Πως να φτιάξετε το πιο αφράτο και μαλακό κέικ πορτοκάλι χωρίς μίξερ - Τα 7 μυστικά ενός pro σεφ

Μας ευχαριστείτε αργότερα...

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Πως να φτιάξετε το πιο αφράτο και μαλακό κέικ πορτοκάλι χωρίς μίξερ - Τα 7 μυστικά ενός pro σεφ

Φτιαγμένο χωρίς μίξερ, αυτό το κέικ πορτοκαλιού ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα! Αφράτο και μαλακό, αυτό το κέικ λιώνει στο στόμα. Είναι γεμάτο με έντονη γεύση πορτοκαλιού, χάρη στο ξύσμα και τον φρέσκο χυμό. Σας προτείνουμε να το απολαύσετε είτε για πρωινό, είτε ως επιδόρπιο είτε ως σνακ, τέλος πάντων κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Τέλειο για κάθε περίσταση, αυτό το κέικ πορτοκαλιού είναι τόσο εύκολο να φτιαχτεί από το μηδέν, που δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσεις μίξερ. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μπολ ανάμειξης και έναν αυγοδάρτη, και θα έχεις αυτό το γευστικό κέικ έτοιμο σε ελάχιστο χρόνο.

Τι θα χρειαστείτε για το συγκεκριμένο κέικ πορτοκάλι

  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (300g)
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού σκόνη ψησίματος
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη (200g)
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού (περίπου 3 πορτοκάλια)
  • 1 φλιτζάνι φυτικό λάδι (240ml)
  • ¾ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (περίπου 3 πορτοκάλια/180ml)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλάσο

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη (120g)
  • Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού (περίπου ½ πορτοκάλι)

Πως να το φτιάξεις

Δείτε επίσης: Πως να φτιάξετε την καλύτερη ζύμη κρέπας στο τηγάνι - Σε 1 λεπτό με μόνο 4 υλικά

Πως να φτιάξετε το πιο αφράτο και μαλακό κέικ πορτοκάλι χωρίς μίξερ - Τα 7 μυστικά ενός pro σεφ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, τη σκόνη ψησίματος και το αλάτι.
  2. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, συνδυάστε τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  3. Τρίψτε το ξύσμα μέσα στη ζάχαρη με τα δάχτυλά σας μέχρι η ζάχαρη να αποκτήσει ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα.
  4. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C. Βουτυρώστε μια φόρμα κέικ 8x4 ιντσών ή ψεκάστε με σπρέι ψησίματος που περιέχει αλεύρι.
  5. Προσθέστε το λάδι, τα αυγά, το χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια, και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Ρίξτε τα υγρά συστατικά στο μείγμα αλευριού και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι.
  7. Ρίξτε τη ζύμη σε μια βουτυρωμένη φόρμα κέικ 8×4 ιντσών. Ψήστε για 1 ώρα και 10 λεπτά ή μέχρι να βγει μια ξύλινη οδοντογλυφίδα που έχετε βάλει στο κέντρο με λίγες υγρές ψίχες.
  8. Φτιάξτε το γλάσο χτυπώντας μαζί τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  9. Ρίξτε το γλάσο πορτοκαλιού πάνω από το κρύο κέικ και αφήστε το να σταθεί για 30 λεπτά να σταθεροποιηθεί.
Συμβουλές για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή:
  • Τρίψιμο του ξύσματος πορτοκαλιού: Το τρίψιμο του ξύσματος πορτοκαλιού στη ζάχαρη βοηθά τα έλαια του ξύσματος να απελευθερωθούν και να απορροφηθούν στη ζάχαρη. Αυτό ενισχύει τη γεύση του πορτοκαλιού, γι' αυτό δεν προτείνω να το παραλείψετε.
  • Ζύγισμα του αλευριού: Συνιστώ να χρησιμοποιείτε ζυγαριά για να μετρήσετε το αλεύρι σας. Αν δεν έχετε ζυγαριά, φουσκώστε το αλεύρι με ένα κουτάλι και στη συνέχεια ρίξτε το στα φλιτζάνια πριν το ισιώσετε με ένα μαχαίρι. Αυτή η μέθοδος είναι η καλύτερη για να μετρήσετε το αλεύρι χωρίς να το συμπιέσετε.
  • Θερμοκρασία αυγών: Τα αυγά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη χωρίς να χρειαστεί υπερβολικό χτύπημα. Αν ξεχάσατε να βγάλετε τα αυγά, μπορείτε να τα φέρετε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου τοποθετώντας τα σε ένα μεγάλο μπολ και καλύπτοντάς τα με ζεστό νερό βρύσης για 5 λεπτά.
  • Ανακατέψτε τη ζύμη μόνο μέχρι να ομογενοποιηθεί: Δεν χρειάζεται να ανακατέψετε υπερβολικά τη ζύμη, καθώς αυτό μπορεί να κάνει το κέικ θρυμματιστό και σκληρό.
  • Ξύσιμο πορτοκαλιών: Είναι πιο εύκολο να τρίψετε τα πορτοκάλια πριν τα στύψετε, οπότε φροντίστε να τα ξύσετε πρώτα. Χρησιμοποιήστε έναν τρίφτη για να ξύσετε τα πορτοκάλια. Βεβαιωθείτε ότι ξύνετε μόνο την πορτοκαλί επιφάνεια, καθώς τα λευκά μέρη είναι πικρά.
  • Γλάσο: Αποφύγετε να κάνετε το γλάσο πολύ λεπτό, αλλιώς θα γλιστρήσει από το κέικ πορτοκαλιού.
  • Για περισσότερη ποσότητα χυμού: Για να βγάλετε περισσότερο χυμό από ένα πορτοκάλι, ρολάρετέ το κάτω από την παλάμη σας στο countertop για να απελευθερώσετε τους χυμούς.