Πανεύκολη συνταγή για φανουρόπιτα - Τα 4 μυστικά για να σου βγει τέλεια

Σήμερα έχει την τιμητική της

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Πανεύκολη συνταγή για φανουρόπιτα - Τα 4 μυστικά για να σου βγει τέλεια

Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα της ελληνικής κουζίνας, γεμάτο αρώματα και αναμνήσεις. Συνήθως παρασκευάζεται προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, και συνοδεύεται από την πίστη ότι βοηθά στην εύρεση χαμένων αντικειμένων. Όμως, πέρα από την πνευματική της διάσταση, η φανουρόπιτα είναι μια εξαιρετικά νόστιμη και εύκολη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε.

Σήμερα, λοιπόν, θα σας αποκαλύψουμε τα μυστικά για να φτιάξετε την τέλεια φανουρόπιτα, με απλά υλικά και χωρίς περιττές δυσκολίες. Ακολουθήστε τα βήματά μας και εντυπωσιάστε τους αγαπημένους σας με αυτό το παραδοσιακό, αρωματικό γλύκισμα.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την Φανουρόπιτα

  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γλυκό κρασί
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό χλιαρό
  • 600 γρ. αλεύρι
  • 6 γρ. μαγιά ξερή
  • Λίγο ελαιόλαδο για το μπολ

Προαιρετικά

  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού για τη ζύμη
  • Λίγο σουσάμι για το ταψί

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Ροζέδες: Πως να φτιάξεις το φημισμένο γλυκό των Κυθήρων - Η "μυστική" συνταγή που γνωρίζουν οι γιαγιάδες του νησιού

  1. Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή καρύδια ψιλοκομμένα, ξύσμα από πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε.
  3. Σε μια κανάτα βάζουμε το κρασί, το νερό, και το λάδι και τα ανακατεύουμε.
  4. Κάνουμε λακκούβα στα στερεά υλικά και προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
  5. Με το κουτάλι ανακατεύουμε να σχηματιστεί ζύμη.
  6. Όταν σχηματιστεί λαδώνουμε τα χέρια και τη βγάζουμε στον πάγκο.
  7. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
  8. Θα κολλάει ελαφρά στα χέρια, μην βάλετε άλλο αλεύρι όμως. Πρέπει να είναι υγρή.
  9. Λαδώνουμε ένα μπολ με λίγες σταγόνες λάδι και βάζουμε μέσα τη ζύμη και σκεπάζουμε καλά.
  10. Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
  11. Πιάνουμε με λαδωμένα χέρια τη ζύμη και την ξεφουσκώνουμε στον πάγκο.
  12. Της δίνουμε σχήμα σφαιρικό και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.
  13. Λαδώνουμε ταψάκι 26 ή 28 εκατ.
  14. Στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί ή πασπαλίζουμε το ταψί με σουσάμι.
  15. Την ακουμπάμε στο ταψί και πιέζουμε να απλώσει.
  16. Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 50ºC να ανεβεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
  2. Προαιρετικά αλείφουμε με λίγη ζάχαρη και νερό για να γυαλίσει στο ψήσιμο.
  3. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  4. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ολόγυρα γύρω στα 30 λεπτά, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.
  5. Την αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 15 λεπτά.
  6. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Την τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθεί πολύ αφράτη και μαλακή.
  7. Στο σερβίρισμα αν θέλετε πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
Μυστικά
  1. Άσε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σωστά.
  2. Ζέστανε τον φούρνο για 10 λεπτά στους 100ºC στις αντιστάσεις.
  3. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα τη ζύμη χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα, για να διπλασιαστεί ο όγκος της.
  4. Για να γυαλίζει η ανεβατή μπορείτε να την αλείψετε με λίγο ζαχαρόνερο και λάδι ή με λίγο μελί αραιωμένο σε νερό.
ΠΗΓΗ Argiro.gr