπουλου και όχι από το κόκκαλο.

Ενδεικτικοί χρόνοι ψησίματος κοτόπουλου ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου απαιτείται και συγκεκριμένη ώρα ψησίματος:

  1. Κοτόπουλο 1-1/2 έως 2 κιλά : 200°C το ψήνουμε για 50’ μέχρι 1 ώρα κ 10’
  2. Κοτόπουλο 2 έως 2-1/2 κιλά : 200°C το ψήνουμε για 1-1/4 έως 1-1/2 ώρα
  3. Κοτόπουλο 2-1/2 έως 3 κιλά : 200°C το ψήνουμε για 1-1/2 έως 2 ώρες

Όλοι οι χρόνοι ψησίματος εξαρτώνται πάντα από το φούρνο σας, από το εάν είναι κομμένο ή ολόκληρο. Σε κάθε συνταγή υπάρχουν προτεινόμενοι χρόνοι ψησίματος

Δείτε επίσης: Πανσέτα στο φούρνο με πατάτες - Τα μυστικά tips για να μην γίνει λάστιχο το κρέας

  • Κοτόπουλο με τραγανή πέτσα - Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο κοτόπουλο στο φούρνο, με την πιο τραγανή πέτσα; Πολύ σημαντικό είναι, πρώτον να στεγνώσουμε πολύ καλά την κοιλιά και την επιφάνεια του κοτόπουλου για να πάρουμε όλη την υγρασία του.

Κατόπιν, με λίγο ελαιόλαδο αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κοτόπουλο. Αν θέλουμε στην κοιλιά του βάζουμε 1 λεμόνι, πορτοκάλι ή μανταρίνι κομμένο στα δυο για να πάρει αρώματα.

  • Πώς θα αρωματίσω το κοτόπουλο; - Προσθέτουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Ρίγανη και θυμάρι είναι ιδανικά. Αν θέλουμε περισσότερη νοστιμιά ανακατεύουμε μαλακό βούτυρο με βότανα και κάνουμε μια πάστα βουτύρου. Ανασηκώνουμε την πέτσα και χώνουμε το χέρι μας ανάμεσα σε πέτσα και ψαχνό αλείφοντας την πάστα βουτύρου.
  • Αλάτισμα κοτόπουλου - Ένα καλά αλατισμένο κοτόπουλο είναι ένα νόστιμο καλοψημένο κοτόπουλο. Επίσης το αλάτισμα έχει την ιδιότητα να απομακρύνει την υγρασία από το κοτόπουλο και το αποτέλεσμα είναι μοναδικά τραγανό. Αλατίζοντας το κοτόπουλο βγαίνει η υγρασία στην επιφάνεια και με το ψήσιμο στεγνώνει εξωτερικά δίνοντας μια έξτρα τραγανή πέτσα αλλά ταυτόχρονα κι ένα πολύ ζουμερό καλοψημένο ψαχνό. Ενδεικτικά χρησιμοποιούμε 1 κοφτό κγ αλάτι για κάθε κιλό κοτόπουλου.
  • Μυστικά για το ψήσιμο - Εάν το κοτόπουλο αρχίσει να ροδίζει πολύ γρήγορα, είναι καλό να το σκεπάσετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα και να προλάβει να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα.

Το ψήσιμο του κοτόπουλου δεν σταματάει μόλις το βγάζεις από τον φούρνο. Γι’ αυτό κάθε φορά σας λέω αφήστε το ψητό κοτόπουλο φούρνου να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένο για 15’ λεπτά το λιγότερο.

Με την θερμοκρασία που έχει αναπτύξει στον φούρνο κατά την διάρκεια ψησίματος συνεχίζει να σιγοψήνεται και εκτός φούρνου. Και όλοι οι χυμοί του κοτόπουλου που βγαίνουν με την μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια του την ώρα που ψήνεται, ξαναμπαίνουν μέσα στο κοτόπουλο με την ξεκούραση των 15’. Έτσι έχετε ψητό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες ή χωρίς, με την πιο τραγανή πέτσα του κόσμου και το πιο τρυφερό και ζουμερό ψητό κοτόπουλο.

Έτσι λοιπόν, αφού ψήσετε το κοτόπουλο στο φούρνο, αφήστε το σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 15’ να ξεκουραστεί. Οι πρωτεΐνες του κοτόπουλου χαλαρώνουν και αφήνουν την υγρασία της επιφάνειας να τραβηχτεί μέσα στο ψαχνό. Με τον τρόπο αυτό θα γευτείτε το πιο τρυφερό, ζουμερό, ψητό κοτόπουλο με την πιο ρόδινη τραγανή πέτσα.

Όλα τα ζουμάκια του ταψιού καθώς και όλοι οι χυμοί του κοτόπουλου, δίνουν μια εξαιρετική σάλτσα. Γι’ αυτό γύρτε το κοτόπουλο και αφήστε να στάξει η υγρασία από την κοιλιά του μέσα στα υγρά του ταψιού. Έτσι θα φτιάξουμε την πιο ωραία σάλτσα για κοτόπουλο. Παρακάτω σας έχω σχετικές οδηγίες.

