Πατάτες τηγανιτές: Τα 7 μυστικά tips για να βγουν τραγανές έξω και μαλακές μέσα

Πρόκειται για λάθη που όλοι κάνετε κατά την διάρκεια του τηγανίσματος

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Πατάτες τηγανιτές: Τα 7 μυστικά tips για να βγουν τραγανές έξω και μαλακές μέσα

Οι πατάτες τηγανιτές είναι αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων και μπορούν να φαγωθούν είτε σκέτες είτε σαν συνοδευτικό στις μπριζόλες (δείτε εδώ συνταγή) ή και σε κάποιο άλλο φαγητό της επιλογής σας. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λοιπόν μοιράστηκε τα 7 μυστικά tips της για να βγουν σαν αυτές που τρώμε στις ταβέρνες. Δηλαδή τραγανές εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά.

Τα μυστικά tips της Αργυρώς για να βγουν τέλεια τηγανισμένες οι πατάτες

Κόψτε τις πατάτες στο ίδιο μέγεθος

Όλες οι πατάτες πρέπει να είναι κομμένες στο ίδιο μέγεθος, για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να γίνουν όλες ταυτόχρονα στον ίδιο χρόνο. Αν οι μισές είναι κομμένες μικρές και λεπτές και οι άλλες μισές χοντρές, οι μικρές θα καούν μέχρι να γίνουν οι μεγάλες ή οι μεγάλες θα είναι ακόμα ωμές όταν οι λεπτοκομμένες θα είναι ήδη έτοιμες.

Αφαιρέστε το άμυλό τους πριν το τηγάνισμα

Το άμυλο στις πατάτες, είναι αυτό που δεν τους επιτρέπει να γίνουν όσο τραγανές τους αξίζει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, να αποβάλουν το άμυλό τους μέσα στο νερό, πριν το τηγάνισμα.

Στεγνώστε τες πριν το τηγάνισμα

Πρέπει να γίνει πολύ καλό στράγγισμα και στέγνωμα στις πατάτες προτού μπουν στο τηγάνι, για αποφυγή εγκαύματος. Έστω και μια δυο σταγόνες νερού μέσα στο καυτό λάδι είναι ικανές να κάνουν το λάδι να πετάγεται ολόγυρα σε καυτές επικίνδυνες σταγόνες.

Αφήστε τες ήσυχες όσο τηγανίζονται

Όσο τηγανίζουμε τις πατάτες δεν τις ανακατεύουμε συνεχώς. Μία φορά, ίσα να μην κολλήσουν μεταξύ τους, είναι αρκετή.

Χρησιμοποιήστε το σωστό σκεύος για το τηγάνισμα

Σίγουρα για το τηγάνισμα της πατάτας, το σωστό σκεύος, δεν είναι το τηγάνι, αλλά μια βαθιά κατσαρόλα που θα θερμάνει σωστά το λάδι και θα έχουν χώρο οι πατάτες να τηγανιστούν με όλη τους την άνεση.

Τηγανίστε τες στο σωστό λάδι

Τηγανίζουμε πάντα σε αγνό ελαιόλαδο γιατί είναι το μόνο λάδι που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και καίγεται αργότερα από τα υπόλοιπα. Επίσης δίνει μοναδική γεύση στις πατάτες και γίνονται πιο νόστιμες από οποιαδήποτε άλλο λάδι και αν χρησιμοποιήσετε.

Διπλό τηγάνισμα για διπλή απόλαυση

Αφού τηγανίσουμε για 5-7 λεπτά τις πατάτες σε μέτρια φωτιά τις βγάζουμε από την κατσαρόλα σε ένα σουρωτήρι. Σε αυτή την πρώτη φάση τηγανίσματος, το λάδι δεν πρέπει να καίει πολύ για να ψηθούν σωστά και στο εσωτερικό τους χωρίς να πάρουν σκούρο χρώμα εξωτερικά.

Αν είστε τελειομανείς, μπορείτε να χρησιμοποιήστε θερμόμετρο. Στο πρώτο τηγάνισμα το ελαιόλαδο πρέπει να είναι γύρω στους 150 βαθμούς C.

Αν δεν έχετε θερμόμετρο αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι πατάτες που πέφτουν στο ελαιόλαδο για το πρώτο τηγάνισμα, πρέπει να υποστούν ήπιο τηγάνισμα όχι πολύ δυνατό, και να μην κοχλάζει πολύ το λάδι. Να υπάρχει δηλαδή ήπιος κοχλασμός. Δοκιμάστε αν είναι η θερμοκρασία σωστή, αφήνοντας το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά και δοκιμάστε να ρίξετε λίγες πατάτες αν το κάνετε για πρώτη φορά.

Ανάμεσα στα δυο τηγανίσματα οι πατάτες μπορούν να μείνουν από λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες χωρίς να επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα.

Στο δεύτερο τηγάνισμα, το ελαιόλαδο πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 180 βαθμούς C. Εμπειρικά δηλαδή, να δημιουργείται έντονος κοχλασμός όταν τηγανίζονται οι πατάτες. Τηγανίστε στο καυτό λάδι τις πατάτες περίπου για 3 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρυσορόδινο χρώμα.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το καυτό λάδι πρέπει να καλύπτει καλά τις πατάτες, τουλάχιστον 2 εκατοστά πάνω από την επιφάνειά τους.

Αν δοκιμάσετε αυτές τις τέλειες τραγανές τηγανητές πατάτες να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα στoν τρόπο που τις φτιάχνατε παλιά.

Να θυμάστε ότι λατρεύω να μοιράζομαι μαζί σας τις συνταγές μου, αλλά και τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία, που αντλώ μέσα από τη δουλειά μου. Θέλω να κάνετε με τα χέρια σας τα τέλεια

ΠΗΓΗ argiro.gr