Τυρόπιτα Περέκ: Πως να φτιάξετε την κορυφαία ποντιακή πίτα με μόνο 3 υλικά - Η αυθεντική συνταγή

Πέρασε από γενιά σε γενιά

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Η τυρόπιτα περέκ είναι μια παραδοσιακή πίτα από τον Πόντο, γεμάτη με απλότητα και γεύση, που συνδυάζει τα λεπτά φύλλα και τη νοστιμιά της φέτας. Αυτό το ιδιαίτερο είδος πίτας φτιάχνεται με φύλλα περέκ, τα οποία ψήνονται πάνω σε πυρωμένη πλάκα ή σάτζι και γεμίζονται με τυρί.

Η διαδικασία παρασκευής της απαιτεί υπομονή και μεράκι, αλλά το αποτέλεσμα είναι μια πίτα τραγανή απ’ έξω και λαχταριστή στο εσωτερικό.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, λοιπόν, με τις οδηγίες της μας βοηθά να ανακαλύψουμε τα μυστικά για να φτιάξουμε την τέλεια τυρόπιτα περέκ στο σπίτι μας, διατηρώντας ζωντανή την πλούσια γαστρονομική παράδοση του Πόντου.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την τυρόπιτα Περέκ

  1. 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  2. 500 γραμ. φέτα
  3. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Λαχματζούν: Πως να φτιάξεις μόνη στο σπίτι ένα από τα πιο κορυφαία πιάτα της Πόλης - Η αυθεντική συνταγή

Τυρόπιτα Περέκ: Πως να φτιάξεις την κορυφαία ποντιακή πίτα με μόνο 3 υλικά - Η αυθεντική συνταγή
Argiro.gr

  • Ανοίγουμε τα χωριάτικα φύλλα και τα κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια στη διάμετρο από ένα τηγάνι.
  • Τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 160°C βαθμούς να στεγνώσουν.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και ραντίζουμε τα ξερά φύλλα με λίγες σταγόνες νερό.
  • Ξεκινάμε και κάνουμε στρώσεις στο τηγάνι.
  • Φύλλο-φέτα-φύλλο-φέτα-φύλλο. Δηλαδή 3 στρώσεις με φύλλο κι ενδιάμεσα 2 στρώσεις με τρίμματα από τη φέτα.
  • Ροδίζουμε την πίτα για λίγα λεπτά από την μια πλευρά και αναποδογυρίζουμε από την άλλη να ροδίσει και η άλλη πλευρά.
  • Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την πίτα ζεστή.
  • Εναλλακτικά, αν έχουμε γκάζι ή ανοιχτή φωτιά, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ένα ταψί και ακουμπάμε τα μαλακά χωριάτικα φύλλα για λίγα λεπτά να στεγνώσουν.
  • Αναποδογυρίζουμε να στεγνώσουν κι από την άλλη πλευρά.
ΠΗΓΗ Argiro.gr