Τραγανή με βουτυρένια ζύμη - Πως να φτιάξετε την κλασική και πατροπαράδοτη μηλόπιτα

Κορυφαίο γλυκό!

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Τραγανή με βουτυρένια ζύμη - Πως να φτιάξετε την κλασική και πατροπαράδοτη μηλόπιτα

Η μηλόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά γλυκά που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Η γεύση της αποπνέει ζεστασιά και συναισθηματική σύνδεση με οικογενειακές στιγμές, γιορτές και χειμωνιάτικα απογεύματα γύρω από το τραπέζι. Είτε πρόκειται για τη νοσταλγική αίσθηση της σπιτικής κουζίνας, είτε για την απόλαυση των φρέσκων, αρωματικών μήλων, η μηλόπιτα είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την απλότητα με τη γευστική πληρότητα.

Η συνταγή της μηλόπιτας έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη, με λίγες παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή και την οικογένεια. Κάθε σπιτικό έχει τη δική του εκδοχή, αλλά η ουσία παραμένει ίδια: ζουμερά, καραμελωμένα μήλα, αρωματισμένα με κανέλα και μοσχοκάρυδο, μέσα σε μια τραγανή και βουτυρένια ζύμη που λιώνει στο στόμα.

Υλικά για τη ζύμη της μηλόπιτας

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κύβους)
  • 1 αυγό
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό (αν χρειαστεί)

Υλικά για τη γέμιση:

  • 4-5 μήλα (ιδανικά ξινόμηλα ή φυρίκια)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ (για να απορροφήσει τα υγρά των μήλων)
  • 50 γρ. βούτυρο (για την γέμιση)

Προετοιμασία της ζύμης:

Δείτε επίσης: Κέικ του 10λεπτου με κακάο - Χωρίς αυγά και βούτυρο

Πως να φτιάξετε την κλασική και πατροπαράδοτη μηλόπιτα

  • Ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ.
  • Προσθέστε το βούτυρο και με τα χέρια σας τρίψτε το στο αλεύρι μέχρι να σχηματιστούν μικροί κόκκοι.
  • Προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε. Αν χρειαστεί, προσθέστε το παγωμένο νερό κουταλιά-κουταλιά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής και εύπλαστη.
  • Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προετοιμασία της γέμισης:

  • Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε λεπτές φέτες.
  • Ανακατέψτε τα μήλα με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
  • Προσθέστε τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι ή κορν φλάουρ. Ανακατέψτε καλά.
  • Σε ένα τηγάνι, λιώστε το βούτυρο και σοτάρετε τα μήλα για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Συναρμολόγηση:

  • Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και χωρίστε τη σε δύο μέρη. Ανοίξτε το ένα κομμάτι σε φύλλο και τοποθετήστε το σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα (διαμέτρου περίπου 24-26 εκ.).
  • Γεμίστε τη βάση της τάρτας με τα μήλα.
  • Ανοίξτε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και καλύψτε τη γέμιση. Μπορείτε να κόψετε λωρίδες ζύμης για να φτιάξετε σχάρα πάνω από τη γέμιση.
  • Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο χτυπημένο αυγό ή γάλα για να πάρει ωραίο χρώμα στο ψήσιμο.
  • Ψήστε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.