Kέικ βανίλια - σοκολάτα σκέτη απόλαυση – Το μυστικό για να βγει ζουμερό αλλά να μην «κάτσει» στον φούρνο

Εύκολη συνταγή από την Αργυρώ

Ελένη Μπορμπόλη
argiro.gr
argiro.gr

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την απόλυτη συνταγή για το πιο νόστιμο και απλό κέικ βανίλια – σοκολάτα που θυμίζει γεύσεις από… μαμά. Η προετοιμασία διαρκεί μόνο 15 λεπτά, ενώ το ψήσιμο κρατάει περίπου 1 ώρα.

Δείτε παρακάτω βήμα - βήμα πώς θα τα φτιάξετε, αλλά και όλα τα μυστικά για να πετύχει η συνταγή και να βγει το κέικ αφράτο, όπως πρέπει.

Δείτε επίσης: Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο λεμονάτα - Όλα τα μυστικά για να βγουν ζουμερά

Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για το πιο νόστιμο κέικ βανίλια – σοκολάτα

Υλικά

  • 220 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
  • 50 γρ. κακάο
  • 120 γρ. γάλα
  • Για τη φόρμα
  • έξτρα αλεύρι
  • βούτυρο

Εκτέλεση

  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα, με διάμετρο 23 εκ.
  • Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
  • Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε για ένα λεπτό να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για άλλα 3 με 4 λεπτά μέχρι να κρεμώσει.
  • Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό πρέπει το προηγούμενο αυγό να έχει ομογενοποιηθεί πλήρως μέσα στο μίγμα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι.
  • Αδειάζουμε στο σκεύος το μισό μίγμα. Κρατάμε το άλλο στην άκρη.
  • Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και διαλύουμε μέσα το κακάο.
  • Ρίχνουμε το διαλυμένο κακάο στο μίγμα που κρατήσαμε.
  • Το ανακατεύουμε με κουτάλι, να πάει παντού και να γίνει σκούρο.
  • Θα ψήσουμε το κέικ βανίλια σοκολάτα σε μικρή στρογγυλή φόρμα του κέικ 20 εκατ.
  • Κουταλιά-κουταλιά, το αδειάζουμε στη φόρμα του κέικ.
  • Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε απαλά και μπλέκουμε το σκούρο με το ανοιχτόχρωμο μίγμα.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια, ψήνουμε στους 170°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 55 λεπτά. Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα στην μεσαία σχάρα του φούρνου, στους 160°C για περίπου 50 λεπτά.
  • Πριν βγάλουμε το ζουμερό κέικ από το φούρνο πρέπει να ελέγξουμε αν ψήθηκε στην καρδιά του.
  • Αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος μπήγουμε την λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρή από ζύμη η λάμα τότε το κέικ είναι καλοψημένο.

Δείτε την συνταγή βήμα - βήμα:

Το μυστικό για να μην «κάτσει» το κέικ στον φούρνο

Το κέικ «κάθεται», επειδή δεν φούσκωσε σωστά και μέσα η ζύμη του έγινε βαριά, χωρίς αέρινη υφή. Γιατί έγινε αυτό;

Όλα τα υλικά που μπαίνουν στο κέικ υγρά και στερεά συνθέτουν μια ζύμη που αφού μπει στην σωστή θερμοκρασία ψησίματος τότε με την ζέστη ο ατμός της υγρασίας των υλικών ψάχνει διέξοδο από κάτω προς τα πάνω. Αυτή η διαδικασία στην σωστή θερμοκρασία φουσκώνει το κέικ του δίνει όγκο και απελευθερώνει την υγρασία του κέικ.

Έτσι από μια βαριά και κολλώδη υφή που έχει το μείγμα, το κέικ αποκτά μία αέρινη και αφράτη υφή! Παίρνει όγκο φουσκώνει διογκώνεται δημιουργώντας κυψέλες και ψήνεται σωστά.

Αν αντίθετα το υπέροχο κέικ που φτιάξατε μπει σε έναν φούρνο που έχει χαμηλή θερμοκρασία, που δεν έχει ζεσταθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, τότε αφού το βγάλετε από το φούρνο πρώτα θα δείτε ότι δεν έχει πάρει τον σωστό όγκο. Μετά αφού το κόψετε θα δείτε ότι στη βάση του έχει μια χοντρή κόρα 1-1/2 εκατοστού, με πολύ υγρασία, μοιάζει σαν άψητο δηλαδή.

Αντίστοιχα στο κέντρο του, αντί για αφράτη ψύχα, θα έχει βαριά ζύμη κολλημένη, που απλά σταθεροποιήθηκε χωρίς να φουσκώσει.

Οι απαράβατοι κανόνες

  • Όλα τα υλικά πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία. Η θερμοκρασία δωματίου εξασφαλίζει ένα μίγμα σωστά ομογενοποιημένο που θα διογκωθεί σωστά και θα γίνει πολύ αφράτο στο τέλος.
  • Προσέξτε την θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να είναι σταθερή και σωστή όπως αναγράφεται σε κάθε εκτέλεση.
  • Μην ανοιγοκλείνετε ποτέ την πόρτα του φούρνου όσο γίνεται η διόγκωση.
  • Η αλλαγή της θερμοκρασίας θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει ο όγκος και το μίγμα να γίνει βαρύ και κολλώδες.
  • Όταν περάσει ο ενδεδειγμένος χρόνος ψησίματος τότε ελέγχεις με την λάμα ενός μαχαιριού αν ψήθηκε σωστά.
  • Αν το μαχαίρι βγει καθαρό από τη ζύμη, είναι έτοιμο Αν βγει με υγρασία ζύμης τότε θέλει ακόμα λίγα λεπτά ψησίματος.
  • Για να παραμείνει αφράτο: Πρέπει πάντα να το αφήνετε στην φόρμα για 10-15’ μετά το ψήσιμο. Μόνο έτσι κρατάει σωστά τον όγκο. Μετά ξεφορμάρεις κι αφήνεις σε σχάρα να στεγνώσει σωστά.
ΠΗΓΗ argiro.gr