  • Καλύπτουμε το κοτόπουλο όταν ψήνεται; - Είναι μια ερώτηση που δεν την απαντάω έτσι απλά. Θα σας πω ότι πάντα εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το κοτόπουλο αλλά και από το πώς ψήνει κάθε φούρνος.

Όλοι θέλουμε ένα σωστά ροδισμένο κοτόπουλο και ναι αν είναι μικρό σε όγκο δεν θέλω να το σκεπάζω. Θέλω να ψηθεί και να ροδίσει ολόγυρα. Αν όμως το κοτόπουλο είναι μεγάλο, θα αρχίσει να καίγεται σε διαφορετικά σημεία π.χ. στήθος, ενώ τα μπούτια θα μοιάζουν ωμά. Γι’ αυτό τον λόγο είναι αναγκαίο κάποιες φορές να σκεπάσουμε το κοτόπουλο, για να έχουμε ταυτόχρονο ρόδισμα και ομοιόμορφο ψήσιμο σε όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ψήσεις ένα κοτόπουλο; - Μπορείς να ψήσεις το κοτόπουλο σε μια σχάρα μέσα σε ταψί, σε μια γάστρα με βαρύ καπάκι, ακόμα και πάνω σε ένα κουτάκι μπίρας μπορείς να ψήσεις το ολόκληρο κοτόπουλο και να γίνουν το ένα πιο νόστιμο από το άλλο. Σε κάθε συνταγή σας δίνω αναλυτικά τις οδηγίες για τον κάθε ξεχωριστό τρόπο ψησίματος.

  • Πώς γίνεται το ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο; - Η απάντηση αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

1. Πρώτο βήμα για να γίνει ζουμερό το κοτόπουλο είναι να αφήσετε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Αλατίστε το και θα γίνει έξτρα ζουμερό.

3. Ψήστε το σε σωστά προθερμασμένο φούρνο και να έχετε την προσοχή σας στο ψήσιμο ώστε να ολοκληρωθεί σωστά.

4. Μετά το ψήσιμο ξεκουράστε οπωσδήποτε το κοτόπουλο. Αν κάνετε όλα αυτά τα βήματα, σας υπόσχομαι ότι θα απολαύσετε το πιο ζουμερό ψητό κοτόπουλο με την τραγανή πέτσα.

  • Πώς ψήνω το κοτόπουλο χωρίς σχάρα - Αν δεν έχω σχάρα ψησίματος, πώς θα ψήσω το κοτόπουλο; Είναι απλά τα πράγματα: θα φτιάξετε μια σχάρα ψησίματος από λαχανικά και ιδανικά θέλουμε ρίζες π.χ. πατάτα, καρότα, κρεμμύδια που αντέχουν στο ψήσιμο. Έτσι, θα ακουμπήσετε το ολόκληρο κοτόπουλο πάνω στο στρώμα λαχανικών – στην αυτοσχέδια σχάρα λαχανικών δηλαδή- και το κοτόπουλο θα υπερυψωθεί και θα ψηθεί σαν το βάλατε σε σχάρα. Παίξτε με βότανα, καρυκεύματα και αρώματα και ψήστε το ωραιότερο κοτόπουλο στο φούρνο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ στο Argiro.gr.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε την πιο τέλεια συνταγή

Υλικά

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο (γύρω στα 1.800 γραμ. με 2 κιλά)
  • 10 πατάτες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. νερό
  • 2 λεμόνια (χυμό)
  • 4 σκελ. σκόρδο με το ντύμα τους
  • 1 μικρό πορτοκάλι ακέρωτο
  • Λίγα φρέσκα βότανα (ρίγανη-θυμάρι-δεντρολίβανο ή ένα της αρεσκείας σας)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Δείτε επίσης: Αρνίσια παϊδάκια με σταφύλια σε 10' - Πώς η σάλτσα θα βγει σαν μέλι

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε το πιο ζουμερό και νόστιμο λεμονάτο κοτόπουλο, φοράμε γάντια και αρχίζουμε.
  • Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέσα κι έξω.
  • Λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό του κοτόπουλου με το χέρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά του.
  • Κόβουμε το πορτοκάλι στα 4 και γεμίζουμε την κοιλιά. Βάζουμε τα βότανα και τα σκόρδα.
  • Αλείφουμε το κοτόπουλο με λίγο λάδι εξωτερικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Το ακουμπάμε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω.
  • Ολόγυρα βάζουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το νερό και το ελαιόλαδο.
  • Πασπαλίζουμε λίγα βότανα, ρίγανη και θυμάρι.

Για το ψήσιμο

  • Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε 45’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C.
  • Αφαιρούμε το σκέπασμα, ανακατεύουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 45′, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες, να μείνουν με το λάδι τους και το κοτόπουλο να ροδίσει ολόγυρα.
  • Αφήνουμε το κοτόπουλο, αφού ψηθεί, να σταθεί για 15′ σκεπασμένο να ανακτήσει τα υγρά του. Έτσι βγαίνει ζουμερό και τρυφερό.

Argiro.gr