Λαχταριστό παραδοσιακό παστίτσιο με χοντρή στρώση ζουμερής μπεσαμέλ από τον Γιώργο Τσούλη

Η συνταγή της ημέρας

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
giorgostsoulis.com
giorgostsoulis.com

Το παστίτσιο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με τον πλούσιο συνδυασμό ζυμαρικών, κιμά και αφράτης μπεσαμέλ να το καθιστούν ένα αληθινό γεύμα απόλαυσης.

Στη σημερινή συνταγή λοιπόν που σας προτείνουμε, ο σεφ Γιώργος Τσούλης μας καθοδηγεί βήμα-βήμα για να δημιουργήσουμε ένα λαχταριστό, παραδοσιακό παστίτσιο με μια ιδιαίτερα χοντρή και ζουμερή στρώση μπεσαμέλ.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το παστίτσιο

  • 1 κιλό χοντρά μακαρόνια
  • 2 κιλά μοσχαρίσιο κιμά, από σπαλομίτα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 400 ml κόκκινο κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • 800 γρ. ντομάτα, τριμμένη
  • 600 ml χλιαρό νερό, όσο πάρει
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 200 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 2 lt γάλα, πλήρες
  • 400 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη & έξτρα για το πασπάλισμα των ζυμαρικών
  • 4 κρόκους
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Δείτε επίσης: Για όσους ξέρουν να τρώνε: Πανεύκολο γλυκό ψυγείου με σαβαγιάρ και τυρί κρέμα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  2. Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά, σοτάρουμε, μέχρι να γίνει πιο ανοιχτό το χρώμα του κιμά, τον σπάμε με ένα σύρμα χειρός και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  3. Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, χωρίς να την καθαρίσουμε. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη, το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσει ελαφρά το κρεμμύδι.
  4. Προσθέτουμε ξανά τον κιμά και τον πελτέ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη ρίγανη και το κρασί και ανακατεύουμε, περιμένοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ και να αφρατέψει ο κιμάς.
  5. Προσθέτουμε τη δάφνη, το γαρίφαλο, την κανέλα, τη ντομάτα, το νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πάλι με το σύρμα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία και να δέσει η σάλτσα.
  6. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό αλατισμένο νερό, μαγειρεύοντάς τα 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας, ώστε να γίνουν al dente. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τα μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο ορθογώνιο σκεύος διαστάσεων 36Χ29 εκ. και τα πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
  7. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός για να μην κάνει σβώλους και περιμένουμε να δέσει η μπεσαμέλ.
  8. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη παρμεζάνα, τους κρόκους και το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε λίγη μπεσαμέλ στον κιμά.
  9. Απλώνουμε τον κιμά ομοιόμορφα πάνω από τα μακαρόνια στο σκεύος και ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά.
  10. Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  11. Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.