Εύκολη συνταγή για μπισκότα χωρίς γλουτένη - Το κόλπο στο πλάσιμο για να βγουν τραγανά

Αν κάνεις δίαιτα, εδώ είσαι...

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Shutterstock
Shutterstock

Το να βρεις την τέλεια συνταγή για μπισκότα χωρίς γλουτένη μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά με τα κατάλληλα υλικά και μερικά έξυπνα κόλπα, μπορείς να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα.

Πάμε, λοιπόν, να ανακαλύψουμε μαζί με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μια απλή και γρήγορη συνταγή για μπισκότα χωρίς γλουτένη που δεν στερείται γεύσης ή υφής. Το μυστικό βρίσκεται στο σωστό πλάσιμο της ζύμης, ώστε τα μπισκότα να βγουν τραγανά και απολαυστικά. Ακολούθησε τα βήματα και απόλαυσε αυτά τα υπέροχα μπισκότα, που θα λατρέψουν όλοι, είτε ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη είτε όχι.

Τι θα χρειαστείς για τα μπισκότα

  • 125 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 250 γραμ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι
  • 100 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
  • 100 γραμ. μαύρη μαλακή ζάχαρη ή καστανή
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γλ. βανίλια υγρή
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 ½ κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 300 γραμ. νιφάδες βρώμης χ.γλ. (κατά προτίμηση ολόκληρες)
  • 100 γραμ. χοντροκομμένο καρύδι
  • 200 γραμ. σταγόνες πικρή σοκολάτα ή ψιλοκομμένη σοκολάτα

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Πανεύκολο brownies με λίγες θερμίδες - Δεν έχει ούτε αλεύρι, ούτε ζάχαρη

  • Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170º C στον αέρα. Θα ψήσουμε τα μπισκότα χωρίς γλουτένη στη μεσαία σχάρα.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο, το φυστικοβούτυρο ή το ταχίνι και τα δυο είδη ζάχαρης.
  • Με μίξερ χειρός, χτυπάμε καλά τα υλικά για λίγα λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρέμα το μείγμα.
  • Ένα-ένα ρίχνουμε τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι, την κανέλα και τη σόδα.
  • Χαμηλώνουμε το μίξερ, και προσθέτουμε τη βρώμη.
  • Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ να ενωθούν τα υλικά.
  • Τέλος, προσθέτουμε το καρύδι και τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε δυο λαμαρίνες.
  • Με το scoop του παγωτού ή με μεγάλο κουτάλι, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα, περίπου 40 γραμ. κάθε μπισκότο. Βγαίνουν γύρω στα 20 κομμάτια.
  • Αραδιάζουμε τα μπισκότα στις λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους.
  • Απαλά πατάμε με την παλάμη να γίνουν ελαφρώς πλακέ.
  • Αφήστε κενό ανάμεσα στα μπισκότα γιατί απλώνουν.
  • Ψήνουμε για 12 – 15′ μέχρι να σταθεροποιηθούν και να ροδίσουν ελαφρά.
  • Αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσουν, ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε.
  • Τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Μυστικά

  1. Με την ίδια ζύμη φτιάχνεις τραγανά μπισκότα η μαλακά Αν θέλεις τραγανά μπισκότα τα πλάθεις σε πλακέ σχήμα πιέζοντας τη ζύμη στις παλάμες σου. Αν θέλεις μαλακά μπισκότα μέσα και τραγανά εξωτερικά, τα πλάθεις χοντρά και στρογγυλά και πιέζεις ελαφρά την επιφάνεια τους.
  2. Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός χαμηλώστε λίγο την θερμοκρασία.
  3. Αν βάλετε να ψήσετε και τα δυο ταψιά ταυτόχρονα, τότε θα πρέπει να τα ανεβοκατεβάσετε (αλλάξετε θέση) στη μέση του ψησίματος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
  4. Μπορείτε να καταψύξετε τα ωμά μπισκότα για πολλούς μήνες στην κατάψυξη κλεισμένα αεροστεγώς. Τα παγωμένα μπισκότα μπαίνουν κατευθείαν στον καυτό φούρνο, απλά χρειάζονται λίγα λεπτά παραπάνω.
  5. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
ΠΗΓΗ Argiro.gr