Παραδοσιακή συνταγή για παπουτσάκια - Τα μυστικά για να λιώνει η μελιτζάνα στο στόμα σας

Τώρα που αρχίζει λίγο και δροσίζει ο καιρός

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
shutterstock
shutterstock

Η μελιτζάνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας και έχει αγαπηθεί για τη μοναδική της γεύση και υφή. Μία από τις πιο διάσημες συνταγές που την αναδεικνύουν είναι τα παπουτσάκια, ένα πιάτο που συνδυάζει τη μελιτζάνα με ζουμερό κιμά και πλούσια μπεσαμέλ, προσφέροντας ένα γευστικό αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει κάθε τραπέζι.

Η αγαπημένη Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, λοιπόν, μας αποκαλύπτει την παραδοσιακή συνταγή για παπουτσάκια και τα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε την τέλεια υφή, ώστε η μελιτζάνα να λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα σας. Με τις σωστές τεχνικές, θα απογειώσετε το αγαπημένο αυτό πιάτο και θα κατακτήσετε την καρδιά των καλεσμένων σας!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τα παπουτσάκια

Παραδοσιακή συνταγή για παπουτσάκια - Τα μυστικά για να λιώνει η μελιτζάνα στο στόμα σας
Argiro.gr

Για τις μελιτζάνες

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 1/2 kg κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο τριμμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 lt γάλα φρέσκο
  • 1 αυγό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Μελιτζάνες: Το απόλυτο μυστικό με το γάλα για να τις ξεπρικρίζεις γρήγορα κι εύκολα

  1. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος.
  2. Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
  3. Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι.
  4. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.
  5. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά να ψηθεί καλά.
  6. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο.
  8. Ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση.
  9. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  10. Ρίχνουμε τις ντομάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  11. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του.
  12. Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά και έπειτα τα αφαιρούμε.
  13. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
  14. Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.
  15. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  16. Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
  17. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  18. Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί.
  19. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
  20. Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
  21. Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε.
  22. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
  23. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC για 35 – 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
ΠΗΓΗ Argiro.gr