Paris Brest: Το διάσημο γλυκό των ποδηλατών - Αυτή είναι η μυστική συνταγή που χρησιμοποιούν σε πανάκριβα μαγαζιά της Γαλλίας

Η ιστορία που κρύβει πίσω του

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Shutterstock
Shutterstock

Το Paris Brest είναι ένα από τα πιο εμβληματικά γλυκά της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, με πλούσια ιστορία που ξεκινά το 1910. Το γλυκό αυτό δημιουργήθηκε από τον ζαχαροπλάστη Louis Durand προς τιμήν του διάσημου αγώνα ποδηλασίας που διεξαγόταν μεταξύ του Παρισιού και της Μπρεστ, εξ ου και το όνομά του. Η μορφή του, που μοιάζει με στεφάνι ή τροχό, αποτελεί αναφορά στους ποδηλάτες και το ταξίδι τους.

Η βάση του γλυκού αποτελείται από τη χαρακτηριστική γαλλική ζύμη choux, γνωστή και από τα σου (profiteroles), η οποία ψήνεται και φουσκώνει, δημιουργώντας ένα ελαφρύ και τραγανό εξωτερικό περίβλημα. Το γλυκό γεμίζεται με κρέμα που περιέχει πραλίνα φουντουκιού, μια πλούσια και γλυκιά κρέμα που προσδίδει ένα μοναδικό άρωμα και γεύση. Η τραγανή υφή της ζύμης σε συνδυασμό με την πλούσια, κρεμώδη γέμιση κάνει το Paris Brest ένα μοναδικό γλύκισμα, ιδανικό για να εντυπωσιάσει σε κάθε περίσταση.

Αν και αρχικά ήταν ένα απλό γλύκισμα που προοριζόταν να δώσει ενέργεια στους ποδηλάτες, το Paris Brest εξελίχθηκε σε σύμβολο πολυτέλειας και καλής γεύσης. Σήμερα, αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες δημιουργίες ζαχαροπλαστών σε όλο τον κόσμο, λόγω της ισορροπίας ανάμεσα στην ελαφρότητα και τον πλούτο των γεύσεων.

Παρά το εντυπωσιακό του αποτέλεσμα, το Paris Brest δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Η παρασκευή του απαιτεί λίγη υπομονή και αφοσίωση, αλλά τα υλικά του είναι σχετικά απλά. Το κλειδί για την επιτυχία του είναι η σωστή προετοιμασία της ζύμης choux και η δημιουργία μιας απαλής και αέρινης πραλίνα κρέμας. Με τη σωστή τεχνική και την αγάπη για τη ζαχαροπλαστική, μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς αυτό το εμβληματικό γαλλικό γλυκό και να απολαύσετε την απίστευτη γεύση και υφή του.

Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή που θα σας οδηγήσει βήμα-βήμα στην προετοιμασία ενός αληθινού Paris Brest

Paris Brest: Το διάσημο γλυκό των ποδηλατών
Shutterstock

Δείτε επίσης: Μαντλέν: Πως να φτιάξεις μόνη σου τα κλασικά γαλλικά μίνι κέικ σε σχήμα κοχυλιού

Για τη ζύμη choux (προφιτερόλ):

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 250 ml νερό
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 4 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Λίγα αμύγδαλα φιλέ για το γαρνίρισμα

Για την πραλίνα κρέμα:

  • 250 ml γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού (έτοιμη ή φτιαγμένη στο σπίτι)
  • 200 ml κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε σαντιγί)

Εκτέλεση:

Paris Brest: Το διάσημο γλυκό των ποδηλατών
Shutterstock

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
  2. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το βούτυρο, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι και ζεστάνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρχίσει να βράζει το μείγμα.
  3. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το αλεύρι όλο μαζί. Ανακατέψτε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Βάλτε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά και ανακατέψτε συνεχώς για 1-2 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει πιο συμπαγής και να αποκολλάται από τα τοιχώματα.
  5. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ και αφήστε τη να κρυώσει λίγο.
  6. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και λαμπερή.
  7. Μεταφέρετε τη ζύμη σε κορνέ και φτιάξτε ένα στεφάνι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  8. Πασπαλίστε με αμύγδαλα φιλέ και ψήστε για 30-35 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
  9. Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το γάλα.
  10. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέστε το κορν φλάουρ και ανακατέψτε.
  11. Ρίξτε το ζεστό γάλα σιγά-σιγά στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς.
  12. Επιστρέψτε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
  13. Απομακρύνετε από τη φωτιά, προσθέστε την πραλίνα και το βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
  14. Αφήστε την κρέμα να κρυώσει και έπειτα ανακατέψτε τη με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος (σαντιγί).
  15. Κόψτε το στεφάνι της ζύμης choux οριζόντια στη μέση.
  16. Με ένα κορνέ, γεμίστε τη βάση με την πραλίνα κρέμα.
  17. Τοποθετήστε το επάνω μέρος της ζύμης πάνω στην κρέμα και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
  18. Αφήστε το Paris Brest να κρυώσει για 1-2 ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε.