Λαχματζούν: Πως να φτιάξεις μόνη στο σπίτι ένα από τα πιο κορυφαία πιάτα της Πόλης - Η αυθεντική συνταγή

Τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Shutterstock
Shutterstock

Το λαχματζούν, γνωστό και ως "πίτσα της Ανατολής" αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Κωνσταντινούπολης, που συνδυάζει αρμονικά το λεπτό ζυμάρι με πλούσια αρωματική γέμιση από κιμά και μπαχαρικά. Είναι μια γεύση που έχει καταφέρει να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου, φέρνοντας μαζί της τις αυθεντικές γεύσεις και τα αρώματα της Πόλης.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, λοιπόν, θα μας μάθει πώς μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι στο σπίτι ακολουθώντας την αυθεντική συνταγή που διατηρείται ζωντανή εδώ και αιώνες. Ετοιμάσου να απολαύσεις μια μοναδική γευστική εμπειρία, που θα σε ταξιδέψει στην καρδιά της Ανατολής.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για το Λαχματζούν

Για τη ζύμη

  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • ½ κ. γλ. αλάτι
  • νερό όσο πάρει (περίπου 1½ φλ.)

Για τη γέμιση

  • 350 γραμ. κιμά αρνίσιο ή ανάμεικτο αρνί και μοσχάρι
  • 2 κρεμμύδια άνυδρα
  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες
  • χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πάπρικα (γεμάτη)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μπούκοβο
  • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 λεμόνι
  • λίγο γιαούρτι

Εκτέλεση

Λαχματζούν
Argiro.gr

Δείτε επίσης: Χουνκιάρ μπεγιεντί: Η αυθεντική συνταγή της Πόλης - Τα 6 μυστικά για να σου βγει «λουκούμι»

  1. Ξεκινάμε να φτιάξουμε το πολίτικο λαχματζούν, βάζοντας πρώτα το αλεύρι και τη μαγιά σε μπολ.
  2. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε νερό περίπου 1,5 φλ. και το αλάτι και ζυμώνουμε.
  3. Αφήνουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  4. Βάζουμε τον κιμά στη σανίδα κοπής, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, το σκόρδο, το μαϊντανό, πάπρικα, αλάτι – πιπέρι, μπούκοβο και με το μαχαίρι κόβουμε τα υλικά ξανά και ξανά (το μίγμα απλώνεται με το κόψιμο, το μαζεύουμε με το μαχαίρι και συνεχίζουμε).
  5. Στο τέλος το μίγμα θα γίνει σαν να ζυμώθηκε και θα αλλάξει χρώμα. Ιδανικά θα ήταν αν μπορούσαμε να φυλάξουμε το μίγμα στο ψυγείο σκεπασμένο για 30΄.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια μικρά ή μεγάλα, ανάλογα πόσο μεγάλα τα θέλουμε.
  7. Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο την ζύμη με πλάστη και με τα δάχτυλα.
  8. Την βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα.
  9. Απλώνουμε από λίγη γέμιση, με τα δάχτυλα. Φροντίζουμε γύρω – γύρω να αφήσουμε κενό στη ζύμη (όχι γέμιση).
  10. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200 – 220°C για 15-20΄ να ροδίσουν καλά.
  11. Καίμε το βούτυρο στο τηγάνι και μόλις βγουν από τον φούρνο περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.
  12. Στύβουμε λεμόνι.
  13. Σερβίρουμε με γιαούρτι.
  14. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη συνταγή και με έτοιμες πίτες.
ΠΗΓΗ Argiro.gr