Σουτζουκάκια σμυρνέικα: Η αυθεντική συνταγή - Το μπαχαρικό που κάνει την διαφορά

Τέτοια σουτζουκάκια δεν έχετε ξαναφάει

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Τα σμυρνέικα σουτζουκάκια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με ρίζες που φτάνουν ως τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία. Η χαρακτηριστική γεύση τους οφείλεται στην πλούσια σάλτσα ντομάτας και στα αρώματα που αναδύονται από τα μπαχαρικά, με το κύμινο να πρωταγωνιστεί και να κάνει τη διαφορά.

Αυτή η συνταγή, λοιπόν, της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου διατηρεί την αυθεντικότητα της παράδοσης, φέρνοντας στο πιάτο μας τις γεύσεις και τα αρώματα μιας άλλης εποχής, γεμάτης ιστορία και νοσταλγία. Με απλά υλικά και σωστά καρυκεύματα, τα σουτζουκάκια σμυρνέικα συνεχίζουν να κατακτούν τις καρδιές όσων τα δοκιμάζουν.

Τι θα χρειαστείς για τα σουτζουκάκια

  • 1 kg κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. φρυγανιά
  • 4 σκελ. σκόρδο
  • 4 κ.σ. μαυροδάφνη
  • 2 αυγά
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. φέτα
  • 20 γρ. κεφαλοτύρι
  • 2 κ.σ. μαϊντανός

Για την σάλτσα

  • 1 kg ντομάτες
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα/ες ζάχαρη
  • Λίγο κύμινο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Μαντλέν: Πως να φτιάξεις μόνη σου τα κλασικά γαλλικά μίνι κέικ σε σχήμα κοχυλιού

Σουτζουκάκια σμυρνέικα: Η αυθεντική συνταγή - Το μπαχαρικό που κάνει την διαφορά
Argiro.gr

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, τη φρυγανιά, το σκόρδο, τη μαυροδάφνη, το αυγό, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
  2. Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για λίγο στο ψυγείο θα γίνει τέλειο.
  3. Βάζουμε σε ένα μπολ τα τρίμματα φέτας, το κεφαλοτύρι και τον μαϊντανό.
  4. Τα ζυμώνουμε για να ενωθούν.
  5. Βουτάμε τα δάχτυλα στη μαυροδάφνη.
  6. Παίρνουμε μίγμα όσο ένα μικρο καρυδακι
  7. Το ζυμώνουμε ελαφρά να πάει παντού η μαυροδάφνη,
  8. Το πλάθουμε σε μακρόστενο σχημα.
  9. Το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες να γίνει πλακέ.
  10. Ακουμπάμε ένα κουταλάκι γέμισης, και κλείνουμε τριγύρω να σφραγίσει η ένωση.
  11. Αν κολλάει το μιγμα στα χέρια βουτάμε τις παλάμες στη μαυροδάφνη και συνεχίζουμε το πλάσιμο.
  12. Ζεσταίνουμε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και ροδίζουμε για λίγα λεπτά, λίγα λίγα μέχρι να κάνουν κρούστα.
  13. Όταν τα τηγανίσουμε όλα, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα.
  14. Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε κατσαρόλα και βράζουμε για 10΄- 15΄ μέχρι να δέσει.
  15. Αφού βράσει και δέσει η σάλτσα, τα ρίχνουμε μέσα και τ’ αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις για 10΄.
  16. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
ΠΗΓΗ Argiro.gr